Redactieblog

269 x bekeken 1 reactie

Calon krijgt zware klus aan advies Dienst Regelingen

Ruim twee maanden tijd heeft Marc Calon gekregen als de speciaal adviseur voor Dienst Regelingen. Uiterlijk 1 juli moet zijn advies bij staatssecretaris Bleker liggen.

Calon moet met een stuk komen met daarin een groot aantal adviezen komen over verbeteringen bij Dienst Regelingen (DR). Aanknopingspunten zijn er genoeg, hij hoeft alleen maar de grote aantallen recaties op te vragen die CDA-kamerlid Ger Koopmans kreeg op zijn website, waar boeren hun ervaringen met DR kwijt konden. Calon gaat met veel betrokkenen praten, zegt hij in Boerderij van komende week. In de eerste plaats met boeren, maar ook met LTO, adviseurs en Kamerleden. En hij gaat kijken hoe het in andere landen is geregeld en wat er moet van Brussel en wat DR nu meer of minder moet.

Zwaardere status

De eerste kamervragen zijn er ook al. SP-kamerlid Henk van Gerven wil weten hoeveel Calon gaat verdienen aan zijn klus en of hij wel onafhankelijk genoeg is, omdat hij ook al in de adviesraad van DR zit. Die eerste vraag is inmiddels bij elke benoeming in (semi-) overheids functie verplichte kost en gezien de forse bedragen waar het vaak om gaat, niet onterecht.
De vraag over onafhankelijkheid is eigenlijk veel relevanter. Ook LTO heeft daar inmiddels vraagtekens bij geplaatst. Calon zegt daarover dat de adviesraad achteraf adviseerde en een lage bestuurlijke status heeft. Met andere woorden: er is wel een adviesraad, maar de invloed was kennelijk beperkt. De rechtstreekse benoeming door Bleker en het feit dat het advies ook rechtreeks naar staatssecretaris gaat geeft Calon een heel andere en veel zwaardere status. Volledige onafhankelijkheid kan ook betekenen dat hij helemaal nieuw in een overheidsdienst informatie moet zien te vinden. Dat is nu niet het geval; bovendien heeft Calon zeer goede connecties met Bleker (ze waren tegelijkertijd gedeputeerde in Groningen). Duidelijk is dat ook de staatssecretaris alle belang heeft bij een verbetering bij DR; die ruggensteun is altijd beter dan een tegenwerkende bewindspersoon.

Communicatie moet beter

Belangrijk is vooral dat Dienst Regelingen beter en sneller communiceert. Calon erkent dat, hij heeft ook zelf ervaring met het invullen van een Gecombineerde opgave. Volgens eigen zeggen kost hem dat ook een ‘avondje zweten’. Wat Calon ook opmerkt in Boerderij is dat ‘je een hele groep niet moet aanspreken op mogelijke fouten van enkelen’. Hij heeft het niet gezegd, maar daarbij kun je denken aan uitingen door DR over ‘drie jaar uitsluiting van bedrijfstoeslag bij opzettelijke fouten’. Het gaat daarbij om hooguit enkele tientallen gevallen per jaar, maar veel boeren voelen zich ten onrechte aangesproken. Komende dinsdag moet in de Kamer duidelijk worden of de drie jaar uitsluiting wel in de EU-regels staat. Een duidelijker voorbeeld voor de noodzaak van betere communicatie door DR is nauwelijks denkbaar. Iets wat met een rectificatie opgelost kan worden, suddert nu al meer dan een maand voort en leidt alleen maar af van belangrijkere zaken die beter kunnen: zoals een snellere uitbetaling en afhandeling van bezwaren. En dat er ook dingen wel goed gaan, zoals met het invullen van de aanvraag 2011, zeker als er geen bijzondere zaken spelen.

Foto

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.