Boerenblog

1232 x bekeken 87 reacties

Koeien en schurken (1)

Ik moest naar wat een prachtig bedrijf bleek. Maar de problemen zijn als vanouds: ondeskundig personeel, volop stinkpoot en verziekte baarmoeders.

Ik kreeg telefoon van een man die vertelde dat hij veel van me gehoord had. Hij vroeg me hem te helpen met een bedrijf. Ik hoefde alleen maar een visum aan te vragen en zodra dat geregeld was, zou er een vliegticket naar een van de ‘stans’ voor me klaarliggen op het vliegveld hier in Almati.
Zo gebeurde. Een week of drie later kwam ik na een vliegreis van twee uur en een rit van een paar uur aan op het bedrijf. Ik keek mijn ogen uit. Het waren heel moderne stallen met veel computergedoe erin, een mooie melkput, weegschaal, selectiehek en bewegingssensoren om de nek van de koeien. Hypermoderne superstallen dus. Elke Nederlandse boer zou er graag in werken.

Koeien van overal en nergens

Maar zoals zo vaak op projecten in de voormalige Sovjet-Unie was er wel mooie apparatuur, maar werkte het nog niet allemaal. Het bedrijf was nu dik een half jaar oud, de koeien waren iets korter op het bedrijf. Een deel had gekalfd, bijna alle kalveren waren nog op het bedrijf. Tegen de 1.000 koeien liepen er rond, en ze kwamen van overal en nergens. Het gros was geïmporteerd met een enkele lokale koe ertussen. De geschiedenis herhaalde zich: het stikte weer van de stinkpoot en verziekte baarmoeders. De meeste koeien stonden nu tegen het kalven of hadden dat de laatste maand gedaan. Het stonk er naar koeien die aan de nageboorte waren blijven staan.

Geen gevoel voor koeien

De melkstal was in werking gezet met begeleiding van de Russische verkoper en zijn mensen. Die hadden de machines aan het draaien gekregen, maar de melkers en medewerkers niks geleerd. Het bleek daardoor een heel geworstel om ruim 200 verse koeien die niks anders gewend zijn dan een oud melkstel op een Russische grupstal door de melkstal te krijgen. De melkers sloegen er op los om de koeien te drijven. Ze hadden helemaal geen verstand van het gedrag van runderen.
Ik heb ze voorgedaan hoe je koeien kunt drijven zonder erop los te slaan. Ik had meer werk om ze dat te leren dan om die 200 koeien de melkstal in te krijgen. Ik gooide twee mannen tegen de muur en o jee, dat was fout. Ze stonden meteen als een roedel wolven naar me te kijken, klaar om me aan te vallen. Ik zei ze daar even mee te wachten totdat het melken gedaan zou zijn. Dan zou ik mijn spieren wat voorverwarmd hebben en klaar voor ze zijn. Maar daar hadden ze geen trek meer in na het melken, want ze zagen hoe ik koeien in enkele gevallen zowat half de melkstal in tilde. Ze dachten natuurlijk dat ik oersterk was, maar dat is natuurlijk niet zo. Het punt is dat je met de rug naar de koe toe en met de handen op de buizen je af kunt zetten en grote kracht kunt ontwikkelen. Dat was iets wat ze niet kenden. Dat is maar goed ook, want tegen 15 man kan ik echt niet op.

Foto: Bert van Lier

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vera

  Ha Bert. Gelukkig, je schrijft nog blogs. De laatste is zowat een half jaar geleden. Leuk weer wat van je te lezen. Ik hoop dat je de boel daar op de rails hebt gekregen (lees: de medewerkers enig gevoel en verstand wat koeien betreft, hebt kunnen bijbrengen. Veel succes.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Eindelijk weer blog van jou, het echte cowboy gebeuren, misde dat wel om te lezen.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Hoi Bert, leuk om weer wat te lezen van jou !!!... Wat een toestand hè, moderne apparatuur verkopen en geen tekst en uitleg geven aan de medewerkers/sters. Vakmanschap is meesterschap, ik neem aan (zoals Vera reeds schreef) dat gij nu die mensen op het spoor moet helpen. Zwaar werk is dat Bert, waarschijnlijk nog zwaarder dan een ''halve'' koe optillen!!!... 'k Verheug mij nu reeds op het vervolg!!!... Succes en groeten.

 • no-profile-image

  Peter Klashorst

  Bert mooi verhaal!, ik vraag me af of het gepast/gewenst is om mensen tegen muren te smijten. Echter getuigd het wel van daadkracht, dat kan je niet ontzegt worden.
  in tegenstelling tot andere lieden.

  dit is waarschijnlijk ook de kracht van je werkwijze

  mvg Peter

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi allemaal. Het word nog veel erger na deze vervolg schurken blog.Komt schurkenblog 2e bezoek.Daar waren de eerste 2 dagen geen woorden voor wist totaal niet waar ik moest beginnen.Ben er gerust in dat bij velen van jullie het tegen de muur smijten zeker niet was gebleven. Natuurlijk probeer ik het hun menselijk bij te brengen.Maar als ze koeien behandelen als een aambeeld dan is de geduld zekering bij mij snel door gebrand. Klopt ze denken in dit soort landen als ze maar computer hebben alles dat computer zelf stal in gaat en werkt en alles goed gaat.Menselijke factor word totaal vergeten en kan niet zo als we allemaal in elk vak weten. Lucht,licht,water en voer zijn eerste en blijven eerste daarna elektronica en niet anders om.Nou volg de blogs.Velen zullen nog heel kwaad worden.Maar niet op mij gelukkig.

 • no-profile-image

  onno

  Helaas, zeer herkenbaar.. Ondergetekende heeft ook wel eens een stok uit de handen gepakt van een rus..Alleen omdat er een verbouwereerde vertaalster bijstond, heb ik die niet op het hoofd van de man gebroken.
  Ook hierom gaan de CIS landen nog veel problemen krijgen met de voedselvoorziening, een totaal gebrek aan know-how en fingerspitzengefuhl..

 • no-profile-image

  jos

  goed dat je er bent heb vaak tevergeefs op je blog gekeken.
  gegroet trouwe lezer

 • no-profile-image

  Jeroen

  Waar ik me naast alle technologie altijd over verbaas is de informatie voorziening, alles en alles word genoteerd, maar er weer iets mee uitzoeken?Maar wat,ze doen het al jaren en er is geen vooruitgang te boeken haast.
  Maar bedrijven die zulke projecten neerzetten, mag je toch ook wel kwalijk nemen, dat ze er niet iemand neerzetten die er mee kan werken. Anders worden al die vaarzen voor die kant gekocht voor de dood, zonde.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi.Ja ze hebben alles tich keer op papier.maar dan?ligt het er.en nu alles vanzelf geprind elke dag en ligt er ook. en dat is het probleem niet. er zijn geen boeren hier die vieze handjes maken en zelf doen en hart voor hebben.DAT is het probleem. op dit bedrijf zijn.2 Duitsers,1 Rus als managers geweest.allemaal mooie kleertjes aan en niet tussen koe of dingen doen met werkmensen en koe.gevolg ze zijn letterlijk en figuurlijk van terrein af gevlucht heb ik gehoord. Ik beeld me niks in maar na 2e bezoek en veel ruzie enkele dagen heb ik ze achter me gekregen puur door dat ik het zelf voor en mee doe.gewoon als of dieren van me zelf waren en dat alleen werkt.zo als Jeroen weet en enkele andere van ons ook.als je zelf mee doet en vuiler bent als hun dan pas respecteren ze je met je kennis.nou ik reageer eigenlijk het zelfde als ik witte jassen zie komen.verkopers geven wel mensen er bij maar is gewoon te kort.wat is week of 2 weken?
  Groeten

 • no-profile-image

  Marco van der Pijl

  Goede dag mijnheer Bert,
  Ik vroeg mijn zelf af of er in het voormalig oostblok ook geen mogenlijk heden (mischien is het er al) zijn voor het afmesten van vlees runderen want dat zie in de toekomst uit west Europa langzamer hand verdwijnen.Mischien weet u iemand die het doet of iemand die ook met die plannen loopt.
  Ik hoor graag van Uw.

  Met vriendelijke groet
  Marco van der Pijl

 • no-profile-image

  Jeroen

  Marco Ukraine vleesprijs tussen de 1 euro en 1.50 levend gewicht.
  @Bert, bedoel meer voor 1 jaar.
  Je kan toch geen project van een paar miljoen zo overlaten. Die techniek alla, maar al die dieren die kapot gaan.

 • no-profile-image

  Bert

  Ha Ha Marco van Der Pijl. laat dat mijnheer er maar van af want ik word al werkend vuil en mijnheertjes niet.vandaar hier de grote problemen. Tja afmesten hier is een super goede zaak laatste 2 jaar en blijft.grote vlees vee import fok vee.50.000 hereford uit Amerika is lopend.Ik denk beste is als je een blog van Anton op zoekt bijv.Duckstad in Egypte.en schrijf hem aan. kan je meer vertellen.als dat niet genoeg is kom je maar weer bij mij terug.
  Groeten

 • no-profile-image

  bBert

  Jeroen.mijn dag geld betalen is hun een probleem.maar tich koeien ( later te lezen in mijn blogs).koeien kapot laten gaan a 3000 euro stuk elke dag is geen probleem lijkt.maar ja daar stoot jij je ook vaak tegen aan geloof ik.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ja maar Bert jou rekenmachine en de mijne deugen niet. Bij hun kijken ze van, kijk zoveel heb ik bespaard, de extra opbrengsten die deze kosten met zich mee brachten vergeten ze te tellen en ach een koe minder of meer, daar lullen ze wel om heen met de inversteerders, die op hun beurt het te laat begrijpen, wanneer actie ondernemen (vaak te laat is) echt veel geld weer gaat kosten.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Dat is waar @Bert, wat is een week of twee weken in zo'n ontspoorde toestand !!!... Belangrijk is dat ze (het personeel) begrijpen dat koeien dieren zijn, die recht hebben op een mens of dierwaardige behandeling/omgang. Rust, Reinheid en Regelmaat in voeding, omgang en huisvesting. Moderne apparatuur kunnen goede hulpmiddelen zijn, maar functioneren alleen als alles goed behartigd wordt, ook dat ben ik met jou eens Bert.

 • no-profile-image

  Patrick

  Zal ik eens wat zeggen , of het nu Hongarije Roemenie Ukraine of Kazakstan is ,overal hetzelfde liedje . Alles wat ze kunnen kopen bedoeld stallen machines koeien en zelfs voer geen probleem maar daar stopt het . AMEN Of Kazking Bert zich gaat moeien of anderzijds subsidies en of geld geen rol speelt het maakt niet uit leren zullen ze het nooit . Ik raad u eens aan de website van Troostwijk er op na te slaan , sinds enkele dagen proberen ze zich te wagen op de Hongaarse en Roemeense markt mbt landbouwmachines. De machines zijn ooit verkocht met giga winsten en de ongeveer 50% subsidie daarop kwam in de zak van de importeur die zogezegd zelf de finaciering gaf zoals bekend was het allemaal eenzelfde kapitaal van oa een Belgische bank . Dit leide ertoe dat oa Horsh cultivatoren en Fendt tractoren ,,plots" verkochten als zoete broodjes veelal door bedrijven om de regio de ogen uit te steken boeren liepen in de val alles ging vanzelfs ( Horsh cultivatoren van 8meter) en enkel Europa werd er armer van banken en megaimporteurs nog rijker , blijkens hier hezelfde plaatje . Alles nieuw en mooi maar daar stopt het dan. Als we vandaag zien dat machines nog met klevers opzitten van EU beslag dan kunnen we maar besluiten dat Europa te koop staat via troostwijk . Hongarije of Kazakstan koeien varkens of machines , men werkt steeds aan de vernieuwing van productie maar afzet en de daaromdraaiende business vergeet men en terwijl kapitaalsdruk giga de lucht inschiet bij de productie duikelt de afzet en business in een diep dal en daar draait alles om . Dit is ook de redenen waarom die toestanden NOOIT kunnen vergeleken worden mee Nederland of Belgie

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi.Patrick,Piet en Jeroen allemaal gelijk met wat jullie schrijven.gros dit soort bedrijven is geld van staat en beetje eigen geld maar dat halen ze wel meteen terug bij de bouwkosten over kosten maken via aannemer.Het zijn gewoon jeep en grote bakken rijders en grote huizen met veel vakantie dagen.Probleem is er zijn geen boeren in oud Rusland.Boeren maak je niet die worden geboren bij het vee of land en blijven daar opgroeien.Scholing is er niet en die gaan die gaan er na wel taxi rijden.beter in komen met gewone werkdagen.Dus waar moet het gevoel voor grond en dier van af komen. En verkopers komen met hun computer gestuurde trekker en gehele stal in richting. alles alles op papier maar de grond en dier worden vergeten.en gebruikt als aanbeeld. Probleem is ook nog die koeien komen in een keer allemaal. kalven dus in een keer af.niks berekend op kalf en kalver hokken.500 - 1000 koeien afkalven binnen 3 maanden ipv over gehele jaar verspreid.is al een bende op zich natuurlijk.als je dan geen mensen hebt die weten hoe en wat.Dus als er een boer bij project gegeven word die hun dingen leert die kan dan eerste 2 weken niks als zorgen voor rustig om gaan met koeien,voer recepten achterlaten voor verschillende stadia productie gemaakt met het aanwezige voer of in het NL betere naam mest silage.En andere dingen om koe gezond te houden en hun zeggen zorg voor die en die medicamenten in huis te hebben. dat is daar voor en dat is daar voor. maar er is niemand als de koeien kalven.dus met 5 man kalf er te vroeg uit trekken.weten niet hoe kalf te verzorgen en niet eens vaak kunnen ze met de hand melken.uier ontsteking?? hoe zie je dat.nou iets eerder dan dat de koe doodt ligt natuurlijk.baarmoeder ontsteking onder ken je door te ruiken en niet door zo als jullie dat onder kennen en weer koe dood ligt en zelfs de vliegen van de stank de stal uit gaan. Veeartsen aldaar met boeken uit stenen tijdperk kunnen niks en willen echt vaak niet eens. word je vies van.Elk van onze blog schrijvers kan op zulke bedrijven wonderen verrichten.want het kan gewoon niet fouter en zeker niet op dat bedrijf waar deze blog over gaat. elke akker boer van ons zou daar echt al weten wat te doen in begin. Dus duidelijk de problemen zitten bij het niet boeren gevoel van de baas en werknemers. Erg voor dier en bedrijf. Beste is vrouwen er veel bij halen. die hebben gevoel voor kalf en koe en dat is al een nood zaak eerste plaats. maar dan zit je in dit soort landen waar ik zit en vrouw telt niet en als ik zeg ga vrouwen halen en laat ze kalveren doen en melken.lachen ze zeggen die kunnen niks. nou daar zijn ze op dit bedrijf achter gekomen.kunnen jullie later lezen hoe een vrouwke daar de zaak in handen kreeg na flink geknok met de directeur en mij.
  Groeten

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Hoi Bert, ik zal het kort houden; ik begrijp je helemaal !!!... Als een Boer geen liefde heeft voor zijn vee en vak-(manschap) kan er nooit iets van terecht komen, dat ben ik voor duizend % met jou eens!!!... Overigens een oude buurjongen?leeftijdgenoot die veearts geworden is in NL, vertrouwde mij ook zo'n 25 jaar geleden toe dat hij vaak geroepen wordt bij zieke koeien waar hij dan alleen nog wat sterfte-begeleiding kan/mag toepassen!!!... Met andere woorden; ook zelfstandige boeren in west-europa signaleren hun zieke koeien ''soms'' of misschien wel regelmatig te laat!!!... Tenslotte Bert, Theoretiseren kunnen heel veel mensen, (ook in NL) dat is waar!!!... Dat zien wij nu bij jou. Maar Praktiseren (kennis in de praktijk omzetten) zoals gij dat doet, zijn er bitter weinig!!!... En daar gaat het uiteindelijk om, ik begrijp je helemaal Bert. Groeten.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Piet. Ja aan witte jassen en bureau helpers met dikke dag vergoeding totaal geen gebrek niet hier niet in Europa. Maar aan mensen die het doen en zo laten zien en leren hoe het moet en dus zeker geen witte jas hebben al voor 12 uur middag al niet meer. die mensen zijn er weinig.Klopt ook in NL zijn boeren niet altijd een stuk veearts. daar wil ik deze landen hier ook niet voor uitmaken als stom. maar gewoon wie leert het hun in PRAKTIJK.Daar zit de pijn hier over al.Nou dit bedrijf zal ook wel het ergste zijn wat ik ooit zal mee maken.hoop ik dan.
  Groeten

 • no-profile-image

  Bertje

  hopelijk hoeven we niet weer een half jaar te wachten op de volgende blog van Bert in kazachstan.
  Geweldig om te lezen hoe je daar bezig bent, en de mensen daar probeert liefde voor de dieren en het vak bij te brengen.
  Goed bezig Bert , succes !!

 • no-profile-image

  onno

  Dit is de ramp als je met investeerders werkt, die niet uit de landbouw komen, maar wel gaan vertellen hoe het moet. In de landbouw zit geld volgens deze geldmensen en dat werkt als volgt. Een bedrijf bouwen incl vee, machines kost tig euro. De offertes worden met 20% verhoogd en dit geld wordt dan verdeeld.. Das de eerste 'winst'. Daarna knapt het van de subsidies, onder voorwaarde dat je het bedrijf 3-5 jaar niet mag verkopen, beetje afhankelijk van.. In deze jaren zorgt men ervoor dat het niet idioot veel geld kost en verkoopt het daarna met winst aan de volgende debil.
  Elke leverancier werkt eraan mee.. Ik heb vaak genoeg bij deze fratsenmakers aan tafel gezeten en die zijn echt niet gehinderd door enige kennis. Vaak genoeg projecten afgewezen, omdat ik er niet aan mee wilde werken. Ik weet alleen niet of dit nu een Oostelijke exclusieve domheid is.. Ik heb het ook in USA gezien..

 • no-profile-image

  Bert

  Onno.klopt ook en ja zal niet alleen in de oude Rus zijn maar in deze landen loopt het langzaam de spuigaten uit.En hier nemen ze zeker meer dan 20% om meteen onder elkaar te verdelen.Hoe meer ze kunnen verdelen hoe meer mensen van controle het zullen goed keuren het totale project.En hier is niet echt kennis van wat zou nu zo iets echt mogen kosten.En gewoon totaal onbekende projecten voor de lokale mensen.en banken ja zijn hier nog zelf bedriegender dan in rest van de wereld.Kijk maar eens naar Patrick zijn blog weer.
  Groeten

 • no-profile-image

  onno

  Ja Bert, eigenlijk te walgelijk voor woorden. Ik denk dat als ik alles zou opschrijven van wat ik gezien heb, zou men het niet eens geloven.
  Alleen bar sneu voor de diertjes. En ook voor de mensen die wel hun best ervoor doen, die worden nog erger behandeld dan een hond.
  We zijn bezig om beestjes te importeren naar Ukraine, tot mijn verbazing werd ge-opperd om ze in containers vanuit USA te verschepen. Ze hebben blijkbaar speciale containers laten maken..
  Dat noem ik nu eens misstanden waar je maag van om draait. En daar in Nederland maar jammeren als iemand ipv 200, 221 koeien wil gaan houden.

 • no-profile-image

  Bert

  Onno. Nog even op je vorige reactie.Je hebt een pluim verdiend als je soms projecten niet door laat gaan om dat je ziet dat het om geld terug halen is via andere weg en niet om een goed bedrijf te maken.Vind ik knap van je want ook jij zult er wel meer aan verdienen als een project door gaat dan als het niet door gaat.Ja dieren is een leed dan en voor veel mensen ook klopt gebruiken ze hier meer als hond soms ja.maar anders om ook de werkers gebruiken de koeien als vuil ook. Ik kreeg paar jaar geleden een aanbod van Amerikaanse ambassade dat als ik een scheeps lading kalveren kocht hoefde ik alleen de boot kosten te betalen en kwamen dan aan in Oekraine los in de boot niet eens in een kist of wat dan ook.Maar mijn probleem was van hoe krijg ik ze dan in Kazakhstan.En dat kon niet opgelost worden. containers kan best als hooi en water er is en verzorging.en daar geven die Amerikanen niet het meeste geld aan uit.
  Groeten

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Hoi Onno en Bert, wat lees ik nou ???, wat een Subsidieschurken !!!, ik knipperde met m'n ogen toen ik jullie reactie's las !!!... Zit de Wereld zo rot in elkaar???... Wat een boeven zeg !!!...

 • no-profile-image

  Patrick

  Piet Onno Bert en Jeroen in het oosten is nergens winst te maken enkel schurkenwinst iedere winst die we pakken is als schurk niet als defitge europeaan is ook nodig schurk te spelen anders verga je ten onder de ene steelt zen winst bij u en jiij steelt hem bij een ander en hoe meer je steelt hoe minder de boete of straf doe je dat niet nihiel of weinig dan word je de grootste dader maar die verhalen zijn niet geschikt voor dit medium in ieder geval het weze zo Al zit het niet in onze genen

 • no-profile-image

  onno

  Er zijn in het oosten in de veehouderij hele normale winsten te behalen. Maar de grappenmakers die er nu lopen gaan voor korte termijn en niet zozeer winst als wel het stelen van geld en goederen..
  Ik weet dat oa in Rusland ten zuidoosten honderduizenden ha's liggen, die zijn opgekocht met subsidie en vervolgens braak laten liggen. Putin boos en verplicht nu, degene die grond heeft moet er ook op werken.. Alom grote schrik..
  Ik moet toegeven dat na jouw blogs en de info die ik zelf krijg, ik me ook grote zorgen maak over Hongarije en Slowakije...

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi. Tja onze Patrick schrijft het weer eens duidelijke taal.Erg zat maar waar. Als je hier eerlijk werkt dan zul je niks verdienen maar zelfs straf of smeer geld moeten betalen als je iets moois opzet.zelf onder vonden en dus kwam er niks van terecht.Zit me niet in de gene om zo te moeten werken zoals Patrick schrijft.Zelf met iets bezig met een ander maar eerste in business plan is al meteen hoeveel moeten we en aan wie betalen of % van bedrijf geven?Als we voor de subsidie gaan.Zelfs bedrijven die gebouwd worden privé zo gezegd is eerste grote auto's,groot nieuw huis op eind stal niet klaar want geld is op.Maar eigenaar nog lachen en goed leven want zijn potje staat gevuld op andere plaats.Hier is het qua cultuur alleen al onmogelijk het niet zo te doen.

 • no-profile-image

  Bert

  Onno. Klopt zeker winst te halen met al die subsidie op en melk en vlees.Maar ja ze gaan voor snel geld en dan ligt bedrijf na 2 a 3 jaar weer leeg geroofd daar.Ik zie dat wel als DE kans voor ons soort om er dan in te stappen en via staat en of bank het krijgen voor weinig tot niks op voorwaarde dat het weer levend word.Hier land gekocht op welke slinkse manier ook en je bewerkt niet neemt de burgemeester het je weer af.Nou ja zal ie echt niet doen bij die grote want die wippen de burgemeester van zijn stoel af.Of je betaald burgemeester en laat je met rust. dus van zulke wetten komt niks van alleen worden er weer meer rijker van smeer geld en de kleine man weer de klos. die paar koetjes heeft maar niet het braak liggend land op mag voor te grazen en zelf het niet kunnen kopen.Onno hoe is het je gegaan met je Turk project? gaat het of is het kaarsje uit gegaan.

 • no-profile-image

  onno

  Je hebt wel gelijk.. Als je puur recht-door-zee zaken wilt doen in het Oostblok dan wordt het lastig. Er geldt nog meer: het is niet WAT je kunt, maar wie je kent.
  Het Turkse en Ukrainse kaarsje brandt nog volop.
  Turkije wil zo graag meedoen met EU en dus acuut gezeur met bouwvergunningen. Kan niet meer plaatselijk geregeld worden, maar moet via Ankara. En die werken net zo snel als in Brussel.
  Ukraine zit hem in de laatste details en zal wel worden opgelost. Ik hoop op 1 ding; Niet nog meer onrust in de wereld, anders liggen we zo weer 3 maanden stil. Het nadeel van werken met investment fondsen.. Geld is er wel, en zodra het eerste spant staat lopen de projecten ook wel door, maar tot aan dat traject is het wel eens nagel bijten en grijs worden.

 • no-profile-image

  Anton

  Hallo Bert,

  Ik vind het geweldig om al die avonturen, van al de bloggers te lezen. maar die van jou zijn vaak toch wel het spannends.
  Ik vind het knap dat je zo sterk in je schoenen staat en niet de moet laat zakken en er voor gaat.
  Je zou de partij voor de dieren eens moeten uitnodigen op z'n bedrijf die jij weer op de rit probeert te zetten, dan komen ze er achter dat men hier in Nederland echt nog niet zo slecht met de dieren omgaat.
  Met vriendelijke groet Anton

 • no-profile-image

  casev

  Potjandrie, Bert is eindelijk weer terug, en wel met `n spannende blog, en erg intressante discussie. Bert, laat het volgende deel aub niet zo lang wachten. (met wat foto`s????)

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Anton en Casev. Dier bescherming word uitgenodigd in een latere blog maar hebben het lef toch niet.Dan zijn ze niet thuis en laten het aan mij over zonder dat ik gesponsord word en zelf beschermd word tegen de dier criminelen.Foto's komen ook alleen in de ergste situaties kon ik het niet opbrengen om van dat leed foto's te maken.Dat is dan wel het laatste waar ik aan denk en wil doen.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  ''nagel bijten en grijs worden'', schrijft @Onno. Helaas, de tegenwerking die je ervaart/beleefd in de voormalige Sovjet-Unie is groot!!!... Als je niet smeert (steekpenningen geeft) valt het niet mee zo te ondernemen zoals wij dat in west-europa gewend zijn. Daarom duurt alles langer of je krijgt niet voor elkaar wat je graag zou willen. In het begin heb ik ook vaak naar lucht moeten happen. Uiteindelijk heb ik mij leren aanpassen en weet dat je veel geduld nodig hebt als je niet meedoet aan de smeergeld-praktijken en met minder genoegen nemen moet.

 • no-profile-image

  Bert

  Piet nagel bijten wel grijs worden toch niet echt.en na 20 jaar kan ik het inderdaad van me af zetten en denken van maak je minder kwaad baat je geen donder en zij hebben er alleen plezier en gemak van.Beter ja doen als of en ze op andere manier terug pakken als kans is.Maar ja voor geen geld wil ik terug elke dag avontuur up en down.Maar downs dan ups maar dat is waar we van houden en elke dag een nieuw avontuur maakt.Hoe dan ook wij komen vooruit en zij gaan achteruit al zien zij het anders.Groeten

 • no-profile-image

  Jeroen

  Bert, nodig liever Nico Koffeman uit en Mariane Thieme, Ester Ouwehand, maar ja die blauwe en groene stoel zitten zo lekker en de maandelijkse vergoeding doet zoveel, dat ze eigenlijk niet meer weten waarvoor ze daar zitten.

  Hoop ook wat meer van je blogs te lezen, die zijn erg intressant!

  Hier de melkerij nu bijna gefixt, wat een gedonder zeg. Dus straks lekker in een zij en zij melken.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Jeroen. Nou die zouden dan in de stal al in shock-coma geraakt zijn en er na nog jaren therapie nodig hebben. Maar ze komen niet nee zoals je schrijft.Makkelijk schelden van uit bekrompen in zicht en vet betaalde blindheids baan en geen vieze handjes en schoentjes krijgen.
  Dus ga je eindelijk eens aan het echte melken beginnen. heeft wel wat aan gehad.en had hier wat aan man eer ik die eerste 200 gekalfde koeien in die melk stal had.maar ja alle begin is wennen.Met rust bij de koeien gaat het wel. niet met tyleenslangen als hier ging
  Groeten

 • no-profile-image

  Jeroen

  Bert,

  Hier gaan ze wel rustig met de koeien om, ze liggen er ook uit als ze het niet doen.
  Heb daar eigenlijk verbazend weinig last van. Met de melkerij kan ik eindelijk wat meer kosten nog drukken en makkelijker controle.

  Ja zo duur betaald en beetje wat roepen, wie wil dat niet. Het is toch al de laatste jaren een groot circus in de politiek en vragen ze zich nog af waarom het volk geen intresse heeft. Mafketels daar. Hier is openlijke coruptie (al had ik gister een agent die niet omgekocht wou worden,bang voor cel, stond met de bek vol tanden, mocht naar een half uurtje lullen toch weg, zijn Engels was te matig om me een boete te geven :))Maar in NL is ook een soort corruptie in de politiek met al hun "vrindjes"

 • no-profile-image

  onno

  Ik word ook niet zo gauw overstuur.. Maar als je met tig miljoen investment te maken hebt en je eigen hoofdje er ook vanaf hangt, word je toch even wat anders. Ik ben ook wel eens heel boos geworden op lokale randdebiel. Alles op zijn tijd..Het gaat om het 'parapluutje' bouwen. Heeft tijd nodig en doe je niet in een jaar.
  @Jeroen, de verkeerspolitie wordt op de vingers gekeken door de SBU, binnenlandse veiligheidsdienst, dus ze moeten uitkijken, heb wat interne info. Ik zou er ook voorzichtiger mee omgaan als buitenlander zonder kontakten om te veel om te kopen. Gevangenis is niet leuk in Kiev. SBU mag graag een voorbeeld stellen.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Onno hij begon bij 255 hvrina, dus ik zei niks, schrijf maar protocol, dus hij wou adres hebben. Weet ik veel waar ik woon hier, dus ik schrijf NL adres, ja dat was niet goed. Ik dus vragen om tolk, ja als ik me eigen tolk niet kon bellen, ik weiger. Dus naar een half uur had ie zijn zin er wel vanaf en mocht ik weg.

 • no-profile-image

  Bert

  Randdebiel prachtcwoord vind ik dat.Ja het word steeds beschaafder de corruptie.Politie en ambtenaren.Lijkt het dan.maar is schijn.de echte corruptie hoger op krijgt zo meer kracht en vrijheid om dat buiten staanders en andere landen dan denken het zit er wel goed.vandaar dat kranten minder open mogen zijn zo als bij onze patrick in Hongarije,Rus,Kaz. hier sneuvelen elkaar jaar paar journalisten.denk daar in Oekraine ook wel en Rusland kunnen we open lezen.dus die hele zogenaamde controle is om hoger op nog beschermender te kunnen rotzooien.Op naar de moderne fantasie communist tijd perk. och speelt nu in heel Europa ook. alleen iets meer verstopt.Hoeven we deze landen echt niet voor mee aan de schandpaal te zetten. ze lopen alleen hier iets mee voor op en doen het gewoon openlijker.eerlijker?
  Groeten

 • no-profile-image

  Bert

  Jeroen.Hier zijn ze toch wat minder gelovig in een buitenlander die zogenaamd geen Rus kan.Vraag me ook af waarom die jouw en de auto niet gewoon mee heeft genomen naar het bureau en daar je laten zitten tot je grapjes over waren tja of die van de politie als nog. heb me het randdebiel woord eens naar Rus vertaald.maar komt er gewoon ?????? uit. nou dat gebruik ik hier zat.maar dacht komt wat meer toepasselijk woord voor.jammer
  Groeten

 • no-profile-image

  onno

  @Bert, heb je ook weer gelijk in. Ze kijken nu de 'kleine' politie man in de beurs, zelfs hier en daar moet wel eens een gouverneur de bak in, alleen om het grote geld te beschermen. Ik ken dat van heel dichtbij. In nederland heet dit geen corruptie, maar lobbyen..Heb me wel vaker verbaasd, hoe hetzelfde fenomeen een andere naam krijgt, als je van oost naar west reist.
  Vertaling van randdebil in het Russisch, debil goeyda.. Zou ik niet gebruiken, alleen bij uitzondering..
  @ Jeroen, volgende keer auto documenten geven met een briefje van 50 HRVN ertussen, rij je ook door, zonder gezeik. Maar kijk uit...Je moet even kijken welke pet de politie opheeft.. Soms zijn het luitjes van Militsia, die zijn echt niet lief..
  Ik ben ook vaak zat aangehouden.. Totdat ik op een zaterdagmorgen elke 15 minuten werd gestopt,.. Werd spontaan blond, telefoontje gepleegd naar mijn 'parapluutje', en werd weggestuurd met de lachende vermelding: You are professional..

 • no-profile-image

  Bert

  Ja met politie is eigenlijk zat te lachen soms. Man en vrouw zitten in auto en worden gestopt.Man rijd.Moest alcoholtest blazen. die dingen zijn hier eigenhandig verbouwd. Nou man blaast en ja hoor + gezopen kerel dokken.Man zegt heb niet gedronken gisteren.Vouw zegt kom eens hier met dat ding ik heb gisteren flink gedronken.Vrouwke blaast en raad eens. NEE uitslag 0.Tja toen directe adem test in gezicht politie en die viel om. Tja politie even stil en zei maak dat jullie weg komen. Ander.Politie stopt een man. auto uit en staat daar zon mager politie kereltje.die had van alles op te merken over de auto.Maar man dat allemaal gewend en zegt tegen die magere politie van je werkt nog niet lang bij de politie is je aan te zien.Magere vraagd hoezo.Nou om dat je nog totaal geen vette buik hebt.stukkje verder staat de 2e oudere met wel vette buik politie man.die hoorde dat en is in lachen uit gebarsten en kwam niet meer bij.Tja onze man mocht toen natuurlijk weer vertrekken met lachend gezicht. en zo hoor je hier geregeld van dit soort staaltjes die gebeuren.
  Groeten

 • no-profile-image

  onno

  Nu we dan toch in het wat luchtige segment schrijven..
  De douane collega's aan de Ukrainse-Slovaakse grens zitten aan tafel en Sergey herinnert de collega's eraan dat Boris snel jarig is en dat ze nog geen kado hebben.. De een oppert om Boris een nieuwe bmw te geven..Nee, heeft ie al..
  De ander, een zwembad bij zijn huis, nope, ook net gebouwd..
  De derde dan.. 24 uur alleen op de grens kontrolleren... Ben je gek geworden, das veel te veel..

  Helaas een kern van waarheid...

 • no-profile-image

  Jeroen

  Onno,
  Die van gister werd bang, wat ik schreef zijn Badge nummer op vroeg of ie ze naam even wou vragen. Hij vroeg waarom, nauw mijn baas moet het weten waarom ik te laat ben en kan hij het jou baas vragen.(bluf) maar het werkte. Meestal niet engels praten is naar 10 minuten ook wel goed.

 • no-profile-image

  Bert

  Onno. Container kon uit douane alles was klaar maar douane zijn kantoor stoel was kapot.Gevolg moest hem eerst een nieuwe stoel kopen.Tja wat mot je dan? kopen of containers staat week langer in opslag.Kost meer.
  Groeten

 • no-profile-image

  onno

  Werd waarschijnlijk niet bang, maar had niet zoveel zin in twee dagen rapporten schrijven voor een snelheidsovertreding.
  @Bert, in het kader van kolder... Ik heb een tijdlang ergens in Rusland een project gedraaid, waar ik natuurlijk ook tig keer gestopt ben voor vage zaken. Een ervan was een paar keer een sneldheidsovertreding. Ik reed 74 ipv 50..Ik dacht nog, das vreemd, ik reed niet zo snel, maar laat maar. De volgende dag nog een keer..Exact hetzelfde,Totdat ik mijn collega's in het restaurant ontmoette, die hadden dezelfde snelheidsovertreding.. 74 ipv 50.. Wat blijkt.. de lasergun staat vast afgesteld op 74.. rol je toch om van het lachen.. Ik kan zo nog wel even doorgaan.

 • no-profile-image

  Bert

  Onno.Ja denk als al de Rus buitenlanders bij hielden op een plaats op internet de gekke dingen met politie dat er vele pagina's vol stonden met dingen waar je om kon lachen. Hier als wegen politie ga je naar je commandant en vraagt hem om de laser.De goede man moet dan een bepaald bedrag betalen en kan dan de hele dag zijn gang gaan. dus er moet echt verdiend worden de huur aan commandant en dan nog zijn week in komen verdienen.of de afbetaling van zijn mercedes die langs de weg staat van hem.Hier was eerst standaard als je bij douane op vliegveld wilde werken moest je 10.000 $ betalen. dus weet je waarom ze je hier uitkleede vroeger als je land binnen kwam. dat is nu gedaan.maar er is nog een plaats bij de grens als je daar wil werken moet je 100.000 betalen$.ja echt is zo.. zeg maar niet welke grens dat is tot heden ten dagen nog zo.groeten

 • no-profile-image

  Jeroen

  Onno ik zou het niet weten. Maar heb nog nooit betaald, zolang ik hier ben en dat probeer ik ook vol te houden.
  Hoorde laatst ook zo mooie, iemand met zo laserverklikker aangehouden, zegt ie tegen die agent kan niet, ding doet geen piep piep, die agent begon zelfs te lachen dat ie verder mocht. Ze zijn ook niet de minsten,dit komt ook gewoon van hoger op.
  Ook die idioten die zo rood,blauw lichtje in de auto heeft of automatische groot licht knipperaar. OF van de briefjes dat politie je niet mag aanhouden, verbaas me nergens meer om.

 • no-profile-image

  Patrick

  Volgens insiders heb ik de wetgeving in Hongarije hiervoor laten aanpassen alle boets ivm verkeer heb ik speciaal laten aftrekken van de btw die ik ,,nog" niet terug krijg BTW en belastingen worden vervolgens alhier met elkaar verekend dus integrale aftrek van de belastingen . Stuurde hiervoor een brief naar de incasso van verkeersboetes met de mededeling Ik noteer dat u als dochteronderneming van de Hongaarse regering BV mijn kassa probeert te ledigen dit terwijl die andere dochteronderneming (zijnde belastingen BTW en accijnzen) van jullie moederbedrijf zijnde Hongaarse regering BV bij mij voor ettelijke duizenden euro schuld heeft gelieve het daar te registrenen in aftrek .Sommigen hadden mij naar de gevangenis al verwezen toen ze van dit schrijven hoorden maar niets van alles kwam op zijn pootjes En de boetes volgen ik vlieg om de 10 dagen aan schumi snelheden (laatste knip steeds toekomen en direct de bus op naar het vliegtuig.) naar de luchthaven der staat daar toch wel een camera zekers was twee maal geflitst in 1 rit . Ik maak er mij niet druk over en douane het plaatselijk douanierke van weleer heeft er een goeddraaiende ijssalon aan overgehouden ...

 • no-profile-image

  onno

  @Patrick, die is helemaal goed. Zal ik onthouden..
  @Jeroen, bij ons project horen natuurlijk auto's.. En die auto's krijgen speciale nummerplaten. Dus geen briefje meer nodig..Nogmaals; "parapluutje bouwen"..
  In Moskou is het nog veel leuker, als je AA nummerplaat hebt, met een nummer tot aan 170, ben je onaantastbaar. Lullig voor degene die AA 171 heeft gekocht..
  @Bert, is hetzelfde als je op het vliegveld van Rostov staat.. Aah, buitenlands paspoort, Da's mooi.. Meneer U stempel staat in de verkeerde hoek, Maar meneer de douane, daar heb ik nog nooit van gehoord..
  Mja, we kunnen dit even uitzoeken op het politieburo..
  Maar, weet U, mijn vlucht gaat over een half uur.
  Inderdaad... We kunnen het gaan uitzoeken, u mist uw vlucht.. OF en het laadje gaat open..
  Woest was ik... En tevens de laatste keer dat ik meer dan 200 Rubles in de portemonee meeneem..

 • no-profile-image

  Jeroen

  Kan ik niet zo nummerplaat via jou krijgen? Veel leuker, krijg ik dan ook zo knipperlicht?
  Het is wel belachelijk uiteindelijk.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi. Ja Patrick die is goed die van jouw.Maar hoe lang denk je dat je dat lukt.Onno ALS het tegen zit kunnen ze je het bloed onder de nagels uithalen en je kunt er niks tegen ook al zou je de wet achter je hand hebben.Douane die kan zo moeilijk doen en daar door flink geld vangen door als op vrachtbrief een hoofd letter ergens staat en op invoice van jouw niet of anders om dan kunnen ze alleen al daarmee je handel aan grenskantoor laten staan dagen of dokken.Het is zeker niet altijd lachen met die ambtenaren hier.vaak wil je ze kapot schieten.Nou Jeroen dat nooit betalen zou je hier echt niet lukken.dat het soms uiteindelijk wel voor heel klein bedrag gaat dat is met handelen en lullen voor 10 minuten wel bereikbaar vaak.Patrick jij krijgt het ook altijd klaar he.met jouw gaat hele politie corps nog aan de bedelstaf.Groeten

 • no-profile-image

  Will

  Allemachtig, als ik de laatste vijf berichten lees vraag ik mij af, wat doen jullie in godsnaam in zulke apenlanden? Ik zou niet eens de moeite doen om mijn koffers te pakken maar zo hard en ver moeglijk weg gaan van dat soort mentaliteiten.
  Sorry hoor, misschien zie ik het allemaal verkeerd.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Meneer VANDERHOOF, BC, Canada, u ziet het niet verkeerd !!!... Het probleem is over het algemeen dat je niet alles van tevoren weet. Bovendien schamen de meesten zich om iets over hun ervaringen te vertellen!!!... In het bijzonder de NEDERLANDERS houden hun kiezen op elkaar, dat past niet bij hun trotse ge-aardheid !!!... Dat wij (Bert, Jeroen, Onno en Patrick) zo opnhartig zijn moet je zien als een uitzondering die de regelmaat bevestigd in het ''Wilde-Oosten''.

 • no-profile-image

  Bert

  Beste Will. Man dat is net waarom we hier zijn allemaal.Om dat we niet van dat zo verpleegde leventje gehele leven houden.Schreef toch al eerder elke dag avontuur met down meer dan ups.Ik zelf en denk onze andere ook moeten gewoon zo iets hebben willen we leven.knoken tegen de bier kaai. maar even goed resultaten halen die beter zijn als van die bevolking die alleen maar denkt van hoe kan ik de zaak bezeiken of tegenhouden.Man we maken dingen mee kunnen jullie niet eens gefantaseerd krijgen. ha ha
  Groeten

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Dat is waar @Bert, het avontuur, ons doorzettingsvermogen en de gedachte, ''wie het laatst lacht, lacht het best''. Gedesillussieoneerd naar huis gaan, is het laatste wat ik wil !!!... groeten.

 • no-profile-image

  Bert

  Ja Piet zo is het echt.voor geen geld wil ik terug naar dat geboren tot dood verzorgde Europese staat.waar je ook bezeikt word. Ik heb ook geluk natuurlijk heb hier Liouda heb die me natuurlijk ook veel steun geeft als het echt de spuigaten uitloopt. We leven hier tenminste en hebben avontuur en maken grote geschiedenis mee die andere uit boekje mogen lezen. wij zitten daar lekker van af 1992 af midden in.Mensen die in Europa gelukkig zijn die gun ik het natuurlijk ook van harte.maar zo kan ik niet leven.en wie zou dan hier de koeien levens redden en heel goede resultaten haal en hun leer? Alleen dat al geeft zeer grote voldoening en zeker als je er een paar tegen de muur kunt hangen van die 2 voetige. 'k mot toch ook zelf wat ontspanning hebben.he`m. En zo heeft elk van onze bloggers op zijn manier een stuk in leven dat ie zegt en dit doet-is het waarom ik hier in zulk land wil leven.
  Groeten

 • no-profile-image

  Patrick

  Goedemorgen (net op...), wat lees ik hier allemaal ? Wel Bert weet u mijn ervaring loopt niet echt uit de hand mee die dingen het word enkele nog gesofistikeerder. Mee diefstal voorlopig geen problemen meer nadat ik het plaatselijk banditisme mee de exicutie had bedreigt allemaal feek maar volgens getuigen ga ik echt in mijn Rambo acteurs rol op de uitstraling dat er naast het plaatselijk politiekantoor nog het kantoor van de sheriff bestaat maakte indruk nog meer een klucht als ik mee de trekker word bewuifd door de plaatselijke collega's uniforma mee de pet op.of zoals 2 weken geleden word getracteerd op een koffie in het bezinestation door een plaatselijke zigeuner Al ben ik nog niet klaar heb eerstdaags een koffieklets mee de plaatselijke madame de procureur en ga haar eens ferm mijn gedacht overmaken . Ik zou jaloers kunnen zijn op het werk van Jeroen en Onno want dit is avomtuurontgining voor derden wij Bert en Piet moeten onze eigen achterwerk steeds maar weten te redden van de brand en de blaren. Mijnheer Canada het is ook overal iets als je die rust en kalmte wil moet je je net zoals ik deze week even in de Belgische woonkamer gaan zetten bij een (of uw)vrouw of de Nederlandse voor u . Ik ga niet ontkennen dat dat even uitrusten is als je tenminste de Oost EU zorgen even van je kan afzwieren . Maar als ik hier al dat boerengeweld om me heen zie dan weet ik dat het boerenideaal nergens bestaat maar mischiens beter nog is in Hongarije dan Belgie. Het enige wat ik recent heb ervaren en mischiens sta ik hier alleen tegenover twee bezette vrijgezellen en Bert die ook temidden alles ver weg zit is volgende : Vroeger was er bij de boerenfamillie slechts een ideaal de opvolging en die was logisch andere alternatieven waren nauwelijks bedenkbaar op vandaag is die situatie welliswaar anders boeren is puur zakelijk en economisch geworden geen emotv franjes ... En als je dan een familie hebt die zich in die landen niet eens zover van West Europa moet ontwikkelen kwa onderwijsvorming (internationale school is geen optie als je te lande zit) dan sta je even stil bij alles en ontdek je de echte familliewaarden , als je ziet dat je oudste nog maar 8 dit verschil ook al inziet en kinderen plots die Oost Europese achtergesteldheid kwa onderwijs en cultuur (ik spreek over H) op enkele maanden als een mantel vanzich geen slaat dan vergaat het lachen je en denk je diep na op familiaal vlak . We reden bv gisterenlaat namiddag en avond een verassingstoerke die ons van Brugge naar Oostende bracht en ons daar in een opstartende karnavalsstoet deed rijden en moest je de kinderen zien dat hadden ze nog nooit gezien kenden het zelfs niet al waren we 130 km van huis een topact uit onze buurt deed mee en ze voelden zich er onmiddellijk thuis bij dat hun eigen West Europese cultuur zichzelfzoekt vind ik top maar dat weet je natuurlijk niet als je als 25 jarig vrijgezel naar Hongarije trekt . Boeren in Hongarije heeft soms zijn leuke kantjes maar ook deze waarmee je zekers 10 jaar vroeger in de doodskist zal gaan en voor die leuke doe ik het nog anders kan het boeren mij geen reet meer schelen niet in dit apenland maar ook niet daarbuiten.Er zijn wel andere zakens in het leven om een rustige oude dag tegemoet te zien

 • no-profile-image

  Bert

  Ha Patrck.Ja jij wel he rustig aan willen leven. Zult zelf wel de laatste zijn die dat geloofd. Ze zouden je missen man als je ging.Je geeft het hele dorp ontwikkeling algemeen en manieren. Maar qua scholing ja kan een probleem zijn.Maar heb nog wat jaren de tijd voor te zien hoe en wat.Boer word er zeker geen van onze kinderen.Krijgen de ervaring niet die wij kregen spelenderwijs. Verder we wonen in bij grote stad er is veel te doen qua dingen met feesten en zo buiten en voor jeugd. Wat dat betreft krijgen ze hun algemene ontwikkeling wel. Zullen zien op dit punt hoe we in toekomst de kinderen laten leren en waar.Liouda wil absoluut niet in Nl leven. Is er paar keer geweest en is haar te stil daar. Och kunnen niet alles hebben het goede van daar en het goede van hier in het leven + en - houden we altijd. Groeten

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Hallo @Patrick, wat gij schrijft is ook waar!!!... Ups and Downs schreef @Bert reeds over. Ik geef toe het is niet altijd Rozengeur en Maneschijn. Stapje voor stapje vooruit en als de bureaucratische ambtenaren geen roet in het eten gooien, hebben wij nog het weer als onze grote concurrent/tegen of medespeler. Maar toch Patrick de kans dat het bij ons beter wordt dan in West-Europa is groot!!!... Alhoewel de weg vol bulten en kuilen is, ook dat is waar!!!... @Jeroen en @Onno mogen het ook zien en meemaken, maar dan als werknemer, misschien wel met risico's en loon naar werken/resultaat !!!... Maar zonder inzet van eigen kapitaal als ik het goed begrepen heb (?) mocht het anders zijn hoor/lees ik dat graag.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Piet. Gelijk heb je zeker als je het over allemaal die binnen lopers-verkopers daarna weg wezers hebt. Maar denk dat we van Jeroen wel weten dat ie heel graag zou zou willen beginnen in deze landen als ie de kans kreeg.Onno zit er ook graag en schrijft er open over.Mij lijkt deze 2 zullen of hebben ook wel eens hun eigen geld in rook op zien gaan hier.Maar houden ook vol. Denk wel ja ze zullen er niet onder door gaan als het een keer echt fout gaat.zo als met verschillende van ons wel zou gebeuren. Grootste vlegels zijn die die komen verkopen en weg wezen zonder enige na hulp.Er is hier een zwarte lijst rond gaande in overheid en banken met namen van persoon en of bedrijf waar mee je geen zaken kan doen als je met bank of overheids geld of garantie werkt.staan er veel op zei me iemand die die lijst heeft mogen in kijken.Op zich niet verkeerd natuurlijk. want die vlegels bederven het ook voor mensen als ons die hier wel eigen bedrijf hebben en wat willen.ons vertrouwen ze dan ook meteen weer minder.
  Groeten

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Hoi Bert, helaas het is waar, er zit veel kaf tussen het koren; adviseurs, bemiddelaars, subsidie-misbruikers enz. Die het voor de gewone man/vrouw bederven, helaas Bert, het is waar en schadelijk voor ons. groeten.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Piet.Jouw reacties houden vaak wat meer in dan je op eerste snelle lezen ziet. Je schrijft dat het hier beter kan worden met een hoofd letter B. En ja ben ik met je helemaal eens.Ik voor de reden dat de batterij kip weg mot.volgend jaar? maar alle batterij koeien zijn verkocht of de meeste althans al beginnend 20 jaar gelden naar Polen. en nu lees ik komen er nog vele kabinet bij een komsten alleen over wat te doen met die bedrijven die er niet aan kunnen voldoen.nou ja die hebben poot bij stuk gehouden natuurlijk. goed recht van ondernemen er uit halen wat kan van je investeringen.Maar nu gaat het dus toch wel een half miljoen kosten aan kabinet vergaderingen over die paar vlegels goed of niet bedoeld.maar wie schrijft er nu ook over dat die oude zooi uit Polen weg moet. horen nu toch ook bij die wet?maar hoort er niks over.Zijn ze nu wel of niet bij Europa. Of gaat het straks zo.NL kippen man ga naar bank leen paar miljoen. En tegen Polen zegt EU van hier hebben jullie geld en betaal daar mee de ombouw van de kippen hokken?En Pool ook niet gek natuurlijk en die verpats het systeem weer naar Jeroen Oekraine en daar dan zal de EU het na laat zeggen over 4 jaar weer bekostigen om ze er uit te halen en dan wie weet komt het naar MIJ in KAZ? man wat zal ik een lol hebben dan met de batterij waar de draad dikte nog maar 1 micron van zal zijn. Of zie ik het niet zoals het nu gaat? 'w nie
  Groeten.

 • no-profile-image

  jos

  bert voel je je niet machteloos als je in eerste instantie op die bedrijven komt.
  ik bedoel jij in je eentje stelt niks voor op zo,n bedrijf en ik kan me voorstellen dat je je zelf in vijf kon opdelen,zodat je meerdere onderdelen gelijk kan verbeteren.
  en hoe krijg je jezelf op bed terwijl het dankbare werk wat je die dag hebt gedaan erg verslavend is???????????????
  petje af bert

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Ook dat is waar Bert, de west-europese wetten schuiven langsaam op naar het Oosten. Toch is het wel zo dat bij ons--- in Polen --- een strakke mineralen (mest) boekhouding verplicht is!!!... Meitelling, huisvesting en veterinaire controle is er allemaal, misschien niet zo agressief als de AID in NL maar toch controle is er. Bovendien is voor het stichten van bedrijvigheid in bestaande gebouwen een hinderwet-vergunning plicht. Voor het verkrijgen van zo'n vergunning mogen de buren bezwaar indienen!!!... Om die van goede wil te krijgen moet minstens een Wodka-feest gegeven worden. Daarom is het beter enige afstand te hebben van de dorpbewoners, zij kunnen soms dwarsliggen en willen zo moglijk een graantje meepikken. Wat de leg-batterijen en zeugen-kooien betreft ben ik niet concreet op de hoogte. groeten.

 • no-profile-image

  Bert

  Tja beste Jos.Moet ik echt over denken hoe je kort maar ook echt bondig te antwoorden op je volgens mij uit het hart vraag.Poe man weet je ook dat je me de moeilijkste vraag stelt van af gelopen tich jaar tot NU! Echt zit er mee lach nu zelf.400 koeien als dood liggen als ik 6 uur morgens in stal kom,niet eens koffie gehad want in dat einde van de wereld kennen ze alleen thee gemaakt van?
  Jos.Je krijgt antwoord maar nogmaals is mijn moeilijkste vraag in mijn leven sinds ik 20 jaar hier ben volgens mij.Tja zie je wel buiten een landbouw leven heb je mijn mond snel tot zwijgen gebracht.Je mot er maar op komen.Nou Jos even goed bedankt maar je pijnigt iets in mijne kop wat ik al laat zeggen 20 jaar niet meer gebruikt heb.

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Piet,

  Ik ben in loondienst en er word me een bonusregeling aangeboden, maar daar moet je altijd mee uitkijken als je voor lokaal werkt, want getallen worden altijd verdraaid of er is wel iets, zolang ze maar niet hoeven te betalen. Ik heb dus vast salaris, maar kijk niet op een uur meer of minder. Onno had eens een opmerking en dat merk ik nu ook, dat je beter op een nieuw project kan beginnen dan op zo "oude" bende, waar eigenlijk het geld om te inversteren er niet is, omdat het door vorig mis management, geen vertrouwen in is, dat het wel beter kan. Dus ik moet met erg beperkte maatregelen hier winst zien te maken, kost behoorlijk meer energie. Maar we gaan vooruit en het komt ook wel goed, maar het vreet je op.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Hoi @Jeroen, de situatie zoals je die omschrijft kan zeer leerzaam zijn!!!... Dat is ook de kunst met weinig veel bereiken, meestal is het zo als er veel geld is wordt er ook niet altijd efficient mee omgegaan en op een goede dag is de koek ook op. Daar heb ik genoeg voorbeelden van gezien, maar tussen (twee haakjes), doet Onno alleen projecten opzetten ?, of begeleiden ook ?. Succes heb je alleen als ge 25 uur per etmaal observeert, controleert en dirigeert !!!... De trein op de rails zetten vraagt inspanning, maar de trein op de rails houden vraagt nog veel meer inspanning, daar wordt vaak te gemakkelijk over gedacht. Dat hoef ik jouw niet te vertellen @Jeroen dat wist je al, groeten.

 • no-profile-image

  maarten

  Sterkte Jeroen, dat je niet opgevreten en uitgespuwd wordt. Ik ken deze grappen ook al te goed, mijn verblijfsvergunning kan wel eens deze week rondkomen maar op wat voor wijze ze hier op lokaal niveau mee om gaan. Je heel lang proberen aan de lijn te houden, tot dat het bijna rond is en dan ronduit zeggen met andere klanten erbij als je nu genoeg schuift wordt het wel geregeld. Na een 3e werkvergunning a 400 euro en vervolgens een straf(30 euro) te betalen wegens onofficieel verblijven.
  Gewoon rustig blijven en proberen hogerop via een nette manier het te regelen. Zoals Onno schreef een beetje paraplu-werking is altijd welkom maar dat geldt ook voor gewone oekrainers als de politie of erger hun in de kraag heeft. @Bert, een goed en herkenbaar verhaal van veel praktische onwetenheid onder het personeel tav veeverzorging. Groeten

 • no-profile-image

  onno

  @Maarten, ja leuk he, die verblijfsvergunningen. De regels hebben ze zo in elkaar gedraaid, zodat je wel moet omkopen. Ukrainers zeggen zelf dat het nodig is om het systeem draaiende te houden.
  @Piet, ik heb de laatste jaren zeer veel bedrijven begeleid..
  En ja dat geintje met bonussen dat ken ik ook. En dan word je weer mooi niet betaald. Doen we dus niet weer.
  De trein die ik nu op de rails zet, moet ik ook op de rails houden.. Aangezien het gedeeltelijk mijn trein is en de andere wagons ook niet mogen ontsporen moet er een leuke balans gezocht worden tussen wat in het Oosten als normale business etikette gezien wordt en wat de investeerders fijn vinden..Geweldige cocktail om niet je pensioen gerechtigde leeftijd te halen. Maar ja , naar school gaan wilde ik ook niet..

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Hoi @Onno, bedankt voor de info. Nu weet ik beter met wie ik correspondeer, bedankt. Ge hebt gelijk de business etikette in het Oosten is anders dan wij gewend zijn, ook daar moet je een balans vinden. Gemakkelijk is dat ook niet, dat verlangt veel creativiteit, dat is ook waar!!!... Maar omdat je al veel ervaring hebt opgedaan zal jouw dat zeker gelukken!!!... Succes en groeten.

 • no-profile-image

  Anton

  De aartsvader van de boerenblogs gelukkig weer in de lucht! Alle reacties lezen als een soort van cooperatief geschreven roman over leven en werken in de voormalige communistische/socialistische landen ten oosten van Europa. Dat zijn nu inderdaad landen waar de interpretatie van wetten en regels behoorlijk flexibel is geworden, waar je nergens officieel je verhaal kan halen en waar het leven een extra dimensie krijgt: parapluutjes vinden of zoals hier een afdak om onder te schuilen! Het is duidelijk dat het subsidie verhaal in dit soort landen slecht werkt: die komen meestal bij de verkeerden terecht en/of bereiken niet waarvoor het was ingesteld: in Kazakhstan krijg je b.v. alleen de inseminatie subsidie als je meer dan 500 koeien hebt en sperma van de lokale semi-staats fokkerij instelling gebruikt: ongeteste import stieren uit Duitsland die voor goudgeld als "fokstieren" werden binnengebracht: daar werd aan twee kanten van de grens aan verdiend!
  Iemand vroeg over de mogelijkheden voor vlees in Kazakhstan als moderne melkproductie met zoveel bloed zweet en tranen moet: ja, die zijn er genoeg. De president heeft onlangs besloten dat in 2014 er weer 60.000 ton (jawel! Nu is de officiele export rond de 0 ton) rundvlees geexporteerd moet worden. Waarheen en waarom is me een beetje een raadsel, aangezien vlees uit USA, Brazilie, Australie voor minder dan USD 5/kg gaat en vlees hier in de supermarkt al USD 8 met botten en USD 12 zonder botten kostt. De prijs is omhoog gevlogen sinds er een hek tussen Kyrgyzstan en Kazakhstan geplaatst is,want die verkochten hun slachtvee naar Kazakhstan, nu aan de Iraniers (vraag me niet hoe die dat vlees van Bishkek in Iran krijgen!). Bij de lokale consumenten markt helaas pindakaas zit een duistere mafia laag in de keten, die de markten in handen hebben. Daar lever je je vlees in voor de prijzen die deze zwarte leren jasjes willen geven, die verkopen het weer aan de marktvrouwen en zoals zo vaak met handel het geval is krijgt de boer te weinig en betaalt de consument meer dan noodzakelijk. Dus vragensteller over vleesvee: ja grote mogenlijkheden, maar ook veel problemen. Voor die 60.000 ton worden er 54.000 Angus en Herfords uit Noord Dakota ingevlogen, want een cowboy heeft ze wijsgemaakt dat het hier "precies hetzelfde" is als in de USA en dat het met Amerikaans vee veel beter gaat. Met 300kg/karkas heb je toch een 200.000 karkassen per jaar nodig: die komen niet uit die 54.000 geimporteerde dieren. Ik geloof niet erg dat "de" markt in de landbouw alles kan regelen met alle verstorende factoren van klimaat, politiek en steeds meer speculatie; in dit deel van de wereld kan de markt nog minder uit de voeten om haar schromelijk overdreven "heilzame werk" te kunnen doen vanwege wetteloosheid, corruptie en willekeur.

 • no-profile-image

  onno

  @anton, en zo is het maar net.. Amerikaanse cowboys hebben ook in Saudi Arabie vertelt dat men met gemak koeien kon houden in de woestijn.. Doen ze in California 'all the time'...

 • no-profile-image

  boerin

  Wat is dan de reden dat dit niet kan, volgens jullie?

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  @Boerin, wetteloosheid, corruptie en willekeur is de reden. Overigens nu herhaal ik de laatste zin van @Anton. Het zakelijk klimaat in de voormalige Sovjet-Unie moet je geproefd en meegemaakt hebben, anders geloof je het niet. Het is gewoon onvoorstelbaar. groeten.

 • no-profile-image

  Bert

  Boerin USA. Hier kan het niet om dat door de beschreven corruptie en lompigheid en geen kennis al alles 100%anders is.En dan komt er de praktijk van het houden van koeien bij. klimaat is hier heel anders. heel kort groi seizoen in de streek waar het gaat gebeuren.niet de veel op brengende soorten gras en andere voeder gewassen. geen aankoop mogelijkheid van voer zoals bij jullie.amper tot geen betrouwbaar krachtvoer, als je zo iets ruigs op zet moet er ook gekeken worden en gedacht verder dan het moment geld in mijn broek zak komt er het daarna me niks kan schelen wat er nog gebeurd.Jullie hebben een totaal georganiseerde cirkel voor elke etappe van zo vlees vee houden.Hier hebben ze de eerste 70 graden van de 360 graden cirkele nog niet eens na gelopen.te zwijgen van opbouwen.Daar om Boerin gaat het hier niet.
  Groeten

 • no-profile-image

  onno

  @Boerin, koetjes houden in de woestijn is een beetje vervelend als er bijna geen water is en ongeveer elke dag +50 graden. Voer verbouwen is dan ook wat taai. Daarom heet het een woestijn. Arabs snappen nu dat ook, nadat hun eerste aquafier bijna droog staat.. Ze hebben er 2.
  Dus California boys doen het ook niet 'all the time' . Maar ja, wat verwacht je ook van een volkje, waarvan 90% geen paspoort heeft en HET jaarlijkse uitstapje beleeft naar de World Mall in Minneapolis..

 • no-profile-image

  boerin

  Tja, de mens heeft nu eenmaal de eigenschap om raad/advies voor de volle waarheid aan te nemen. Wanneer het dan fout gaat, is het de eenvoudigste weg om de raadgever/adviseur de schuld te geven. Of dit terecht is, is een tweede.
  We hebben diverse malen een delegatie Kazachstanen rondgeleid op ons melkvee bedrijf. Met open mond beluisteren ze de technische en financiele resultaten, nog nooit heeft er iemand gevraagd hoe deze resultaten tot stand komen.

 • no-profile-image

  Bert

  @Boerin. Klopt ze zullen met open mond staan te kijken en vragen.Maar A ze denken dat het alleen is wat ze zien en er niks voor hoeft worden gedaan of jaren ervaring er voor nodig is.B het zijn niet de mensen die bij u komen die het ook ECHT moeten doen.Bedoel zijn niet de eigenaren.Misschien alleen besluiters en opperhoofden. Nou kunnen lang en breed praten.U heeft gelijk met wat u ziet en ik onder vind het bijna letterlijk en figuurlijk aan mijn lijf en werk. Nu ook weer een bedrijf van jaren geleden +- 5 a6 jaar. dik 500 melk koeien geïmporteerd.duizenden hectaren land.zou gewoon niet kapot kunnen gaan normaal gesproken.maar hebben het aan de bank-staat terug gegeven als kapot.dier en bedrijf. en zo komen er nog meer de komende jaren.Nogmaals er zijn hier GEEN boeren en zonder dat gaat het NIET.kun je miljarden in gooien maar is en blijft een gat.
  Groeten

 • no-profile-image

  boerin

  Wat moet dat een machteloos gevoel geven, Bert. Ik heb groot respect voor jouw werk aldaar.
  Ik zal onze 'cowboys' eens wijs proberen te maken dat ze eerst eens gaan kijken hoe het met de eerder verscheepte koeien gaat voordat ze een volgende vracht sturen.
  Wij zijn overigens niet betrokken bij deze handel, maar dienen als bezienswaardigheid tijdens de 'uitjes' van deze Kazachstanen.

 • no-profile-image

  onno

  @Bert, we zijn ook benaderd door een frans zuivelbedrijf of we alsjeblieft ook naar Kazachstan willen komen. Wel fabrieken, maar geen melk.. Hebben we de handrem maar een beetje aangetrokken. Iedereen wil graag, alleen financierders zijn niet zo blij, omdat ze vaak kijken naar de historie in een land.. En dan kan ik niet zo praten dat ik financierders over kan halen.. Lastig en nog een lange weg te gaan.

 • no-profile-image

  Bert

  Beste Boerin. Machteloos niet echt.Gewoon kijken waar te beginnen.Vaak heel mismoedig ja voor ellende wat je ziet wat vaak o zo eenvoudig voor komen kan worden.En ik maak meteen duidelijk dat al de opperhoofden me niet moeten zeuren aan de kop en weg moeten blijven als ze niet iets willen leren en mee werken tot aan de directeur toe. kan dat niet doe ik niks. zodoende kan ik me de goede mensen wat uit selecteren en die het te laten zien en bewijzen dat het anders kan.Als die al gelukkig zijn met de lage werknemer dan ben ik ver zat en kunnen de dingen door gaan als ik weg ben. Vraag maar niet aan hun hoe het met de koeien gaat in dit land zullen ze weinig of niks van weten of willen weten.En voor ze bij u komen zijn de dingen allang beslist.Probeer maar in hun koppie te krijgen van hoeveel moeite en jaren het u heeft gekost eer u zo ver was als u nu bent.Dat zou iets kunnen werken in hun denken er over.dat het niet een een dag gebeuren is maar een levens gebeuren.
  Groeten

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Onno. denk weet wel welke fabriek je vraagt.zitten hier echt te verpauperen ja. en het kan wel alleen moet de juiste paraplu of dak hebben. Ik denk over een tijd bedrijf wat nu door staat gefinancierd is en naar knoppen gaat over nemen. dat zie ik wel zitten.maar andere kant wat zouden jouw investeerders zo ver weg moeten gaan als er dichtbij nog tich mogelijkheden zijn.
  Groeten

 • no-profile-image

  boerin

  Goed advies, Bert. Bloed, zweet en tranen, zullen we maar zeggen, wat is dat in het Kazachstaans?

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi boerin. crof pot en sliezi-slus. dus nu ga je straks even Rus praten. zullen ze van staan te kijken als u dat gaat zeggen.
  Ga u goed
  Groeten

Laad alle reacties (83)

Of registreer je om te kunnen reageren.