Redactieblog

868 x bekeken

Kattenzwemvest

”Humanisering dier is zorglijke ontwikkeling” staat helemaal bovenaan op de voorpagina van de dinsdagkrant. Het is een uitspraak van Servaes Huys en verwijst naar een interview met hem op de derde pagina.

Daar zegt hij: ”In natuurbeheer gaat het om de instandhouding van het soort, niet om het individu. Jacht is nodig om schade te beperken en ook om te voorkomen dat enkele soorten de overhand krijgen. Ganzen verdringen bijvoorbeeld weidevogels”. Hij is blij dat Vogelbescherming nu ook instemt met afschot.

Wat Servaes precies verstaat onder humanisering van het dier wordt mij niet duidelijk. Het woordenboek helpt ook niet, dus dan maar even snuffelen op internet. Daar gaat het vooral over huisdieren: ”De humanisering van het huisdier gaat steeds verder in Nederland. Er komen steeds meer producten om een huisdier menselijke trekjes te geven. Zo is er hondenbier, een tijdschrift voor honden en hun baasjes en een kattenzwemvest te koop.”

Vogels, vissen, katten en honden gaan ook massaal mee op vakantie. Ik lees dat humanisering inhoudt dat het huisdier steeds meer de status krijgt van een volwaardig gezinslid. Een lifestylisering betekent dat zowel het dier als zijn spullen moeten passen bij het interieur of het imago van de eigenaar. Vinden diezelfde mensen het zielig dat een kip in een hok zit? En dat een uil een muis opeet? De discussie wordt ook wel lastig door al die verschillende soorten dieren: natuurdieren, huisdieren, productiedieren. . .

In Ecuador in het Amazonegebied gaat dat veel meer door elkaar. De apen leven in het oerwoud en af en toe schieten de mensen er een paar om op te eten. Ze richten hun pijl nooit op een aap die een jong heeft. Gaat het toch eens mis en doden ze een aap die toch een jong blijkt te hebben, dan nemen ze dat jong mee om er voor te zorgen. Zo’n aapje was Nacho, die we zagen toen we bij een nederzetting waren. Nacho was toen 9 maanden en was een huisdier geworden. Die wordt nooit opgegeten, hem wordt zelfs geleerd bang te zijn voor pijlen.
Wat humanisering van het dier precies is en waarom het zo zorglijk is, weet ik nog steeds niet, maar je kan er wel van alles bij bedenken. Dankjewel Servaes.

Zie ook: 'Rekening niet bij paar boeren neerleggen'

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.