466 x bekeken 6 reacties

LTO is te meegaand

LTO gaat veel te gemakkelijk mee met allerlei maatregelen, meent melkveehouder Albert Altena, die ook zijn visie over onder meer weidegang kwijt wil.

Een paar weken terug stond er in dit blad een soort monoloog over Albert Jan Maat en de LTO. Dit artikel lezend is het bijna onverklaarbaar dat niet alle boeren lid zijn van deze organisatie, want het was doorspekt met goede bedoelingen. Toch zijn er veel boeren die niets moeten hebben van deze organisatie en zij zien een groot verschil tussen goede bedoelingen en de werkelijkheid.

Ik zal proberen een uiteenzetting te geven van motivaties waarom er zoveel boeren geen lid zijn. Ten eerste, de visie die LTO profileert. Een visie zou men kunnen verwachten van het ministerie, maar niet van de LTO. Zij moet zich beperken tot het vertegenwoordigen van zijn leden. Anders gezegd: vooreen nertsenfokker of een boer zonder de mogelijkheid zijn koeien te weiden, hun contributie betalen, dan moet ook hun belang behartigd worden. Ziet men het FNV al met een visie?

Daarnaast gaat LTO veel te gemakkelijk mee met allerlei maatregelen, waarbij de boeren neergezet worden als een soort dombo’s. We hoeven maar te denken aan het graslandscheurbeleid. Is er wel eens een aanvraag niet gehonoreerd? Ook het antibioticabeleid is een farce. Denkt men nu echt, en dan heb ik het over het gebruik in de melkveehouderij, dat er zomaar wat in het wilde weg gespoten wordt? Het kost immers hopeloos veel geld en de meeste veeartsen hebben goed uitmelken veelal niet in hun programma staan.

Trouwens, ik zal zeker niet ontkennen dat door antibioticagebruik resistentie kan ontstaan, maar dat bij consumptie ook resistentie doorgegeven wordt, is volgens mij maar een aanname. Ik zou daar wel eens een gedegen rapport over willen inzien. Over medicijnen- die rechtstreeks in het menselijk lichaam worden gepompt – met resistentie tot gevolg, zou ik me maar meer zorgen maken. Want een penicillinekuurtje wordt maar gemakkelijk gegeven.

Iedereen heeft wel een keer het reclamespotje gehoord van Wakker Dier over de branden in veestallen, vreselijk natuurlijk, maar wat er mist in deze spot is dat wanneer aan alle voorwaarden zal voldaan, zij zullen zorgen voor de afname van het product. Daar schort het natuurlijk aan en komt de echte bedoeling naar boven, namelijk om de sector kapot te maken. Is het voor het LTO nou zo moeilijk om daarop te reageren met de mededeling dat deze productie wel voldoet aan de normen en export echt nodig is om niet af te glijden naar het Griekenland niveau

Dan het weidegang-imago. Weer die visie van het LTO. Als men al in de Amsterdamse grachten rondbazuint dat men in 2015 70 procent weidegang wil zien, dan is het toch niet zo moeilijk te bedenken dat de burger daarbij denkt dat het binnen voor de dieren een hel moet zijn. Ook alle vergaderingen van de melkfabriek werden in die hoedanigheid verwoord in de plaatselijke kranten en daarmee is het imagoverhaal geboren. Ook in mijn kennissenkring heerst nu de opvatting, dat het zielig is voor de dieren die niet naar buiten kunnen.

De columnisten van dit blad – met Hanna, en Van Weperen – stonden 17 juni al behoorlijk tegenover elkaar, maar Hanna zal toch enigszins moeten toegeven dat het imagoverhaal gemaakt is en Van Weperen zal zich moeten bedenken dat we toch verder moeten met dit voldongen feit. Ik ben benieuwd hoe het een en ander zal aflopen, want de weidegangpromotors hebben volgens mij maar één doel. Extra uitbetaling voor hun weidegang.

Als nu de andere groep ook de media gaat bewerken, met verhalen van: ”Moet je kijken, in onze frisse welzijnstallen wanen de koeien zich het hele jaar buiten en moet je kijken waar die springende koeien uit komen en daarvoor wordt subsidie gegeven”. Hoe je het ook wendt of keert, milieutechnisch en voor de koe zelf hoeft er niets mis te zijn met het binnen houden. Discussies zullen echter onvermijdelijk weer een deuk in het imago opleveren.

De mestwet is voor een groot deel debet aan het steeds meer opstallen. Natuurlijk hebben wij de taak een gezond milieu door te geven aan onze kinderen. Maar was het nou zo moeilijk te gaan voor Minas (het mineralen aangifte-systeem)?

De Europarlementariërs en ook de LTO hebben destijds zitten slapen en werden alleen de boodschappers van het onheil. Maar zo gaat dat meestal, als je niets zegt of iedereen naar de mond praat, mag je blijven zitten.

Vaak wordt er gezegd: ”Nou, doe het dan zelf”. Dat is het ’m juist. Veel mensen hebben een visie en gaan juist daarom niet in dergelijke organisaties zitten.

Albert Altena is melkveehouder in Lutten

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Iedere belangenbehartiger moet kiezen tussen verschillende belangen waardoor een visie ontstaat. Anders gaat men belangen behartigen die tegenstrijdig aan elkaar zijn en loopt men rond als een kip zonder kop. Ook de FNV heeft in het verleden keuzes gemaakt vanuit een duidelijke visie. In de jaren tachtig/negentig werd door de FNV uitgesproken dat men werkgelegenheid voor koopkracht liet gaan.
  Een keuze tussen twee belangen vanuit een visie!

 • no-profile-image

  Mozes .De FNV behartigd de belangen van haar leden, L.T.O./Z.L.T.O. doen dat niet, die hebben twee petten op hun leden en hun MULTINATIONLE FIRMA:S !!!!!!!!!!!!!!!
  Een ergere kwaal kan de boer niet overkomen.

 • no-profile-image

  Natuurlijk mag het LTO een visie hebben, maar dan moet het in aller belang zijn. De visie van het LTO is een soort splijtzwam, gebaseerd op de wensen van gemanipuleerde consumenten.

 • no-profile-image

  ALCQ ook aan consumenten geeft het l.t.o/z.l.t.o. een broetje
  dood. WAT TELT ZIJN HUN MULTINATIONALE bedrijven dat is hun visie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  L

  LTO is verlegstuk van....! Is geen belangenbehartger voor de boeren. Alles doen voor imago? Je moet met twee benen op de grond blijven en je niet lenen voor onzin. Het is een ernstige zaak dat het zo is! Je verliest je kracht als je niet door een mond een goed verhaal hebt. Met een stel slappe muizen verlies je alles, er moet gevochten worden voor een eerlijk recht. Ik betreur het dat ik mijn lidmaatschap op heb moeten zeggen. Je weet dat dit niet goed is, maar beerput praktijken kan niet. Daar mag je nooit aan meedoen, een goede organisatie blijft eerlijk en werkt eerlijk. Met windowdressing kun je het niet weg werken! En meer praten met de lastposten in de samenleving en daaraan weggeven, dan opkomen voor de hardwerkende boer,kan niet!
 • no-profile-image

  LTO is volledig samengesmolten met EL&I. Daar zit immers het geld en daar kun je je naadloos in het baantjescircuit voegen. Ieder voor zich en God voor ons allen! Hoe is het mogelijk dat er nog steeds mensen lid zijn van deze onbenullen-club.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.