Boerenblog

38 reacties

Koeien en schurken (3)

Een van de weinige goede dingen van het bedrijf is de inseminatrice. Maar ik ben bang dat ze niet blijft.

Een van de eerste dingen die ik de medewerkers hier bijbracht, was het bekappen van koeien. Daarnaast heb ik de inseminatrice baarmoederbehandelingen bijgebracht. Deze vrouw is ontzettend gemotiveerd, maar ik ben bang ze niet blijft. Ze komt van ver en haar kind is nog bij haar ouders in de grote stad op een paar honderd kilometer hier vandaan. Bovendien is het bedrijf niet bijster correct in het overmaken van haar salaris. Er was een betalingsachterstand van twee maanden, en ze vertelde me dat die niet verder moest oplopen.

Tijdenlang onbehandeld

Als die vrouw vertrekt, ziet het er niet best uit voor het bedrijf. De bedrijfsdierenarts ziet niet eens dat een kalf longontsteking heeft. Hij vroeg me wat te doen met de liggende skeletten waarvan er al 20 op het bedrijf aanwezig waren. Allemaal kreupele dieren met een tijdenlang onbehandelde baarmoederontsteking. Ik zei hem zulke dieren te laten slachten, omdat hun levensbatterij leeg is. Als het eenmaal zover is, kun je er niks meer aan doen. Ik vertelde hem ook dat het tijd werd dat hij zijn vak eens ging uitoefenen. ‘Doe het zoals ik het doe en behandel de dieren, anders krijg je nog zeker 200 van zulke slanke, dode koeien.’ Ik zag aan zijn hoofd dat hij het echt niet van plan was.

Hij gaat het niet doen, die inseminatrice wel. Die kan trouwens vloeken op dat volk, daar sla je van achterover. Ze gebruikt gebruikt scheldwoorden die je niet van een jonge vrouw verwacht. Ze is denk ik ergens tussen de 25 en 30 jaar, maar heeft een flink overwicht op het personeel. Dat luistert wel naar haar. Als zij weggaat, is het gedaan met alles.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Bert,

  De meeste kerels in die landen kunnen niet met dieren omgaan. Of weten niet waar ze moeten staan. Nu net de melkput in gebruik, ik gooi zelf de koeien erin met 2 jonge jongens die mij begrijpen en de koeien.
  Hoop werk, maar het gaat stukje bij stukje beter.
  Helft van het volk is niks waard.

 • no-profile-image

  Patrick

  Bert , schoon voorbeeld van hoe het overal is mee grote bedrijven, en de grootste reden waarom het mee hyperbedrijven ook niet gaat .
  Grote bedrijven is altijd veel personeel en dan splitst het hem in 2 ,enerzijds die enkele die door hun kennis onmisbaar worden en als het ware de kogellagers van de as spelen loopt daar iets mis mee al is het maar mee ene dan is het al prijs . en dan heb je nog het hoopje shit volk die je nodig hebt maar soms evengoed kan missen. Als eigenaar kun je nu eenmaal niet overal tegelijk zijn en in Oost Europa word sinds heugenis verondersteld dat de baas niet werkt .
  Neen die is altijd op ,,businesstravel" en zo denkt de bureaucratie er ook over , word je een ganse dag weggezogen naar de stad voor de zoveelste stupiede bureaucratie dan kom je na 16 uur thuis (als de meeste vogels al gaan vliegen zijn) en kan je je nog eens gaan pijnigen van wat je ziet ivm de gebeurtenissen toen je er niet was. Wat kleiner zijn brengt volgens mij meer garantie op slagen in de la .Het is ook een constante het personeel in oost Europa een bewaardatum heeft... . Het bedrijf van mijn buur is een staatsbedrijf mee 6500 ha en 900 koeien , momenteel ondersteunen de koeien (345euro/1000l)de verlieslatende akkerbouw maar door beleidswissels word er momenteel terug als nooit tevoren openlijk gestolen mazout sproeistoffen en meststoffen . Op percelen van 100-200 ha zetten ze middenin de strooier toe en de gespaarde kg's overhevelen bij het strooien snachts in een eigen handel , zelfde mee sproeistoffen middenin de boel toe en verkopen maar.
  Heeft ook veelal te zien mee het loon die te laat word betaald of te laag is maar die lonen zijn in 99% het grote probleem landbouw en aanhangende verloning staat niet in economische verhouding (veel te veel personeel) Wat een dakwerker in Belgie doet in één dag doen zij in 2 weken... Oost Europa is gewoon vechten tegen alles en iedereen om geen trapje lager te komen, meer niet. Nog een voorbeeld , Ik controleerde gisteren bij de plaatselijke verzekeraar ten kantore alle verzekeringen van de auto's . Mijn vrouw trok zich dat tot vorig jaar altijd aan , ik wist dat ze dat altijd regelde cash ten kantore en dat was het ook . Nu ik dit moet doen betaalde ik de afgelopen weken gewoon de aangekomen betalingsoproepen via de bank , en raar maar waar in retour kwamen plotseling plastiekkaarten mee bewijs van verzekering nooit voorheen gezien. Ik dacht zo dat is raar, ik controleer alles tesamen nog eens bij die verzekeraar. Daar kwam uit een auto niet in orde zou zijn , antwoorde haar geef mij de info , ik stort het morgen door via de bank , daarop tierde ze dat ik ongeveer 300 euro waarde bij haar cash moest komen afleggen.
  Kwam thuis en belde naar het hoofdkantoor van de verzekeraar in Budapest om alles nog eens na te chekken , wat raad je kreeg daar te horen dat alles in orde was ook mee die bewuste wagen , dus.. die 300 euro ?? en nog eentje wou een omnium op onze SUV , dat was enkel bij haar mogelijk cash en een hele tralal la wat raad je toen ik mee de verzekeraar in Budapest belde vroeg ik terug hetzelfde wat raad je kreeg een collega aan de lijn die blij was een verzekering te kunnen afsluiten , email gegevens uitgewisseld en op een half uur was het in orde zonder de onmogelijke bureaucratie ...
  Dat resultaat bereik je als baas personeel bereikt dit resultaat nooit en dergelijke prullen zorgen ervoor dat veel te veel van je tijd je word afgeleid om te gaan dweilen mee de kraan open en tezelfdertijd loodgieter te spelen om de kraan toe te zetten...

  gr.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Patrick,
  gelijk, maar hier gaan ze eerst zeggen, hoog loon dan doe ik goed werken ipv goed werken en dan een goeie beloning krijgen.
  Maar al te groot, krijg je inderdaad problemen en de bureaucratie. Was van de week even naar een "vergadering" van de region veearts ben naar een stukje tijd weggelopen, wat een ongelovelijke onbenullige bedoeling. En alle "specialisten" waren voorbij de 55 jaar, met van die jampotbrillen. En discussieren over een minikul klein k*tprobleem.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi. nou dan kloten ze bij jullie er ook nog goed oplos.cash tafel betalen en in eigen zak en auto misschien niet eens verzekerd er na.linke soep geweest voor je. hier krijgen we dat ook klaar.staan gewoon langs de weg auto verzekering te verkopen. nou van die weet je kan nooit kloppen. Ja mooi he Jeroen. allemaal oudjes.nou ja dat maakt niks uit normaal.maar wel in oud Rus.en moet je eens naar hun boeken kijken. allemaal van net na stenen tijdperk of net na 1945.en moeten nu werken met koeien van 2011. kan nooit.ja die jam potten deksel brillen zie je hier ook. ook die stammen nog af van net na 1945.toen kregen ze die voor niks. en die zijn zo eigenwijs he man.en die houden zoveel tegen als wij iets van 2011 jaar genezing doen en naar directeur achter je rug om. en in ministerie zitten die ook.man ze slopen gewoon alle goede ideeën.en vooruit gang. en dat geld op gehele landbouw gebied. ieder een heeft er last van.maar andere kant waar is scholing?waar zijn jonge mensen veearts?juist zijn er niet.zulk een meid als daar op bedrijf is zo kon ik er 1000 meteen aan het werk zetten.

 • no-profile-image

  onno

  Zo herkenbaar... Die jampotmannen zijn nog strontgevaarlijk ook. Ik heb er ook eens een van het erf afgebonjourd.. Wordt hij aangenomen bij de lokale autoriteiten als controleur. Dan weet je wel wie de pineut was de eerste tijd. Toen maar een treetje hoger flink aan het raggelen geweest, dan wordt het wel weer opgelost. Irritant blijft het..
  Het vervelende met het niet uitbetalen van het personeel is dat je je kracht verliest. Heb het al zo vaak gehad: Jullie moeten dit en dat zus en zo doen, netter werken etc.. Reactie: Betaal eerst maar eens op tijd. Weg overwicht.
  Ik heb in andere gelegenheden al gezegd dat niet Putin,Yanukovich of wie het dan maar is, het probleem is, maar al die hufters van het midden en klein bedrijf die de mensen niet betalen of er in feite op schijten.. Verhalen zat.. Ook grote internationale bedrijven met joint ventures met Ukr of Rus bedrijven hebben er last van. Vooral in de metaal, scheepsbouw etc is het gewoon bij de ratten af..
  En juist daarom wil ik bepaalde bedrijven niet meer leiden en hebben we in onze investeringsprojecten hele duidelijke regels opgesteld over dit soort zaken.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Jeroen. In welk soort melk stal ben jij de 200 koeien in aan het dragen?Ik mocht het doen in een zij aan zij melkstal.visgraat gaat stukken makkelijker.zij aan zij koe moet helemaal zich om zetten achter en kop door dat hek eerst om hoog.en beetje geluk mag ik dit jaar nog 2 bedrijven zo de koeien onderwijzen. nou ja als het alleen de koeien was he dan ging het nog.Hoe lang denk je met gewoon verstandige werknemers dat je nodig hebt eer laat zeggen 90% van de koeien het gewoon zelf kan en doet?

 • no-profile-image

  W Geverink

  Petje af.You guys have to put up with so much shit! Voor dat soort zaken hebben ze hier een passende uitdrukking. It is hard to sore like a eagle when you are surrounded by turkeys.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Heb er nu 330 "koeien" in, de eerste 2 dagen was,dus gewoon k*t. Je moet alles gelijk doen, want echt veel verstand is er niet(behalve voor stelen,dan zijn het masters) Nu gaat alles redelijk en zijn het echt een paar eigenwijze klote simitalers> wie die bedacht heeft ze te kopen, mogen ze meteen afschieten. Het is een zij aan zij, 2*15, maar nu zijn ze aan het saboteren om de melkerij kapot te krijgen,zodat ze allemaal hun baan houden. Heb er nu bewaking bij gezet,tot dat iedereen die weg moet (en als het kan) Heb ook aantal melkmeiden,die willen niet meer anders melken en die doen alles om daar te melken en die zijn goed, lach me kapot met ze. Zeuren niet over de xtra werk nu. Beloon ze ook, dan moet ook.
  Maar voor de rest.... je lacht/stressd je kapot.

 • no-profile-image

  Bert

  Jeroen. Maak jij daar eens een goede levende blog van man. kan ik ook eens lachen hoe het jouw vergaat.Tja Jeroen jij schrijft siementalers.maar als ik hier ooit mry van 20 en langer jaren geleden in een melkstal zou moeten duwen dan?Denk ging geweer halen.want op dat punt begrijp ik je.Holstein heeft tenminste nog een karakter waar je mee kunt werken maar als je simentaler of mry hebt tja dan dan kun je beter op krukje gaan melken.Hier was 2 maal 22 zij aan zij en dat is een lange rij als je ze er een voor een in moet zetten met achter stel op je schouders. Maar jong saboteren ze je echt daar nu? man jij komt echt Jeroens tekort.nu moet jij je splitsen wat er een aan mij vroeg in een blog.man en dan sta je machteloos he als dat zo moet.Nou ik ben komende 10 dagen op weer ander bedrijf maar er na als je me nodig hebt kom ik wel helpen. dat staat me niet aan je melk installatie saboteren en wil je wel tijd komen helpen.Patrick te vroeg voor zaaien? die komt wel mee. kunnen we in melk put wel een barretje maken met je melk meiden wauw goed idee.en Robert word de bar manager. en smorgens zien we dubbele aantal koeien.maar maakt niks zien we ook dubbele aantal liters melk. Bewaking die je er op zet. is die goed? man sterkte want dat heb je nu nodig.

 • no-profile-image

  Han

  Willen jullie lachen dan moet je even verder lezen. Een jaar of 5 geleden een plannetje gemaakt voor een investeerder, moest knuffelbaar, dus een paar honderd koeien op stro etc. Nu eindelijk is de bouw klaar 1200 (2x600) prachtige gebouwen. Helaas de vaarsen kalven in rap tempo, rond nieuwjaar enkel dieren. Melken ging nog met een keteltje op de kruiwagen, nu 3 maand later 600 aan de melk. Melken met 6 keteltjes op kruiwagen en de rotor stal ligt nog bij de importeur te wachten op de eerste aanbetaling, net als de inrichting van de kalverstal. Jammer even geen geld meer voor melkstal en melkpoeder en krachtvoer. Jammer dan. Maar na 9 maanden zoeken ook nog steeds geen 20 man personeel gevonden die ze nodig denken te hebben en dat in West Rusland waar alleen maar bejaarden en WERKELOZEN wonen. Dit verhaal heb ik van beide laatste Herdmanangers Ik heb de laatste er heen gebracht voor de Kerst toe hij nog vol goede moet was, maar na 3 maanden was de hoop op beter tot ver onder nul gezakt evenals de bankrekening van het bedrijf. Het zoveelste voorbeeld van mis management vanaf het moment dat de eerste steen de grond in ging. Nee de eerste plannen werden gemaakt om boer te worden.

 • no-profile-image

  Bert

  Beste Han. Kan er niet mee lachen.Dat moet me daar een ellende zijn dan nu?Als ie geen geld meer heeft.Wat met voer en melkers en gezondheid dieren?een geluk liggen hopelijk op stro of nu in de blubber nu er geen geld meer is?Nou ik zie het voor me.Maar niet lachend ik zie de ellende voor me.Hoe kan dat op gestart zijn man.dacht ie het met eigen geld allemaal te doen? Of heeft de bank hem er mee onder geholpen?

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Bert leuk iets van je te lezen al is de inhoud natuurlijk te triest voor woorden
  Het niet optijd loon betalen is voor ons in de westerse wereld een onbegrijpbare zaak maar als ik alles zo lees bij jullie de gewoonste zaak van de wereld en dan wordt stelen ook de gewoonste zaak van de wereld zonder dat je daar veel van kan zeggen ze moeten toch (over)leven
  Al met al zijn jullie nog lang niet uit de moeilijke situatieGroeten Ed

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Ed. Je lang niet gezien op blogs reacties.Nou Ed dat betalen loon of stelen gaat niet op.Ik heb altijd loon betaald in slechte tijden soms uit eigen zak.Maar jatten deden en doen ze even goed echt waar.Zit in bloed.Communist systeem is toch alles is van iedereen! En dat zit er nog steeds in alles zullen we eerlijk delen.Ik wat meer als jij. Tja Ed geen hart voor zaak baas en werknemer wat wil je dan.

 • no-profile-image

  Han

  Bert het lachwekkend ezijn niet d edieren, maar de manier van opstarten van een bedrijf. Wetende dat er de nodige modellen zijn gepasseerd om klein (50 %) te beginnen, mensen opleiden en daarna groeien. Nee al je geld uitgeven aan mooi en mooi en zoveel advies inwinnen dat je nooit meer tot een goede besluitvorming kunt komen als leek. Dat laatste zijn dit soort hyper rijke investeerders. Bert je mag best weten dat ik me aan deze praktijken niet meer erger ze zijn meer normaal dan uitzondering. De sjampotbodems van een vorige reactie zijn voor mij altijd een signaal van >pas op< een oude bureaucraat, weet alles beter.

 • no-profile-image

  Bert

  Beste Han. maar ik zou nooit iemand 1200 koeien plan maken als ie niks heeft of weet waar ie over praat. is als je zegt van begin klein en groei.Maar hoe heeft die flap doos het dan als nog gedaan om met 1200 te beginnen.en nogmaals was dat zijn eigen geld of bank die sliep? onvoorstelbaar even goed al ben ik hier in dit soort landen al zo lang.dit is de flop van de 20 jaar of zo?

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Beste reactie-genoten, wat jullie allemaal zien en meemaken herken ik!!!... Uit ervaring weet ik dat op tijd en goed betalen zinvol is!!!... Maar het lost niet alle problemen op, kleptomanie is een hardnekkig verschijnsel in de voormalige Sovjet-Republieken!!!... Dat wij als westerling investeren vinden zij al vreselijk dom, bovendien blijft het voormalige Staatsbedrijf in de beleving van de werknemers een doodgewoon Staatsbedrijf !!!... Nou ja dat een gek uit het westen komt en investeerd, nou ja als hij dat zo graag wil dan moet hij dat maar doen. Waardering krijgen wij zelden of nooit!!!... De insematrice waar Bert over schrijft is weer zo'n uitzondering die de regelmaat bevestigd !!!... En Jeroen, het is waar met vrouwen kom je verder, de meeste mannen denken niet langer dan van twaalf uur tot de middag !!!... Toen ik hier twaalf jaar geleden begon had ik meer tegenwerking dan medewerking, na een half jaar vroegen de robotnik's (werkers) wanneer gaat u liqiuderen ??? Ik vroeg waarom???, nou ja uw voorgangers waren allemaal binnen een half jaar weer vertrokken, bij navraag bleek dat ook waar te zijn!!!...

 • no-profile-image

  Han

  Bert jij zou nooit een 1200 koeien plan maken voor iemand die niets van landouw weet. Ik ook niet maar een leverancier van stallen en rotor melkstallen heeft maar één doel >omzet< maken en na ons de zondvloed. Dat het bedrijf niet loopt als de financien niet kloppen of er niet genoeg reserves zijn gepleegd op het hoofdkantoor is niet zijn probleem en niet zijn schuld. Halen de heren de geplande melkopbengst niet, terwijl de vaarsen dat wel in zich hebben (in West Europa) is niet zijn schuld. In mijn ogen worden al deze investeerders lekker gemaakt met een dode mus of er spelen zaken die wij niet weten. (subsidies, belasting voordelen voor het moederbedrijf?) en is het hele landbouw gebeuren een smoes om veel geld te sparen of binnen te halen via goodwill bij de overheid. Jij mag het zeggen als je het weet.

 • no-profile-image

  Han

  Bert het moederbedrijf is een grote jongen in mijnbouw (goud, diamanten etc.) met daaraan gekoppeld een bankbedrijf en misschien nog veel meer.
  Ik denk dat e reenvoudig niet meer geld is vast gelegd voor dit plan dan de bouwbegroting van de leverancier, zonder noemenswaardige reserveringen voor onvoorzien (prijsstijging, bouwvertraging, aanloop kosten etc.)

 • no-profile-image

  Bert

  Han.Maar als er zulk een rijk bedrijf achter zit is dan toch de vraag waarom laten ze het verreken nu dan.Ze kunnen makkelijk in onze systemen de kosten van koeien als kosten post afschrijven van hun winst bedrijven.of is het gewoon een manier geweest geld weg te sluizen naar andere plaats voor hun eigen.nou ja wel zullen het niet weten en er maar niks meer over zeggen.

 • no-profile-image

  Han

  Bert waarom ze het nu verrekken de investeringen even af te maken? Ik kan hier alleen maar naar gissen, ik denk dat het te maken heeft met geen budget uitbreiding mogelijk door andere prioriteiten of bureaucratische regelgeving binnen bedrijf. Of is de boerderij 100 % gefinancierd met "Putin"leningen t.b.v. de weder opbouw van de landbouw en wil de moeder helemaal geen Ruble in landbouw stoppen? Als jij het weet mag jij het zeggen, ik kan alleen maar gissen. Ik weet één ding zeker na al die jaren Oost Europa kent geen >boeren< en geen >veehouders<. Ze hebben wel specialisten op alle landbouw gebieden, maar niemand die het geheel overziet en tot een eenheid kan smeden. De goede daargelaten (sporadisch aanwezig).

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  ''Maar niemand die het geheel overziet'', schrijft Han Meshovsk. Goed 1200. koeien met bijbehorend jongvee is ook geen kleinigheid, daar hoort een zeer strakke organisatie bij met mensen die weten wat ze doen moeten!!!... En dan kan er nog genoeg mis gaan. Desondanks worden er nog steeds grote bedrijven opgezet door zakenlieden/industrie-elen. Ook dat mag een bijsmaak hebben, misbruik van subsidie of andere creatieve zakelijkheden. Daarom ben ik van mening dat een leider/exploitant van een zo groot bedrijf kennis van zaken moet hebben, bovendien moet zijn/haar hart op de juiste plaats zitten voor mens en dier !!!!!.....

 • no-profile-image

  Han

  Piet en Bert dit bedrijf bestaat uit 60.000 ha waarvan 20.000 voor jacht en recreatie (incl. resort) en 20.000 ha lakkerland voor voederwinning etc. en de rest voor op lange termijn. Zie hier hoe doe je dit me ten stel aardige Moscoviten, die niets weten van landbouw en de bijbehorende risico''s en af moeten gaan op specialisten met de kennis uit Breznjev's tijdperk. De enige landbouw die het redelijk doet zijn de bedrijfjes geleid door Wolga Duitsers en Kaukasiërs, doorgaans "gewone" familie bedrijven met een intensief bouwplan en veehouderij (melk of vlees).

 • no-profile-image

  Sybren

  Beste bloggers, als ik het goed begrijp zijn in Oost-Europa veel (grote) bedrijven een investering van een stel investeerders. En veel van dezen hebben geen weet van de landbouw. Ze denken zeker van het gaat vanzelf. Zo werd er ook gedacht ten tijde van de staatsbedrijven; bedrijf kon winst of verlies draaien, maar staat liet het doordraaien??? Daarom denkt men nu nog dat het vanzelf gaat. Men kiest voor grote bedrijven om grotere marges te behalen, denk ik, maar dan is het natuurlijk moeilijker te overzien zo Patrick en Han stelden. Dat is hier in USA ook zo. Er wordt hier ook wel gejat, zij het misschien op kleinere schaal. Die denken o die rijke Hollanders hebben zat, die kunnen wel wat missen, dus het is nodig om medicijnkasten en gereedschap kisten etc op slot te houden. Maar als personeel hier sabotteert dan worden ze wel ontslagen. Soms zijn er wel van de humpelmannen die menen de baas dan te kunnen dwingen om opslag, maar met dat soort blackmail kunnen ze wel oprotten. Ik kende een boer die had problemen met zijn melkers want die wilden loonsverhoging en gingen zitten om ouwehoeren. Hij ontsloeg ze allemaal, maar moest toen zelf nog melkenn maar liet zich niet omduwen. Alles is bespreekbaar, maar ga de boel niet sabotteren. Misschien is het daar wel anders. @Jeroen veel succes daarmee. Groeten

 • no-profile-image

  Han

  Sybren ik praat over >Bonanza< bedrijven van Russen. Geen Nederlandse investeringen. De titel >Bonanza< bedrijven blijkt uit eind 1800 begin 1900 te stammen en gaat over de GIGA bedrijven uit The far West die inmiddels al lang weer zijn verdwenen. Dat erin de USA gejat wordt, heb gezien en wel op een niveau dat het bedrijf de afgelopen periode met slechte melkprijzen nauwelijks overleefd heeft.

 • no-profile-image

  Anton

  Er is een Engels gezegde: "who pays peanuts will work with monkeys" Ik ben soms verbaasd te zien dat mensen met salarissen van onder de USD 100 en met een paar maand achterstand nog steeds op hun werk verschijnen. Dan begin ik altijd al te zoeken naar hoe ze dat zich kunnen veroorloven. En dan nog verbazen mensen zich erover dat er zoveel kleine corruptie is: die lui hebben ook allemaal een familie te onderhouden en vaak hun alcohol verslaving, die ook weer veroorzaakt en/of versterkt wordt door de ellendige arbeidsomstandigheden. Het probleem zijn de overheidsplannen die alleen maar voorzien in grote industrieel georganiseerde landbouw, zoals in de goede oude tijd, want ...dat "familie bedrijf geklooi" van 1 man met zijn vrouw, kinders en de buurman model met wat koeien en mechanistaie kennen ze niet en is als je het uitlegt voor die planners maar niets: er moet minstens een melkfabriek naast de stal staan, dan ben je modern en dan kunnen ze gemakkelijk statistieken verzamelen bij die paar bedrijven, net als vroeger. Er wordt dus vooral gekeken naar de investering, maar niet of veel te weinig hoe het erna moet. Duizenden koeien uit North Dakota komen hier binnen, maar er is amper een plan voor wintervoer of zouden die cowboys ze wijsgemaakt hebben dat N-Dakota koeien "gewoon" 's winters buiten blijven en hun kostje onder de sneeuw vandaan scharrelen? Zolang er in de voormalige Soviet Unie landen bij de beleidsmakers (die ook op de subsidie en financieringspotten zitten ...en daar uit meevreten door de kickbacks) niemand zit die snapt wat een boer is (iemand met tenminste 6 jampot bodem brilletjes in zijn zak: beetje agronoom, veeteelt ingenieur, veearts, MBA manager, econoom, boekhouder, ingenieur landbouwtechniek etc.) dan ben ik bang dat de exporteurs nog heel lang leuke aantallen koeien (was in Rusland na 1 jaar niet de helft van al die import vaarzen al verdwenen van het bedrijf??), stallen en installaties kunnen blijven exporteren, blijven de mensen die het in zich hebben om boer te worden in zo'n dorpje aankloten, worden hun markten steeds meer overspoeld met import producten en ga zo maar door. Eerste opdracht voor de financiële instellingen wordt om naast het business plan (zowel investerings als operationele deel!) het beoogde management eens goed aan de tand te voelen. Volgens mij kunnen we uit de bloggers een leuk assessment team samenstellen, die niet alleen stuurman op de wal zijn maar ook zelf gevaren hebben!!

 • no-profile-image

  onno

  Het is niet zo moeilijk om te zien waarom ze het bedrijf nu laten barsten. Ten eerste is het een berekening. Men weet wat men moet investeren voor een supersubsidie. Vaak een leuke return of investment. Ten tweede, koeien en mensen interesseren ze geen fluit. Ik heb al eens gesteld dat het oostblok nog steeds zo armoedig is, niet omdat Putin of Medvedev aan de macht is, maar omdat het MKB alles bij elkaar steelt en mensen besodemietert. Ten derde, vaak worden investeringen gedaan om de rest van het zwarte geld te 'wassen'. Komt niet alleen voor in de landbouw, maar ook in onroerend goed en dan speciaal met winkels. Kijk maar eens goed in Kiev, Moskou, Dneprpetrovsk, Donetsk en al die andere steden. Al eens afgevraagd hoe het mogelijk is om op een A1 locatie, die niet gratis is, een winkeltje te openen met 3 verkoopsters die misschien 2 klanten per dag hebben..?

 • no-profile-image

  Han

  Anton helaas heb je gelijk de oude CCCP landen zijn nog steeds van hoog tot laag en terug vergeven van corruptie. Deze landen zouden er goed aan doen eerst te investeren in landbouwscholen oude stijl. Ik bedoel instituten die opleiden tot boeren die met de poten in de stront staan, zodat de toekomstige bazen weten hoe het proces werkt. Daarna (1- 3 generaties later) kunnen ze eens gaan denken aan bedrijven van de huidige omvang. De bedrijven waar ik over schreef die "goed" gaan zijn van 0 - 1000 ha groot. In de Oekraïne bestaan nog boeren die nu directeur eigenaar zijn van de oude Kolchoze en weten waar ze over praten.

 • no-profile-image

  maarten

  Beste bloggers. Van de week waren wij uitgenodigd voor een bespreking op het agrarische departement. Daar zaten een aantal (ex)-kolchozdirecteuren/eigenaren, zij hebben in het verleden de kolchoz in de regel voor een prikkie in handen gekregen. Als zij de juiste capaciteiten en de tijd verder een beetje mee hebben, dan blijven deze bedrijven wel draaien. Tegen een buitenlander, die zgn duur een bedrijfje koopt, kijken raar aan. Heeft deze succes dan zijn zij gauw jaloers en proberen het succes tegen te werken. Dit kan bijvoorbeeld door een zgn een ecologisch schandaal te ontketenen. Uiteindelijk kan dat ook wel kwadelijke gevolgen voor hen zelf hebben. Gewasresten op veld verbranden kan door diverse personen nu hier bestraft worden, dan is het praktische voordeel gauw een financieel nadeel. Verder een prettige discussie

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Ja @Onno, ''That's high soceity life'' 3 verkoopsters en 2 klanten per dag, wat een wereld he ?. Anton, Bert, Han, Jeroen, Maarten, Onno enzovoort. Er is nog veel te doen in het ''wilde oosten'', maar de tegenwerking is zo vermoeiend en als de oude Bobo's zien dat het anders ook kan worden ze jaloers met alle gevolgen van dien. @Sybren, je gaf het al aan, personeelsproblemen zijn ''all over the world''. Maar het grootste probleem bij ons ( in het wilde oosten ) is betrouwbaar leidinggevend personeel vinden met FEELING voor de OMSTANDIGHEDEN. Want uiteindelijk moet het toch van de werkman/vrouw en de dieren komen die uit andere omstandigheden komen als wij. Daarom denk ik ook dat wij onze nederlandse pet af en toe moeten afzetten, groeten allemaal.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Boeren in Rusland??? Jazeker dokter. Maar Herman, de corruptie, het stelen en het personeel dat niets liever ziet dan jouw falen! Van al die verkeerde stress ga je jaren eerder dood!! Dat is niet zo erg dokter, zegt Herman. Hoezo, vraagt de dokter. kijk, zegt Herman, de laatste jaren van het leven is het met de gezondheid toch vaak sukkelen...

 • no-profile-image

  Sybren

  Ja @Piet wij Nederlanders hebben gauw de neiging om teveel met de Nederlandse pet om te lopen en minder te willen aanpassen, kijk ook maar naar de vele "Dutch communities" in Amerika en Canada. Ik vind dat als we emigreren de betreffende culturen moeten leren. Hier in Amerika ook de Mexicaanse omdat die zoveel aanwezig zijn vooral in de landbouw. En die mensen hebben een andere instelling dan ons. Maar elke streek/cultuur heeft zijn goeie en slechte eigenschappen. Maar als men gaat jatten, dat vind ik toch zeer laag. Als men wat nodig hebt, vraag dan op zijn minst. Verder succes daar. Groeten

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi W Geverink. da's een goeie. Dus hoe meer stress nu hoe minder ellende,zeveren en er langs praten later. ha ha.
  Aan passen waar je woont is zeker nodig en doen we ook wel.Maar ik zal nooit een Kazakh worden en een Kazakh nooit een NL'er.gewoon er zit wat anders in genetica en of karakter. en geeft ook niks maakt het vaak alleen maar mooier.Mij willen ze vaak moslim maken en er een stukje af snijden op bepaalde plaats zo dat ik Kazakh word. Nee zeg ik dan niet doen want dan zullen jullie een lastige Kazakh er bij krijgen in jullie dorp die als ik dan Kazakh ben veel meer mag schelden op jullie.Nu doe ik het niet om dat ik nog eigenlijk buiten lander ben voor jullie.

 • no-profile-image

  Sybren

  Ik zou ook nooit 100 % Amerikaan worden en ook niet willen worden. Die Amerikaanse mentaliteit is ook soms van dat overdreven gedoe. Ben ik wat te nuchter voor, zelfs nog na een paar pilsjes. En al zouden ze hier ook een stukje van jeweetwel af willen snijden, nee daar blijven ze maar mooi vanaf haha.
  Maar vaak moeten we ons toch wel wat aanpassen om een goed leefklimaat te hebben hier. Maar maakt het toch zeker interesant, vooral met de mexicanen erbij, we beginnen al wat Frispengels te praten (Fries met Spaans met Engels). Groeten

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Beste W. Geverink, supergoede HUMOR!!!... Gelukkig heb ik geleerd mij aan te passen, in het begin was dat erg moeilijk voor me. Maar ja, als ge geregeld naar lucht moet happen, heb je geen andere keus!!!... Als ge dat niet doet--- aanpassen ---krijg je ge-garandeerd een stress-ziekte en daar heb ik geen behoefte aan !!!!!.....

 • no-profile-image

  Han

  Piet jouw arbeids probleem heeft te maken met twee dingen denk ik; 1) de goede gemotiveerde werkers zjin vertrokken naar West Europa of de Poolse steden om geld te verdienen om zo hun levens standaard op te krikken. 2) de wodka minnende en sociaal zwakkere is achter gebleven in het dorp. Laten we even eerlijk zijn speelt dit probleem ook niet in bepaale delen van Nederland, Geen mens te vinden voor boerenwerk maar wel voldoende liefhebberij voor de Sociale werkplaats.(ik ken gemeenten met ca. 75 % van de totale beroepsbevolking in de Sociale werkplaats) Deze Nederlanders die liever een uitkering hebben dan werken in de land en tuinbouw worden vervangen door de werkwillende, gemotiveerde Pool. Dus deze goede mensen mis jij in je dorp! Waardoor ook jouw beeld vertekend is. Zo zie je maar weer wat de EU regels te weeg hebben gebracht in Midden Europa, goed personeel weg en wij in West Europa hadden / hebben deze mensen hard nodig om onze labzwansen te laten luieren bij de krat met kroondoppen en grootbeeld flat screen.

 • no-profile-image

  Bert

  Het beste werkt als je een heel goede lokale man of vrouw in je bedrijf krijgt en die persoon gerecommandeerd de rest.die persoon praat de zelfde taal.bedoel hun lichaams en gebruiks taal en zullen daar veel beter naar luisteren.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Hoi Han jouw analyse is correct en concreet!!!... Precies dat is het probleem!!!... Hoi Bert, een heel goede lokale man of vrouw is zondermeer de beste oplossing!!!... Ook daar ben ik van overtuigd !!!... In de afgelopen week had ik een duitse boerin op bezoek, die alleen akkerbouw doet en met redelijk tot goed succes (dat is zichtbaar), met een plaatselijke bedrijfsleider. De man heeft verstand van het werk wat hij doen moet, hij kent de traditionele gewoonte's. Het is ook algemeen bekend dat er ''gecombineerd'' wordt. Maar ja, de Duitse Boerin denkt dat haar mensen alemaal eerlijk zijn. Gij begrijpt Bert, dat ik haar niet ga vertellen dat de waarheid anders is. En, en zolang de bedrijfsleider het huisje bij het schuurtje laat en de duitse boerin tevreden is, zullen zij nog lang ''samenwerken''. Het gaat hier om een lokale man die begrijpt hoe je een koe moet ''melken'' !!!...groeten.

 • no-profile-image

  Bert

  Ja Piet ook de lokale man MOET soms gewoon iets weg-bij geven anders komt ie ook niet weg met volk.maar zolang dat binnen de perken blijft is het goed.hij zal wat kilos graan en zo weg moeten geven om werk op tijd gedaan te kunnen krijgen. zitten we allemaal mee.zo lang hij het jouw meld het hoe en wat is het prima.moeten maar hopen dat ie alles meld he?

Laad alle reacties (34)

Of registreer je om te kunnen reageren.