Boerenblog

494 x bekeken 1 reactie

Backyard-farming (4)

Ik bezoek niet alleen grote bedrijven, ook de kleine veehouders in de regio geef ik advies. Ik probeer ze over te zetten op ki. Dat lijkt nu eindelijk te lukken.

In de zomer gaan de koeien van de dorpelingen met een herder het veld in. ’s Avonds rond acht uur komen ze terug. Dat betekent dat de boeren me meestal pas de volgende ochtend komen ophalen om koeien te insemineren die de dag ervoor al rondsprongen. Dat is prima. In de winter komen ze meestal veel te vroeg. Meestal luidt dan mijn antwoord: ,,Kom morgenvroeg of zelfs in de namiddag maar terug, het is nu echt nog te vroeg.”

Kwalen verhelpen

Vaak komen de boeren ook bij me als een koe ziek is. ‘Koe ziek, koe kan niet opstaan, koe vreet niet, koe geeft geen melk’. Meestal ga ik dan ook maar mee. Ik heb kalkpoeder en vloeibare magnesiumsulfaat bij een apotheek voor mensen gehaald. Dat ligt op voorraad voor koeien met melkziekte. Die kwaal kan ik dus makkelijk verhelpen. Ik leer de veehouders de dieren kalk te geven als een oude koe grote witte ogen krijgt, of als ze het jaar ervoor al melkziekte had. Gewoon voor het kalven een halve fles kalkwater geven en erna weer. Suikerwater in plaats van kalkwater na het kalven is ook prima. Als het dan nog knudde is, kom ik wel met een spuit.

Meestal gratis

Zo langzamerhand leer ik de boeren hoe en wat. Het belangrijkste is dat ze zelf de kennis opdoen, zodat ze het een volgende keer zelf kunnen oplossen. Koeien schoonspuiten doe ik ook natuurlijk, en meestal gratis. Ze moeten dan wel serieus nadenken over het kopen van vitaminen en mineralen bij het Belgische premixbedrijf in hun dorp.

Mond-tot-mondreclame

De verhalen gaan hier via mond-tot- mondreclame steeds verder. Er komen nu al veehouders van heinde en verre bij me om een koe te laten insemineren. Mijn eerste vraag is dan hoe lang het rijden is. Als ik er binnen een halfuur kan zijn, kan ik de pipet met het rietje wel door het knoopsgat steken en zo warm en levend houden. Is de afstand langer, dan moet ik de ketel meenemen. En daar heb ik eerlijk gezegd weinig zin in. Het is leuk om met steeds meer fanatieke veehouders om te gaan. Ze komen bij me met vragen en handelen naar mijn antwoorden.

Professionele hulp

En zo probeer ik om met hulp en voorlichting in het dorp waar ik woon een koe te krijgen met prima melk of vlees. Daarbij word ik geholpen door dierenarts Rik uit Ell. Hij staat me via internet bij als ik er zelf niet direct uitkom. Wat is er nou mooier dan mooie, productieve koeien op je bedrijf te zien, waarvoor je zelf de basis hebt gelegd.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Erik

    Bert.Als jij dat doet zo als je schrijft en werkt en je kunt zulk een resultaat halen met een 1e kruising BB als op foto voor de kleine man daar dan moeten hun ogen toch wel open gaan ja.Hoop je kunt het ook zo laten zien als je Red Roulette als vaars is.Of hebben ze in je dorp al grotere lopen dan je zelf hebt en zij zelf het bewijs van een melk vaars zien.Succes zal je moeite kosten maar zo als je schrijft je wil goede echte koeien om je bedrijf bij het dorp zien lopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.