Boerenblog

442 x bekeken 3 reacties

Deense jonge boerenlening blijkt gevaarlijke lokker

Vier procent eigen vermogen in een bedrijf, dat kan toch niet? Jawel, maar alleen bij bedrijven waar de bank van af wil.

Ik schreef al dat we ook in Denemarken rondkijken. Vanaf september vorig jaar zijn we daar serieus met een bedrijf aan het rekenen gegaan. Het is altijd goed om meerdere pijlen op je boog te hebben, niet waar?

Met bemiddelaars bekeken we vooral bedrijven die volgens de bank dringend een nieuwe eigenaar nodig hadden. We zagen volop rekenverhalen met een jonge boerenlening van de overheid en 4% eigen vermogen. En als je een agrarisch HBO-diploma hebt, is zelfs 2% eigen vermogen al voldoende. Bijna totaal gefinancierd dus, ‘t is daar allemaal mogelijk.
Maar ons verhaal bleek net iets anders. We kwamen zelf met een bedrijf bij de bank. De eigenaren hadden besloten om te verhuizen en verder te kijken naar uitbreidingsmogelijkheden. Zij vroegen ons het bedrijf te kopen voor een redelijke prijs voor beide partijen. Dat kwam neer op een bedrijf dat goedkoper was dan enkele (vergeef me de term) burned-out gevaarlijke krotten dan die op de markt zijn. Veelbelovender, winstgevender en met toekomst!

Maar om dit bedrijf te financieren was er geen bank meer te bekennen. De jonge boerenlening van de Deense overheid bleek ineens een wassen neus. ‘Nee, voor dit bedrijf zien we de financiering niet zitten’ zeiden verschillende banken. Maar ze bedoelden ‘Nee, wij willen niet nog een boerenbedrijf in onze portefeuille’ of ‘nee, voor jullie hadden we eigenlijk één van onze lastige gevalletjes in gedachten, waar we liever iemand anders op zien zitten (en wat boeit het ons wat die vorige eigenaar daarvan denkt)’.
Zonder naar de papieren te kijken, zonder met de boekhouder te praten, was de reden van het afwijzen van de financiering diezelfde veelbelovende jonge boerenlening: 4 % eigen vermogen? Nee, dat is te risicovol.

En inderdaad, 4 % eigen vermogen ís ook risicovol. Dat weten we zelf ook wel! Daarom kiezen we juist het liefst een bedrijf met kansen en goede koeien.
Júíst met maar 4% eigen vermogen kiezen we niet een bedrijf waar de vorige eigenaar zich ook al totaal op kapot heeft gewerkt, maar alleen op díe bedrijven krijg je een vis aan je jonge boerenleninghaakje.
En zo wachten we al half jaar op een garantiestelling van diezelfde Deense overheid, die de bank een soort van vertrouwen moet geven. Maar met ingang van januari is die regeling positief versoepeld! De boel wordt dus weer opnieuw bekeken, dus hebben we onze Deense Wat&Hoe nog niet helemaal opgeborgen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kobonde

  De banken zijn momenetel niet happig op nieuwe klanten.(Tenzij je veel eigen vermogen hebt).
  Als je een van hun probleem gevallen wilt over nemen is er veel mogelijk, maar of dat verstandig is.. .Heb je Nordea al geprobeert.
  ook voor bestaande bedrijven is het moeilijk tenzij je en vækstkoution kunt krijgen dan willen ze graag.

 • no-profile-image

  Landmand

  Ga eens langs bij die "akelige" landbrug kantoren, die kunnen de papier voor de boerenjongeren lening in orde maken, zodat dat allemaal klaar is. En ja er zijn ook wat banken als echt alles wat je normaal verplicht zou verkopen nu online flikkert, gaan die banken kapot. Vandaar dat ze het gedosseerd doen, blijft de prijs nog wat "hoger".

 • no-profile-image

  onno

  Dat doen de deense banken al 20 jaar... Zo zijn heel veel nederlanders aan een bedrijf 'geholpen'. En met een beetje geluk van al hun geld ballast afgeholpen.Als je een lening wilt voor een netjes bedrijf,zou ik ook eens bij de landbrugskontor langs gaan.. Goed slijmen en pappen, dan wordt er wel wat geregeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.