Boerenblog

11 reacties

Backyard-farming (3)

Ik bezoek niet alleen grote bedrijven, ook de kleine veehouder in de regio geef ik advies. En ik probeer ze over te zetten op ki. Dat lijkt nu eindelijk te lukken.

Sinds de dorpsmensen onze Belgisch Blauwe zien lopen, die meestal speciaal dicht bij de weg loopt, is alles aan het veranderen. Nu geloven ze mijn praatjes en voorlichting pas, nu ze met eigen ogen gezien hebben dat als we zeggen ‘vleesnakomeling’ het vlees is en als we ‘melk’ zeggen het betekent dat je echt melken kunt als je normaal voert.

Vleesstier op dorpskoe

Ik heb er vaak over gediscussieerd met Anton van Engelen. Hij vindt dat je geen echte HF-stieren of echte vleesstieren kunt gebruiken op die dorpskoeien, omdat de boeren die dieren zo slecht voeren. De HF wil alleen maar melk geven en geeft zichzelf op, met vleesstieren hetzelfde.
Ik zie dat echter anders. Inderdaad, die privé-boeren voeren allemaal verkeerd, dat klopt. Maar als er een koe komt die als kalf al sneller groeit of dikker is dan de andere kalveren, dan gaat zo'n boer dat dier vanzelf verwennen. Hij zal er ook minder problemen mee hebben wat graan en premix te kopen en zal zorgen voor een goede weide waar het dier de zomer in loopt. En hij geeft haar bij thuiskomst nog wat extra. Als zo'n vaars kalft en met 18 of meer liters begint, denk je dan echt dat de boerin niet zegt 'daar moet wat voor teruggedaan worden'? Ze zal er geen probleem mee hebben dan ook voer aan te kopen.

Die huidige koe van 4 of 10 liter melk per dag zou ik ook niet gaan verwennen. De kosten wegen niet tegen de baten op. Maar wat gebeurde er vroeger in Nederland? Waar stond de beste koe, wat kreeg die van de boerin en wat zei die boerin tegen haar man? Voeren die koe en verzorg haar netjes! Het is toch heel normaal dat je voor een beste koe je best doet? Dat is hier niet anders.

Eindelijk aan de ki

Maar ik dwaal af. Nu de dorpsmensen de ki-nakomelingen in het echt zien als kalf en ouder dier, geloven ze me en willen ze eindelijk ook aan ki beginnen. De laatste anderhalf jaar komen ze me halen als een koe tochtig is. Ik ga dan met ze mee en insemineer de dieren.
Ik geef de mensen de keus uit een vlees- of een melkstier. Sommige veehouders hebben dan echt twijfels. Ze willen melk, maar als ze onze Belgisch Blauwe zien, willen ze ook vlees. ‘Och’, zei vorig jaar een veehouder, ‘wat maakt het uit, vlees of melk’. Hij kwam even kijken naar mijn stier en was meteen om. Hij zag alleen nog maar een volle diepvries en de waarde van zo’n vleesras bij verkoop op jonge leeftijd. Dus die moest Belgisch Blauw hebben.

Zo zijn de ogen van verschillende veehouders opengegaan. Nu geloven ze ook de foto's die ik laat zien van dochters van melktypische stieren. Ik heb zelf op mijn bedrijf nog steeds geen melkgevende HF-vaarzen. Ik krijg stiertjes of ze sneuvelen. Ik heb alleen jonge HF-vaarsjes op het bedrijf als huis, tuin, en keukenkoetjes lopen.

Heel wat uitleg nodig

De boertjes hier weten niet wanneer een koe tochtig is. Je moet ze alles uitleggen over de cyclus. Ze weten niet dat als er wit slijm of erger uit de schede komt de koe niet schoon is. Ze weten niet wanneer het tijd is voor inseminatie en ga zo maar door. Tja, ik heb heel wat uit te leggen. Meestal weet moeders er meer van qua cyclus en andere zaken, en zo krijg ik het langzaam bij elke veehouder toch duidelijk gemaakt.

In het dorp vlakbij mijn bedrijf woont een heel grote familie en dat helpt. Die vertelt elkaar wel het een en ander. Die mensen zijn nu de laatste twee jaar heel fanatiek met hun koeien en weten nu eindelijk hoe het werkt. De stiertjes die daar geboren worden, krijgen meteen zo’n elastieken ringetje (wat we in Nederland gebruiken bij de staartjes van de schapen) om hun ‘portemonnee’ en na een paar dagen valt het zaakje er pijnloos af. Deze mensen laten de koeien van hun familie ook apart op de velden lopen. Andere stieren komen er niet bij. Dus alles zal drachtig moeten worden van KI-Bert.

Alleen nog maar ki

Deze mensen hebben ook nog eens veel te vertellen in het dorp en zeggen gewoon tegen anderen: ‘Van nu af aan alleen nog maar ki in dit dorp’. Ze dwingen de anderen de eigen stieren te laten slachten en ze verbieden hen naar een ander dorp te gaan om daar de koeien te laten dekken. Ik moet eerlijk zeggen, het werkt fantastisch zo. Ik insemineer er voor een klein bedrag. Ik wil in dit dorp over een paar jaar koeien zien lopen en niet de rotzooi waar niemand iets aan heeft. En zeker niet het soort koe dat zelf geen plezier in haar leven heeft.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Hallo Bert, Ik vind dat je heel goed bezig bent. Maar ik heb wel wat vragen over de vooruitgang van deze mensen. En dat is niet op jou goede bedoeling in twijfel te trekken. Waar komt het sperma vandaan? Wat kost het sperma bij jou? En dat naar verhouding tot het inkomen van deze mensen? En hoe lang duurt het naar jou verwachting dat deze mensen koeien hebben waar zij redelijk mee kunnen werken?

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Melkveehouder.Stieren die ik gebruik zijn allemaal de oudere dus de minder extreem melk wildende geven stieren van KI Samen.NL.Kosten als ik naar boer ga is voor dit dorpje vlak bij mij omgerekend 4,5 euro.En is al een twijfel van wegen de kosten voor de veehouders.1e generatie zal meteen een succes zijn en voor uitgang.meer melk,meer koe.en die vlees stier hebben meteen meer vlees en meer koe.
  Groeten

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Hallo Bert, Hoe krijg jij dat sperma daar. Bij ons in Duitsland is dat al een probleem. Gebruik je dan ook HF. Zou mrij daar niet goed passen. Ik denk dat een koe van gemiddeld 30 liter daar moeilijk te manegen is. Daar hebben Nederlanders al veel werk mee. Mag jij die mensen ook een KI cursus geven? En zijn zulke mensen dan niet heel goed te gebruiken voor zo'n Mega bedrijf waar het moeilijk is om mensen te krijgen die binding hebben met dieren?

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Melkveehouder. ik kon het paar jaar gelden nog importeren.dus toen heel veel in een keer binnen gevlogen.HF is prima als je zo als ik je schreef de oude stieren gebruikt 15 jaar gelden. die drijven veel minder de melk bij nakommelingen en zijn meest nog zwaar.Ja ik ga deze winter wel ki cursus geven in het dorp. want ben veel weg en een wil het zelf leren.dus doen we dat.Deze mensen hebben zelf zoveel werk en andere dingen om hand die gaan niet bij een mega bedrijf werken.
  Groeten

 • no-profile-image

  Willem van den Akker

  Hoi Bert, ik vind het erg leuk dat je daar die Kazachen ook een beetje vooruit helpt. Geef je dan ook voeradviezen e.d.? Met wat eenvoudig advies kan er al veel bereikt worden. Wel moet ik Anton gelijk geven dat je beter wat sobere rassen kunt gebruiken. Maar misschien zijn de wat oudere Holstein types ook wel sober genoeg. De huidige MRIJ wat die melkveehouder voorstelt is op dit moment gewoon een rode holsteiner, dus ook erg melktypisch. Bij KI samen hebben ze ook brandroden. Dan heb je echt een sober ras, die groeien echt van niks en je kunt er ook wel 4000 liter uit halen. Was ook wel iets voor Kazachstan. Maar daar zijn ze eigenlijk te zeldzaam voor. Jij weet dat misschien niet, maar ik fok, voor de hobby, een beetje met die koeien. De echte vleesrassen (belgisch blauw is niks voor Kazachstan, met al die keizersnedes) moeten mais en krachtvoer hebben. Mijn brandroden worden moddervet van alleen gras. Het best kan ik ze nog beheersgras, natuurweide geven. Zoiets zou toch wel wat voor die kleine boeren zijn, niet dan.
  Bert, het beste en de groeten!

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Willem.Mooie sluik reclame maak je . ha ha.Ja natuurlijk probeer ik over voeding van de koeien te praten maar ja als de familie nog vaak niet eens de voeding heeft die standaard zou zijn dan is het moeilijk.maar langzaam zullen enkele het beter gaan doen.oude holstein zijn prima voor hier zijn sterk en nog eenvoudig.De Belgisch blauw gewoon in dorpen dichter bij de steden daar is meer soort voer voor handen en bereidheid voor aan koop er van. maar de BB is ook simpel zat zeker de eerste 2 generaties gekruist met hier.Keizersnede bij juiste stier aan koop bij betrouwbare K.I dan heb je zeker geen keizersnede. selectie zat tussen.Jouw Rode die zullen leuk zijn voor op arme gronden maar 4000 L lukt hier met lokaal koetje ook nog net.en de prijs per rietje is misschien te hoog. in de steppe hebben ze het rode steppen koetje hier.vraag je Anton maar eens over die kent ze.dat zijn eigenlijk meer rode jersey.die zijn hard.Nou zien wel voornaamste is goede koe hier te krijgen en dan komt de liefde en voeding beter er vanzelf bij.Ja ik weet dat je enkele van die rode koeien hebt.zijn zeker leuk om te hebben op je bedrijf en zullen je meer opbrengen als gewoon wat paarden hebben lopen.
  Groeten

 • no-profile-image

  Marnix

  Hoi Bert,
  Welke BWB-stieren qua afstamming gebruik je vooral? Ben daar zeer in geïnteresseerd, daar wat je zelf al in je column aangaf, de 'nurture' door de boeren soms nog te wensen overlaat, ben ik benieuwd hoe 'nature' dat opvangt en welke bloedlijnen dus wel daar aanslaan. Daar de huidige generaties luxe vleesvee uitermate verwent zijn met een breed scala aan bijproducten en zéér uitgebalanseerd krachtvoeder, moest de oude generaties het doen met 'water en brood'.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Marnix. de BWB voor gebruik 1e eis is moeten lichte kalveren zijn natuurlijk en beetje willen groeien.Die ik hier heb is David van KI Samen.Floepen zo uit koe en groeien prima.het valt gewoon op die vreten zo weinig tegen over de lokale koe en groeien gewoon veel beter. zijn gewoon genetic economischer met voer. die bij ons zomers niks als wild gras hard.wel nog groen dus geen af gestorven rommel.en vreet graag riet langs de water kant van de grote vijvers.winters hard hooi en bier bostel zo veel als ze willen alle koeien.rest niks niet eens mineralen vitamine. als af gekeurde koekjes van fabriek zijn dan kunnen ze daar wel kilotje van krijgen per dag. echt en verder niks niks. Als je de top BWB gaat gebruiken ja dan zul je wel problemen krijgen.maar een gewone doet al wonderen hier echt gekruist met lokale koe.
  Groeten

 • no-profile-image

  Anton

  Beste Bert en Willem

  Het gaat om gebruiksdoel: iedereen verkoopt stiertjes en als het kan vaarsjes voor de slacht en wat melk. Niemand is gespecialiseerde vleesveehouder of melkveehouder. Meer dan helft van inkomen komt van de "klapper" van de verkoop van stiertje of vaarsje in de winter. Dat zal voorlopig niet veranderen, dus dubbeldoel lijkt mij voorlopig het meest geschikt: heeft wat extra gewicht dat tijdens de winter ondervoeding de ergste klappen kan opvangen en de kans dat koe weer drachtig wordt is groter dan bij een HF die zichzelf weggeeft zonder de juiste en vaak zelfs voldoende voeding.

 • no-profile-image

  Marnix

  Duidelijke taal en correct verhaal Bert!
  Aan wat voor eindgewichten aan de slachthaak moet ik denken?

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Marnix.Bij gewone weide gang voeding kun je wel zelfde aan houden als van de melk-bwb kruisingen in NL qua gewicht.
  Groeten

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.