Redactieblog

272 x bekeken

Waardevolle bezoeken

Drie keer in de afgelopen twee jaar ben ik in China geweest. De eerste keer met de Global Dairy Farmers in het Noordoosten, kijkend naar de melkveehouderij en de zuivelontwikkelingen. Een verrijking om met boeren uit verschillende continenten de Chinese aanpak proberen te begrijpen.

Melkveehouderijbedrijven stampen ze daar met enorme aantallen de grond uit met minimaal 500 koeien tot wel 10.000 toe. China heeft zich nu eenmaal voorgenomen de bevolking met zuivel te voeden.

Nu kent men daar melamineschandalen en andere ongewenste bijmengingen, maar die problemen gaan ze overwinnen. Veelvuldig reizen onder andere Nederlandse experts naar China om daar kwaliteitsborgingstrajecten van producent naar consument toe te passen. Melkveehouderij in het Noordoosten is ’booming’. De overheid faciliteert maximaal met grondgebruik en financiering. Milieu-impact van deze bedrijven krijgt geen aandacht, dat zal een item worden voor over tien jaar.

De andere keren ben ik in het Zuidwesten geweest. Daar geen melkkoeien , alleen karbouwen als trekkracht om rijstveldjes te ploegen. Mijn bezoek aan het Zuidwesten was in het kader van ontwikkelingswerk, een meerjarig project waar startende coöperaties organisatorische en financiële steun krijgen. Agriterra, onze Nederlandse ontwikkelingshulporganisatie heeft mij ’uitgezonden’. Agriterra werkt met het credo ’boeren helpen boeren’, oftewel aan de basis kennis delen is effectief.

De bezoeken zijn in meerdere opzichten voor mij bijzonder waardevol geweest en natuurlijk hoop ik dat de coöperaties er ook wat aan hebben. Ondersteuning bieden is niet: vertellen hoe wij het in Nederland doen. Nee, eerst luisteren, kijken en proberen te begrijpen waarom ze het zo doen en dan veranderingen voorleggen. De verschillen in de ontwikkeling van de landbouw tussen Noordoost- en Zuidwest-China zijn enorm en voor mij zijn geen van beiden toekomstbestendig.

Of registreer je om te kunnen reageren.