Boerenblog

6 reacties

Van aanbindstal naar rapid exit

De ligboxenstal bespaart arbeid. Maar dan moet de melkstal wel werken.

Toen ik hier begon, zag ik mogelijkheden om het bedrijf met minder mensen rond te zetten. Minder arbeidskrachten betekent immers financiële vooruitgang. Maar daarvoor moest ik wel van een aantal dingen af. Een heel belangrijke was het melken op de grupstal.
Wij hebben een 2x15 visgraat-melkstal met rapid exit van het Deense merk Strangko. Die is geïnstalleerd tijdens de renovatie van een oude stal voor 350 koeien. Maar helaas, het mooie stukje techniek staat stil.
Ik heb 12 groepen op de aanbindstal. Dit betekent 12 melkdames, plus een aantal extra om de vakanties en uitval door ziekte in te vullen. Kortom, de melkstal kan me 15 personen op de loonlijst schelen. Daarnaast brengt het schoonhouden en repareren van de oude stal veel werk met zich mee.

Grootse renovatie

Maar ik kan de koeien niet zomaar in de ligboxenstal doen. Die voldoet nog niet. Voor meer ventilatie begin ik direct alle ramen eruit te slaan. Ook maak ik een nieuwe opening in het dak, waardoor de afgewerkte stallucht weg kan. We voorzien de vloer van mestschuiven en vernieuwen het watersysteem. De waterleiding krijgt direct verwarming, omdat het hier nog wel eens wil winteren.
Het belangrijkste is wel dat ik de melkstal aan de praat moet zien te krijgen. We krijgen een paar gerenommeerde bedrijven op bezoek. Die beloven allemaal dat de melkstal gaat werken, maar we komen keer op keer bedrogen uit. Tot ik via René Kremers met een echte specialist aan de praat raak: Gert-Jan Hulsman van HTS engineering.

Succes na twee dagen sleutelen

Hij doet wat anderen niet lukt: na twee dagen sleutelen heeft hij de melkstal aan de praat. De koeien kunnen eindelijk de nieuwe stal in. Nu melken we met vier melksters onze 500 koeien in vier uurtjes. Ook stappen we over op twee keer daags melken in plaats van de Oekraïense standaard van drie keer per dag. De productie blijft gelijk, maar de kwaliteit gaat met sprongen vooruit. Ik durf nu uit de tank te drinken.
Voor het onderhoud blijven we Hulsman inschakelen, want het vertrouwen in andere bedrijven is totaal verdwenen.

Foto's: Agnes van Zuijlen

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  maarten

  Dag Jeroen

  Tja dit soort organisatorische problemen komt mij ook niet bekend voor maar het is mooi dat je een specialist hebt gevonden,die de melkstal werkelijk kan laten draaien. Investeren in nieuwe techniek hoeft niet het probleem te zijn maar onder oekrainse omstandigheden laten draaien is wat anders. Heb je wel een goede milieuvergunning oa tav ventilatoren,spoelwater etc. De ecoloog kwam hier langs controleren. Wij hadden niets van dat alles en er wordt nu aan gewerkt.
  groeten Maarten

 • no-profile-image

  Jeroen

  Maarten, dit zijn ook niet de beste foto's maar me digi is zoek, dus deze maar gedaan.
  Al die dingen zijn zorg van kantoor, begreep wel dat de helft niet klopt. En dan heb je die AID die regelmatig "controleerd" maar is meer voor de varkens.
  Maar inderdaad het draaiend houden van iets is toch wat lastiger. Delaval/Boumatic kregen het niet voor elkaar.

 • no-profile-image

  Bert

  Jeroen. welke drinkbakken gebruik je daar.hier veel die die rvs met auto overstroming hebben bij veel vorst. maar ja werkt niet.1 stal komen dubbele plastic in met apart vlotter verwarmde kamer dat zie ik wel zitten daar bij min 20. jij hebt wat af moeten plaren met je melkstal.geloof 1 jaartje?
  Groeten

 • no-profile-image

  Jeroen

  Bert,

  Ik heb een Frans merk, deze heeft rondgaande pomp plus verwarming erop.
  Ik zou liever voor die plastiqe gaan, met zo'n bal er in.
  De melkerij maken heeft ongeveer 9 maanden gekost, maar dan heb je ook wat :)

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Hoi Jeroen, wat een geluk dat jij nog een Hulsman gevonden hebt!!!... Jeroen boekt vooruitgang en daar gaat het om!!!... Nog een vraagje, je wilt zo graag op het pesoneel besparen, zijn die mensen zo duur dan? Of niet deugdzaam?en vinden zij weer werk, als jij ze wegstuurt?. Zijn er nog bij die geschikt zijn voor ons bedrijf? Succes verder Jeroen!!!, en hou je taai. Groeten uit Polen.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Piet,

  Personeel is niet duur, maar als je veel hebt word het wel weer duur en daarnaast zit ik naast Kiev, dus de prijs is hoger. Ben van 98 man terug gegaan naar 41 nu. En het werk word nog steeds gedaan zoals het moet, denk dat ik nog wel richting de 35 kan. Dit is wel incl. chauffeurs,electric,bouwvolk,beveiliging etc. Hoop mensen die je in NL niet direct in dienst hebt.
  Die eruit zijn gegaan zijn niet zo geschikt voor mij, ze vinden direct weer werk, dus dat is het probleem niet.
  Hulsman heeft fantastisch werk gedaan.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.