Redactieblog

1 reactie

Opperbeste stemming

Boeren in Brazilië krijgen op dit moment ongeveer 40 eurocent voor hun melk en dan is dat ook nog voor dunne melk; ze verkeren net als hun Nederlandse collega’s in opperbeste stemming.

Ik ben een week in dit land, heb een bijdrage over Nederlandse veehouderij geleverd aan het Interleite symposium in Uberlandia. Ook andere boeren hebben daar een presentatie gehouden, uit Nieuw-Zeeland en Noord- en Zuid-Amerika.

Het bezoeken van dit symposium is een mooie manier om op de hoogte te blijven van wat er in de wereld gebeurt. De drie-daagse wordt door zo’n duizend mensen bezocht en is een begrip in Brazilië voor progressief veehouden; alle facetten van de sector krijgen aandacht.

Wat mij opviel, is dat er bij omvang van bedrijven over kilo melk per dag wordt gepraat en niet over het aantal koeien. Bij de sprekers varieerde dat van 6.000 tot 50.000 liter per dag, sommigen met een puurgrazingsysteem met 16 liter per dag of anderen met een intensieve aanpak van boven de 40 liter. Allemaal met kostprijsonderbouwing, en daaruit kun je niet de conclusie trekken welke aanpak succesvol is. Steeds weer de constatering dat de boer en de condities in het land het verschil maken.

Een overeenkomst bij nagenoeg alle sprekers is, dat de bedrijfsproductie wordt opgevoerd de komende jaren en dat er veel aandacht is voor duurzaamheid in de volle breedte.

Ook een opvallend facet is dat eigen zuivelverwerking bij een aantal op de agenda staat. Verticale integratie, dus intensiever samenwerken in de keten gaat hier uit de startblokken. Zo is Fonterra al voornemens 60.000 koeien te fokken en te laten melken, van fokmateriaal dat zij zelf hebben aangewezen voor de door hun gewenste zuivel. Ook de vleesindustrie koopt hier sperma van de door hen uitgezochte stieren om zo vlees te verkrijgen wat zij het beste kunnen verwaarden.

Wat dit allemaal voor Nederland betekent? Wij verliezen positie, wij houden ons bezig met zaken die er niet echt toe doen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Klopt! Vooral het milieugeneuzel. Kost klauwen met geld en is nergens op gebaseerd. Sterker nog: het gaat veel mensen hun bedrijf kosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.