Boerenblog

11 reacties

Backyard-farming (1)

Ik bezoek niet alleen grote bedrijven; ook de kleine veehouder in de regio geef ik advies. En ik probeer ze over te zetten op ki. Dat lijkt nu eindelijk te lukken.

In het dorpje vlak bij mijn bedrijf lopen ongeveer 150 koeien met jongvee, alle eigendom van mensen die een of twee koeien hebben. Het zijn trouwens vaak ouderen die hier op kleine schaal koeien houden. De melk en het vlees zijn de laatste jaren erg duur, ze kunnen er goed van rondkomen. Die paar koetjes leveren hen veel meer op dan de ongeveer €25 die ze maandelijks aan pensioen beuren.

Met goeie ki zou het beter gaan

Zoals in bijna al dit soort dorpjes is er geen sprake van ki. Er is geen inseminator. Als die er al is, verstaat hij zijn vak niet, of is er eenvoudigweg geen sperma voorhanden. En in veel gevallen is er ook geen vraag naar ki, omdat de mensen er het voordeel niet van zien.
Als er al een inseminator is, dan is dat vaak ook de regio- of dorpsdierenarts. Die moet bij een uitbraak van besmettelijke ziekten aanwijzen welke dieren vernietigd moeten worden. Op dat moment loopt zo’n dierenarts pas echt binnen, want meestal wijst hij ze dan aan voor de slacht en beurt daar lekker van. Dat dan koeien met Abortus Bang, tuberculose of wat dan ook in het voedselcircuit komen, interesseert zulke dierenartsen niks. Abortus Bang komt hier dus wijdverspreid voor. En dat is jammer, want het hele gedonder ermee is zo te verhelpen. De overheid hoeft alleen maar de dierenartsen te ondersteunen bij het opzetten van ki. Dat is niet eens een zaak van veel geld: stel containers met sperma ter beschikking, leer die dierenartsen de moderne technieken en school ze bij op het gebied van vruchtbaarheidsproblemen. Je roeit dan niet alleen een ziekte uit, maar verbetert tegelijkertijd ook nog eens de kwaliteit van het vee. Maar nee, nu loopt de dorpsstier bij de koeien van het hele dorp. Zo’ n pummel is ook nog eens geen euro waard in fokkerij. Dat komt doordat aan het eind van de zomer de mooie, dikke stieren geslacht worden. De krakkemikkigen blijven dan nog een jaartje lopen. En juist die wrakken dekken dan wel de hele dorpsveestapel. Daardoor is er geen vooruitgang maar achteruitgang.
Dat de kwaliteit van het vee achteruit holt is gewoon te zien. Zo’n 20 jaar geleden zag je nog de echte Alytaus, afstammelingen van ooit geïmporteerde Brown Swiss-koeien. Die konden als koe makkelijk 30 liter en meer geven, en ze haalden levend gewichten van boven de 600 kilo. Dan moet je nu eens kijken. De meeste koetjes zijn nauwelijks nog hoger dan een meter, die neem je zo onder je arm mee. Daar zit dus geen melk onder of vlees op, alleen veel trammelant.

MKZ-vaccin maakt slachtoffers

Als je die dierenartsen motiveert, dan zal hij ook de benodigde MKZ-vaccinaties op tijd uitvoeren. Hij zal dan ook ervoor zorgen dat er een goed vaccin voorhanden is. Dat is hier nogal eens een probleem. Ik heb altijd voor mijn eigen koeien een goed Russisch vaccin op voorraad. Ik heb mijn koeien laatst gevaccineerd vanuit een grote fles met 100 doses, de rest heb ik gebruikt voor de koeien in het dorpje. In een dorpje 50 kilometer verderop kregen ze een Kazachstaans vaccin, daaraan bezweken 50 koeien. En dat is echt niet de eerste keer dat koeien stierven na een enting met zo’n Kazachstaans moordvaccin. Drie jaar geleden kregen de veehouders en hun vrouwen zweren op de handen en vingers nadat hun koeien kapot gingen van zo’n vaccin.

Antrax

Niet alleen MKZ en Abortus Bang zijn hier inheems. Ook antrax (miltvuur) gaat lekker rond. Daar zijn vorig jaar ook mensen aan dood gegaan, na het eten van gecertificeerd, goedgekeurd vlees van de bazar. Blijf zo maar boer hier, hè... En zo gaat het hier maar met de veehouder. Geen steun, geen hulp, geen voorlichting. Alleen maar gedonder aan de kop. Nu moeten de veehouders alle koeien opnieuw registreren. De boer moet daarvoor nieuwe oornummers kopen: €7 per stuk en dat is hier heel veel geld. En wat krijgen ze er voor terug?
Ik heb mijn vee nog geen nieuwe nummers ingedaan. Die nieuwe nummers deugen niet, ze vallen snel uit.

Bedrog en exportbelemmeringen

Kazachstan wil bij de WTO en wil 60.000 ton vlees exporteren. Nou ja, ze zullen het vlees eerst eens moeten produceren, en dat betekent eerst de koeien gezond houden. En dan zonder leugens en bedrog exportdocumenten erbij doen. Vraag me: welke ziekte hebben jullie daar, dan kan ik er heel kort op antwoorden door te zeggen welke we niet hebben. Dan hoor je dus niets. Maar ja, importvaarzen uit Europa worden wel tegenhouden met het excuus van blauwtong, en dat al dik twee jaar.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  maarten

  Dag Bert

  Herkenbaar verhaal. De oekrainse politiek, die vanuit Kiev aangestuurd wordt, lijkt dezelfde gedachte uit te stralen. Niet van onderen kleine veehouders stimuleren, simpele en doeltreffende ondersteuning o.a. goede veeartsen, inseminatoren en voerteeltadviezen. Hun stimuleren al de hele grote, enkele adressen, veel dieren en laten de rest het liefst een stille dood sterven. Het gevolg nog hardere leegloop van het platteland en een eenzijdige, risicovolle agroproductie ontwikkeling. Wat als het weer lang durig niet meewerkt volgens planning of in een economische terugval? Nog groter gat.
  Groeten

 • no-profile-image

  Spuit Elf

  Krijgen we nu ook back-yard farming deel 1 t/m deel 27?

 • no-profile-image

  spuit 11 en half

  Ik hoop dat er nog een deel 2 t/m 100 komt.

 • no-profile-image

  Peter Klashorst

  Heren, Heren, laten we het even netjes houden, iedereen geniet van de verhalen van Bert! deze man beleefd nog is wat!

  dat de discussie achteraf vaak uit de klauwen loopt, doet niks af aan de avondturen van Bert

  met vr gr Peter

 • no-profile-image

  pieter p

  En het valt ook altijd op dat de mensen met de grootste onzin reageren, het altijd anoniem doen. Het zijn toch wel grote jongens hè.
  Bert ik lees je verhalen toch altijd weer met groot plezier. Groetjes vanuit Bretagne

 • no-profile-image

  coen

  Ik vind deze verhalen ook altijd geweldig om te lezen!!
  Groeten

 • no-profile-image

  arie maas

  ha bert, lekker doorgaan met je (goed) werk en je blogs, lees ze iedere keer met plezier en weet dat ze vaak dicht bij de waarheid zitten

 • no-profile-image

  casev

  Erg intressant verhaal weer Bert. Je praat over europees importvee. Hoe komt `n vaars uit Nederland helemaal in Kazachstan? Alles per vrachtwagen? Lijkt me best ver rijden...

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Casev.Ze komen met vracht wagen meestal in Kazachstan.Dag of 10 a 12 dag en nacht rijden.Gaat prima.Grote aantallen in een keer met vliegtuig zo als paar keer in Oezbekistan is gedaan.
  Groeten

 • no-profile-image

  Ed van Cleef

  Begin jaren negentig heb ik voor CIP in Kazachstan gewerkt. De verhalen van Bert zijn heel herkenbaar. Let wel : de mensen zijn zo geworden voornamelijk door het oude systeem. Denken en initiatief werden bestraft, dus waarom zouden we denken ? In Polen zijn we gelukkig al een stapje verder.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Ed van Cleef. Ja HET grote probleem is het samen werken en doen.En dat is er door de communist uit geselecteerd bij de mensen.Die dat wouden konden in Siberië gaan samen schuilen tegen de kou.
  Groeten

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.