Redactieblog

Blauwtongbesluit zet deur naar meer vaccinatie op een kier

Het Europees Parlement wil vaccinatie tegen blauwtong toestaan in gebieden die niet besmet zijn met het virus. Daarmee zet Brussel opnieuw een stap richting het definitieve einde van het non-vaccinatiebeleid.

Als de lidstaten instemmen met het plan, kunnen landen straks hun veestapel beschermen als er elders een uitbraak is met blauwtong. Nu mag dat alleen als er in de eigen regio sprake is van een uitbraak. Voor dierenwelzijn is dit gunstig: er hoeven niet eerst dieren ziek te worden voordat preventieve maatregelen mogen worden ingezet.

Op weg naar een meer preventief dierziektenbeleid kan deze stap rondom blauwtong belangrijk zijn. Het maakt het vaccineren tegen dierziekten wat gewoner, waardoor de discussie hierover wat makkelijker zal verlopen. Het is op Europees gebied ook een goed voorbeeld van ‘handelen in vredestijd’. Toen er grote problemen waren met blauwtong lag het onderwerp in Brussel heel gevoelig. Afspraken maken was bijna niet mogelijk.

Met het toestaan van de vaccinatie tegen blauwtong, staat de deur naar preventieve vaccinatie tegen andere besmettelijke dierziekten mogelijk ook op een klein kiertje. Nog steeds zal er niet op grote schaal preventief gevaccineerd worden tegen varkenspest en mond- en klauwzeer, maar de stemming is wel iets minder negatief dan voorheen. Dat is voor landen als Nederland, met heel veel internationale handel van vee, gunstig. Nederland is ook groot voorstander van het blauwtong-voorstel.

Hoewel het blauwtong-akkoord positief is, is het maar een kleine stap in vergelijking tot de sprong die al eerder werd gemaakt in het akkoord over de handel in vlees van gevaccineerde dieren. Daarmee is in ieder geval een ring-enting als bestrijdingsmethode bij een uitbraak gegarandeerd. Hoewel in de praktijk nog zal moeten blijken hoe dit uitpakt. De totale houding tegenover het non-vaccinatiebeleid is in ieder geval weer wat positiever gestemd.

Nederland is op dit moment nog officieel besmet met blauwtong. Net als de omringende landen in Europa. Nederland zou op basis van de bestrijdingsstrategie na de uitbraak in 2006 en 2007 en geen infecties in de afgelopen jaren een blauwtongvrije status kunnen aanvragen. Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie beraadt zich hierover.

Uit handelsbelangen kan het aantrekkelijker zijn om dezelfde status te houden als de omringende landen, omdat bij de in- en uitvoer van gebruiksvee dan dezelfde regels gelden. Wellicht leidt de mogelijkheid dat landen de vrije status extra kunnen bewaken met vaccinatie, tot een versnelde besluitvorming bij verschillende landen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.