Boerenblog

889 x bekeken 4 reacties

Russische melkprijs onderuit

In mei knalt de melkprijs altijd onderuit. Nu om een andere reden.

Hier in Rusland is de melkprijs vorige maand dramatisch gezakt. Ik sprak met diverse klanten en bij hen was de juichstemming van afgelopen winter duidelijk over. Toen kreeg een van mijn klanten nog 18,5 roebel per liter met 3,80 procent vet en 3,20 procent eiwit. Dat is omgerekend ruim 45 cent per liter. Nu krijgt hij nog maar 15 roebel, wat neerkomt op iets minder dan 38 cent. Bij een klant met minder goede kwaliteit melk daalde de prijs van 15 naar 10 roebel. Dat is nog maar 25 cent per liter. De verwachting is dat de prijzen nog verder zakken.

Prijsdaling in mei is standaard

Nu is het wel normaal dat in mei de prijzen zakken, omdat dan alle omaatjes en ook grotere bedrijven de koeien de wei in doen. Na een winter op rantsoen gestaan te hebben, gaan de dieren toch weer meer melk geven. Dat verschijnsel zal dit jaar nog meer invloed hebben dan in andere jaren, want vorig jaar was de oogst erg slecht en afgelopen winter waren de granen erg duur.

Ik sprak een Nederlander die ook koeien heeft, omdat dat moet van de burgermeester. Hij had de koeien bij de koop van het bedrijf (met vooral kippen en ook akkerbouw) erbij gekregen met de boodschap ze niet te slachten. Dus had deze ondernemer alle kuilen die er in de buurt nog waren opgekocht en stro en melasse bijgevoerd om de dieren in leven te houden en geen problemen te krijgen met de big boss. De eerste dag vraten de koeien niet veel, maar na drie dagen vraten ze het rantsoen netjes schoon op en gaven toch nog 14 liter melk per dag.

Niet alleen de traditionele zomerdip

In Rusland is een groot tekort aan goede kwaliteit rauwe melk en de Russische overheid investeert veel geld in uitbreiding van de productie. Maar elke keer als de fabrieken de kans zien de prijs te verlagen, doen ze dat. Zo neemt de animo om te investeren in de melkveehouderij af.
Het lijkt erop dat de prijsdaling nu niet alleen de traditionele zomerdip is. Ook de goedkope import uit Wit-Rusland speelt mee. Wit-Rusland, Kazachstan en Rusland hebben net een douane-unie gesloten en dat betekent dat Wit-Rusland zonder invoerrechten en belemmeringen kan exporteren naar Rusland. Wit-Rusland heeft een sterk ontwikkelde landbouw en volgens mij nog niet zo’n sterk ontwikkeld kostprijssysteem. Niet alle kosten worden er meegerekend en daardoor kan het land voor heel weinig geld melk en melkproducten leveren.

Nu nog even afwachten wat dit voor onze business, de export van stamboekvee, betekent. De verwachtingen voor dit jaar waren dat Rusland alles zou opkopen wat los en vast zit. Niet alleen in Europa, maar ook in de VS en Canada, net als in 1997-'98. Maar met dalende melkprijzen en toch ook hogere eisen van de banken zou het wel eens mee of tegen (het is maar hoe je het bekijkt) kunnen vallen.

Foto: René Kremers

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Mooie foto Rene, het doet zoals je zegt erg Nederlands aan. De infrastructuur voor de Melkveehouderij in Rusland is zeer gebrekkig begrijp ik. Maar voor 38 eurocent kan toch rentabiliteit behaald worden ?. Heeft de zuivelindustrie geen interesse aan continu-iteit ?. Doet Campina ook voor Spek en Bonen mee in Rusland ?. groeten.

 • no-profile-image

  maarten

  Dag Piet

  Een vergelijkbaar verhaal in het westelijk deel van Oekraine. Het lijkt of de zuivelfabrieken weinig interesseerd hoeveel en wanneer er melk geproduceerd wordt. Hier in de stad leggen ze aan het eind van de winter de fabriek praktisch stil. De gewone arbeider 6-8 weken in de steun. De chefs en hoger op elke werkdag rondlopen en dus loon bijschrijven. In de winter is de kaas duur van die fabriek. Nu in deze tijdmaken ze eerst boter van de aangevoerde melk, de ondermelk wordt met vetten van elders(plantaardig) aangelengd en vervolgens kaas gemaakt. Of dit volgens de officieele regels mag, dat weet ik niet. Het lijkt mij nogal dubieus. Maar datzelfde geld ook voor de zogenaamde Hollandse kaas. Deze smaakt nergens op. Dus op zich geen wonder.
  Groeten

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Bedankt Maarten, tsja korte termijndenkers alom, in de voormalige sovjet-unie. Slavische-logica zouden wij dat ook kunnen noemen. Maar Maarten, zijn in de Ukraine ook geen west-europese melkerijen die een lange-termijn strategie behartigen ???... groeten.

 • no-profile-image

  onno

  @Piet, jawel hoor. Lactalis, Danone etc. Maar deze zijn ook er alleen maar op uit om zo goedkope melk als mogelijk te verkrijgen. Hetzelfde als in europe alleen zijn de boeren daar een tikje beter georganiseerd.
  Campina in Rusland is daar alleen voor de export vanuit NL. Ze doen daar niets aan marktontwikkeling, zover mij bekend. Daarnaast zijn er echt wel Russische ondernemingen, die qua grootte niet zoveel onderdoen voor Campina.
  Naar mijn persoonlijke mening en ervaring krijgen de grotere bedrijven, als ze een redelijke omvang hebben en in ieder geval een truck melk per dag kunnen leveren, deze een hogere en stabielere melk prijs kunnen afdwingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.