227 x bekeken

Dubbele signalen

agd.media
Bijna de helft van de bevolking wijst megastallen af of neigt daarnaar. Staatssecretaris Henk Bleker presenteerde het resultaat van een onderzoek onder 1.100 mensen bij de aftrap van de maatschappelijke discussie over megastallen.

Megastallen staan voor dieronvriendelijk, milieubelastend en beeldvervuilend. Critici zijn ook beducht voor gevaar voor de volksgezondheid.

Een dag eerder kreeg Bleker de Voedselbalans onder ogen. Volgens landbouweconomisch instituut LEI laat de consument zich vooral leiden door gewoontegedrag. De prijs speelt daarin een hoofdrol.
In de winkel telt dierenwelzijn en productiemethode wat minder.

Beide enquêtes geven het wispelturige gedrag van burger en consument aan. Als burger geeft hij zijn mening, maar handelt er in de supermarkt niet altijd naar. Het gegeven is niet nieuw, en is meteen een verklaring waarom duurzaam geproduceerd voedsel nog steeds een beperkt aandeel op de totale bestedingen heeft.

In een maatschappelijk debat komen veel burgers weer aan het woord. De verwachting is dat het aantal tegenstanders van megastallen zal toenemen. Daarom is het goed dat ook het koopgedrag in het debat wordt betrokken.

Of registreer je om te kunnen reageren.