De Chinezen komen

agd.media
China is druk bezig de voedselvoorziening zeker te stellen voor de steeds rijker wordende bevolking. Het land koopt of huurt miljoenen hectares landbouwgrond in Afrika en Zuid-Amerika. Maar dat niet alleen. De Chinezen hebben nu ook vaste voet aan de grond op de Nederlandse zuivelmarkt.

Eerst nam het Chinese bedrijf Ausnutria een meerderheidsaandeel in babyvoedingproducent Hyproca. Nu neemt dat bedrijf het failliete Lyempf over.

Dat er in het Verre Oosten kansen liggen, was bekend. Friesland Campina is er al een sterke speler. Maar dat Chinezen de melk nu zelf komen halen is een novum. China werkt zelf hard aan vergroting van de zuivelproductie, maar kampt met tegenslagen. Door het melamineschandaal vertrouwen de consumenten de eigen melk niet meer en kopen ze liever import, zeker als het om babyvoeding gaat.

Het is voor de Nederlandse zuivelwereld wel even wennen. Eerst moest op last van de mededingingsautoriteiten de deur open voor Arla. Nu komen via het drama van Lyempf de Chinezen binnen.

Met de overname is er nog geen oplossing voor de miljoenenschade die de leveranciers van Lyempf hebben geleden. Maar dat is de Chinezen niet aan te rekenen. Hun komst verdient toejuiching. Die betekent een versteviging van de afzetbasis van Nederlandse zuivel.

Of registreer je om te kunnen reageren.