Redactieblog

De miljoenen stromen…

De miljoenen stromen… Deze week in de melktank bedoel ik. En uit de beurs van de betreffende boer. De overschrijder van zijn melkquotum.

Want het is weer zover. Nederland is één van weinige overschrijders in Europa. Daar wordt gemiddeld 6 procent minder gemolken, in Nederland melken we er vrolijk op los met als gevolg overschrijding en het betalen van miljoenen aan superheffing. Evenals vorig jaar.

We zijn dus hardleers. Een medewerker van FrieslandCampina vertelde me ook dat het vaak dezelfde boeren zijn die te veel melken. Toen ik probeerde uit te melken wie dat in mijn omgeving waren, zweeg hij wijselijk. Maar ik weet zelf zo ongeveer wel wie het zijn.

Het zijn vaak boeren, die andere systemen willen wat de quotering betreft. Verevening tussen de landen bijvoorbeeld. Of geen superheffing betalen als in heel Europa onder het quotum wordt gemolken.

Verspilde moeite. De melkquotering wordt afgeschaft en in de paar jaar die ons nog resten verandert er niets meer. Dat weet elke boer.

Dus melkt een fiks aantal boeren deze week voor het betalen van de superheffing. Miljoenen. Voor de Europese pot.

Dat zal een apart gevoel geven. Men kan echter maar één de schuld geven: zichzelf. Gebrek aan melkmanagement zou je het met een deftige term kunnen zeggen. Of gewoon: geen goeie boer wat dit onderdeel betreft.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.