Boerenblog

2867 x bekeken 6 reacties

Afgekeurde melk

Droogte leidde vorig jaar tot een ruwvoertekort. Dat drukte de melkproductie en -kwaliteit. Dit jaar moet het beter gaan!

Tussen begin mei en eind augustus is het hier elk jaar kurkdroog. Er valt dan echt haast geen spat regen. Afgelopen jaar hadden we in die periode een tekort aan ruwvoer en er was in de wijde omgeving ook niks te koop. Een logisch gevolg van een ruwvoertekort is uiteraard dat de productie dramatisch afneemt. Maar dat is niet het enige probleem. Ook verslechtert de melkkwaliteit erdoor. We kregen last van een te hoge zuurgraad van het vetzuur. Je kunt dat zelf testen door 5 cc 76% alcohol bij 5 cc melk te doen. Als die dan gaat vlokken of schiften, dan is de melk ongeschikt om te verwerken. Ze wordt dan niet afgenomen door de fabriek. Deze melk is voor de kalveren. Als er dan nog wat foute melk overblijft, maken we er een zachte kaas van.

Een andere grote boosdoener: met de hand melken

Een ruwvoertekort is niet de enige oorzaak van een te hoge zuurtegraad. Een andere grote ‘boosdoener’ is dat we nog met de hand molken. Zowel de mindere hygiëne als de manier van melken schijnt invloed te hebben op de zuurtegraad.
We zijn ook niet bepaald de enigen die er last van hebben, het is een groot probleem hier. Vooral in de droge periode hebben haast alle boeren er last van. Ik ken er geen die er geen last van heeft.
Hygiënisch konden we vorig jaar niet verder verbeteren. De melkers wasten na elke koe hun handen, de emmers werden goed schoongemaakt en ook de melkbussen werden grondig geboend. We molken toen namelijk niet in de tank, omdat de productie te laag was. Het roerwerk kon daardoor de melk niet roeren na de eerste melkbeurt.

Een lapmiddel: bicarbonaat in het drinkwater

Een lapmiddel is mengen van bicarbonaat in het drinkwater van de koeien. Daar worden de problemen wel minder door, maar het is niet dé oplossing. Je moet er ook voor oppassen dat je de koeien niet een te grote dosis geeft, want dat is fataal voor ze. Bicarbonaat neutraliseert wel voor een deel de zure pens, maar niet genoeg. Ook voeren we gist voor een betere fermentatie.

Toch nog wel eens een melkbus afgekeurd

Bij het melken controleren we dus met de alcoholmethode van elke koe de zuurtegraad van de melk. Daarnaast meten we ook van elke melkbus de zuurtegraad nog eens na. Toch is er bij het verzamelpunt van de melk van de melkfabriek nog wel eens een melkbus afgekeurd. De enige verklaring daarvoor kan zijn dat dit de eerste melkbus was die gevuld is, en dus het langst heeft gestaan.
Dit jaar is de melkmachine klaar, dus dat zal al wat schelen. Daarnaast verbouwen we veel meer mais en sorghum om door de droge periode te komen en om bij te kunnen voeren in de regenperiode. En we hebben dit keer de maralfalfa ook nog om de droge periode beter door te komen.

Groeten, Geert, Bolivia

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi geert. Nou je weet ook waar je bent terecht gekomen.Je hebt echt pionier problemen met je klimaat en kwaliteit melk.Maar het schijnt goed voor uit te gaan met je melkstal en melk bewaring.Als we hier ook met alcohol zouden moeten meten op de bedrijven ben ik bang dat die snel op was en je controleur dronken. doen ze dat bij jouw niet? Dus dit jaar zul je geen voer tekort krijgen als het weer zijn normale werk doet. Is het niks om zelf melk producten te maken. je zit niet ver van de stad af. Succes en kwaliteit ze.
  Groeten

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Ge bent een echte pionier Geert, daar heb ik bewondering voor!!!... ''Aldoende leert men'' en ''ervaring is de beste leermeester''. Geert met jouw nuchterheid en realiteits-zin zal je vooruitgang boeken, dat is duidelijk!!!...Succes toegewenst!, en houd ons op de hoogte van de ontwikkelingen, het interesseert mij zeer!!!... Groeten uit Midden-Europa.

 • no-profile-image

  Theo,, Geerts oude buurjongen

  Moi Geert.. Nou leuk hoor om weer eens een verhaal van je te lezen, ja ik kan het toch wel vernemen dat het bij jullie toch op een hele andere manier is om melk te produceren. Maar goed melk is overal wit. Nou hadden jullie last van droogte en irrigeren is geen optie? om een gelijke voer aanbod te creeren. Cheers

 • no-profile-image

  Geert

  Gelukkig hebben we niet echt problemen met dronken mensen op de boerderij zoals bij jouw Bert of in Oost Europa, het gebeurt wel eens dat ze maandag en/of dinsdag niet komen en dus laveloos thuis zijn. Wel gebruiken ze de bicarbonaat voor eigen consumptie, dat word tijdens het kauwen van coca-bladeren in de mond gestopt om een betere werking te krijgen. Irrigeren, Theo, op het melkveebedrijf word veel te duur, het grondwater zit op 150 meter en er is geen rivier in de buurt, pas als je echt veel koeien melkt kun je er over nadenken. Bedankt voor de morele ondersteuning Piet, soms denk ik wel eens ooarggh.....

 • no-profile-image

  Arend Hoekstra

  Was hier geloof ik toch wel iets makelijker boeren niet? :)
  Waarschijnlijk wel minder leuk dan...
  Dus dit soort uitdagingen zijn dan ook heel leuk om aan te gaan hè...

  groet`n van broer oet thaisn

 • no-profile-image

  Carlo Bogerd

  Dag Geert,

  Interessant je berichten uit Bolivia.

  Ik reisde een paar keer door het land, Steunde wat projectjes in de Chaco en investeerde vergeefs veel tijd om Indianen te helpen met bosexploitatie en houtexport naar Europa.
  Het steunen van kinderen zodat zij kunnen stoppen met werken in de mijnen rond Potosi heeft ook mijn belangstelling, maar wie zou dat locaal goed kunnen begeleiden? Mocht je suggesties hebben hoor ik het graag.

  In de tussentijd wens ik je erg veel succes met je eigen agrarische activiteiten.

  vr. gr.

  Carlo

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.