Boerenblog

9 reacties

Koeien 'vrij van eigenaar'

Veeverwaarlozing gebeurt overal. Zuur als er Nederlanders bij betrokken zijn.

Je bent een Nederlandse boer en hebt al bijna 20 jaar een boerderij in Frankrijk. In je vrije tijd spendeer je enkele uurtjes aan de GDS (vereniging van Franse boeren, vergelijkbaar met de GD). Op een dag wordt de hulp van de GDS ingeroepen om problemen met een kudde verwaarloosde koeien op te lossen. De eigenaar van het koppel blijkt een Nederlander te zijn, woonachtig in Nederland. Ook de pachter, die het bedrijf verlaten heeft, is een Nederlander. De Fransen staan gelijk met een wijzende vinger klaar. ‘Tsja, ’t is weer een Nederlander. Zie je nu wel dat ze onbetrouwbaar zijn. Het is beter geen zaken met ze te doen.’

Imago Nederlandse boeren geschaad

De man die de wijzende vingers van de Fransen heeft gevoeld, is Pieter-Willem Hendriks, de boer uit de reportage '2.500 biggen en 80 blondjes'. Hij was de tolk die in dienst van de GDS contact moest leggen met de bewuste Nederlandse eigenaar. Op de dag dat hij werd weggeroepen om te tolken, was ik op zijn bedrijf om de reportage te maken. En in die reportage moest ik maar niet vermelden dat er Nederlanders bij betrokken waren. Het imago van de Nederlandse boeren was al genoeg geschaad. Dat er onder de Fransen ook boeren zijn die hun vee verwaarlozen, met als gevolg euthanasie van de hele veestapel, dat was iedereen snel vergeten. Fransen zijn niet meer xenofobisch dan anderen, maar de mens neemt nu eenmaal de kortste weg in zijn denken, aldus Hendriks. Dus werden blog en reportage geplaatst, zonder alle feiten te vermelden. Geen haan die er verder naar kraaide.

Beschuldiging door lezer

Tot er ruim vier maanden na plaatsing van de blog een nogal heftige reactie werd geplaatst. De koeien zouden niet zijn uitgebroken om op zoek te gaan naar voer, maar zijn losgelaten door de eigenaren van de pachtboerderij. Met de auto zouden ze zijn opgejaagd, en dat zou de oorzaak zijn waarom twee koeien er zo slecht aan toe waren. De burgemeester van het bewuste Franse dorp en de GDS zouden niet op een correcte manier contact met de eigenaar hebben gezocht. De koeien zouden zijn verkocht aan een slachthuis, en het geld zou door de burgemeester en de GDS zijn opgestreken. Kortom: de versie van Hendriks zou geen reëel beeld geven van de situatie.

35 koeien zonder voer

Deze vreselijke (en domme) beschuldigingen aan het adres van de GDS en de burgemeester wilde Hendriks in eerste instantie over zich heen laten gaan. "Ik ga geen tijd en energie aan zulke onzin spenderen", mailde hij me. Maar na een tweede reactie, besloot hij toch het hele verhaal te vertellen. Een verhaal dat behoorlijk schokkend is. Want het ging niet om een eenmalige uitbraak van een koppel hongerige koeien. De situatie heeft vele maanden geduurd. Het ging om 35 koeien die op 7 hectare stonden, zonder één enkele grasspriet, en zonder voer. Negen dieren waren er zo slecht aan toe dat ze geëuthanaseerd moesten worden.

‘Vrij van eigenaar’

Voor de GDS en de politie was lange tijd onduidelijk wie verantwoordelijk was. Toen de eigenaar en pachter opgespoord en op de hoogte waren gebracht, trad geen verbetering op. Uiteindelijk liep het koppel op de snelweg en gaf de burgemeester bevel tot inbeslagname. De veterinaire dienst en de deurwaarder hebben de staat van de koeien vastgelegd. Na het verstrijken van de periode waarin de eigenaar zijn veestapel had kunnen opeisen, maar dat niet deed, verklaarde de rechter de koeien 'vrij van eigenaar'. Dit zijn enkele feiten uit de reactie van Hendriks. De volledige versie is hier te lezen.

Koeien zijn slachtoffers

Aan Hendriks vroeg ik of hij zich heeft geschaamd voor zijn (Neder)landgenoten. Een begrijpelijk gevoel, gezien het feit dat de Fransen in zijn omgeving al klaar stonden met hun oordeel over 'die onbetrouwbare Nederlanders'. Hij schrijft het volgende: "Als boer een kudde zo zien lijden, is gewoonweg triest. Niemand keek naar ze om en als de rechter deze koeien 'vrij van eigenaar' bestempelt, is dat ook letterlijk het geval. Laat het duidelijk zijn dat ik me niet opstel een betere boer te zijn dan een ander. Vorige week verloor ik nog een oude koe aan wormen. Waar het me hier om ging is dat de mensen die verantwoordelijk waren voor deze kudde, alleen bezig waren met het uitvechten van persoonlijke problemen zonder aan de koeien te denken. De koeien waren onschuldige slachtoffers, en dat is waar ik me voor geschaamd heb."

Foto's: GDS

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Maaike

  Schokkend. Maakt niet uit waaròm de beesten verwaarloosd zijn, ze zìjn het! (Oké, sommige redenen zijn beter te begrijpen dan andere).
  Grappig alleen, dat wijzende vingertje ervaar ik helemaal niet! Ja, de Fransozen hier in de buurt vinden het belachelijk dat alle Hollandse pensionado's hier hun tuin volplanten met spul uit Nederland, hun huis laten opknappen door een Nederlandse makelaar, totaal niet integreren met de lokale bevolking etc. Maar ze zijn erg positief over Nederlandse boeren, voor zover ze er iets van begrijpen.

 • no-profile-image

  Bert

  Klopt toch dat pachter en een stuk de verpachter waardeloos volk is. en waarom mag de Franse dan niet zeggen dat het klote NL er`s zijn? is niks aan gelogen. mooi dat een rechter de koeien vrij kan verklaren en dat de burgemeester en consorten het geld mogen houden. zo doende zullen ze goed op letten dat er niks fout gaat. en zien ze een fout is het kassa voor hun. beste regeling zo.Geld beleggers moeten het zo krijgen.
  Groeten

 • no-profile-image

  Gonda

  Lees ook in het artikel dat de Fransen de Nederlanders over 1 kam scheren. Dat is in onze omgeving niet het geval. De Franse boeren hier hebben veel respect voor de 'Nederlandse' manier van boeren. Neemt niet weg dat dit inderdaad een schokkend geval is en dat de pachter en verpachter waardeloos volk zijn.

 • no-profile-image

  Vera

  Hoi Bert, even een opmerking over 'dat het kassa zou zijn voor de burgemeester en de GDS'. Dat is niet het geval. De opbrengst van de verkoop van de koeien, is gebruikt om de schade te vergoeden, die deze kudde her en der aangericht had. Daarom zijn de geuite beschuldigingen ook zo dom!! Klik op de 3de link in de blog, en je vindt de volledige reactie van Pieter-Willem Hendriks. In de blog staan de belangrijkste hoofdlijnen. Groet, Vera

 • no-profile-image

  Philip Smid

  Waarom is er een tolk nodig, elke Nederlander die zich in het buitenland vestigt zal zich toch de taal eigen moeten maken? www.fermedebeaussay.fr

  Vriendelijke groet,

  Philip Smid

 • no-profile-image

  jamie

  je ziet het al aan zen kop egt dat dit door nederlandse koeienboeren kan gebeuren
  het land van de koeien

 • no-profile-image

  maarten

  Een vervelende situatie voor de agrarische omgeving. Ik heb in het verleden ervaringen opgedaan met het opvangen van in beslaggenomen vee in NL. Het kostte uiteindelijk de gemeenschap heel veel geld en de eigenaar bleef feitelijk eigenaar. Heel krom. Na opvang werden de dieren verkocht of gingen terug naar de eigenaar.
  Ten aanzien van de taal spreekvaardig, in mijn geval hier Oekraine, lukt het redelijk als het onderwerp duidelijk is maar op detailniveau (ambtelijk of juridis vlak) dan is het verrekt gemakkelijk dat mijn vrouw Oekrainse is.

 • no-profile-image

  Vera

  @ Philip. Pieter-Willem Hendriks werd door de Franse GDS gevraagd als tolk op te treden omdat de pachter spoorloos was, en de eigenaar in Nederland woont. Niet alle Nederlanders spreken Frans!

 • no-profile-image

  pieter p

  Alle nederlandse boeren over een kam scheren vind ik ook een beetje overdreven. De nederlandse landbouw staat ook in Frankrijk hoog aangeschreven. Wijzelf, waar we gewoond hebben in Frankrijk nog nooit last van gehad. Het is maar net hoe je jezelf opstelt.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.