Redactieblog

378 x bekeken 7 reacties

Komisch duo wil zuivelfabriek in Flevoland

Heeft u ook zo gelachen toen u las dat de veehouders Siebenga en Van Beek een coöperatieve zuivelfabriek willen stichten in Flevoland? Ik wel.

Het is de beste grap die ik de laatste jaren heb gehoord. Komisch. Een duo dat wars is van coöperatieve ondernemingen wil er nu zelf één oprichten. Hoe is het mogelijk dat ze dit met droge ogen kunnen voorstellen.

We kennen ze allemaal uit het verleden. De boeren in de Flevopolder, die zich niet thuis voelden in een coöperatieve zuivelonderneming. Ja, ze wilden wel leveren als leveranciersvereniging, maar dan wilden ze een centje meer per liter beuren dan de leden, die aansprakelijk waren voor de fabriek. Dat lukte uiteindelijk niet en zo kwamen de Flevolandse collega’s uiteindelijk terecht bij particuliere zuivelverwerkers. Laatstelijk bij Lyempf, wat hun veel geld heeft gekost.

Steeds echter met als basis de coöperatieve melkprijs met een plus. Zoiets als zwartrijden. Geen kaartje kopen, toch meeliften en profiteren van de prestaties van anderen.
Deze club van zwartrijders onder leiding van Siebenga en Van Beek wil nu een coöperatieve zuivelfabriek oprichten. Dat wordt spannend. Ze gaan – zoals ze zelf ook altijd deden – natuurlijk straks onderhandelen met alle leden apart over de uit te betalen melkprijs. Zoveel leden, zoveel melkprijzen. Met als basis natuurlijk weer die van een zuivelcoöperatie, zoals FrieslandCampina.

Dat wordt een gezellige boel, vooral als de resultaten tegenvallen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ik vind het eerder moedig, dan lachwekkend eigenlijk.
  Prima initiatief !

 • no-profile-image

  Een goed plan, deze nieuwe zuivelfabriek in de polder. Goed voor de boeren, want dan kan men weer kiezen welke melkfabriek we willen hebben. Maar ik ben het met vergaderboer eens dat het belachelijk is dat deze twee boeren een coöperatieve fabriek willen oprichten. Wie wil er nu met dit particulier denkende stel in een coöperatie zitten? Niemand toch? Ze moeten gewoon een BV stichten en daar aandeelhouders bij zoeken. Dat past bij hun en zal daardoor ook meer succes hebben.

 • no-profile-image

  Het word hoog tijd dat de (te) grote cooperatie wat concurrentie krijgt. Te veel macht betekend voor boeren meer onzinnige regelgeving en bemoeizucht en een te lage melkprijs. Prima plan dus!

 • no-profile-image

  Wouter Snippe

  onderschat van beek en siebenga niet..ondernemers waar de agrarische sector een voorbeeld aan kan nemen...wellicht dat cooperatief zuivel nl wel mooie bedrijven zijn maar te ver van het belang van de leden (veehouders) af staan..goedkoop om hier vanaf de zijlijn lacherig over te doen...ik wens ze het beste toe en het zou goed zijn voor de sector als dit soort initiatieven slagen...

 • no-profile-image

  Zo te lezen zijn er weinig mensen die er om gelachen hebben, Vergaderboer.

 • no-profile-image

  zal wel weer een stukje van de niet zo slimme vergadervrouw zijn

 • no-profile-image

  PG

  Vergaderboer weet niet wat ie wil,de ene keer voor"polderboeren"en dan weer lacherig doen over ze.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.