217 x bekeken

Strijd niet opgeven

agd.media
’It ain’t over till the fat lady sings’. Als er één terrein is waar dit gezegde opgaat, is het de Europese politiek. Tot het allerlaatste moment kan de besluitvorming over de zuivelquotering en een zogeheten zachte landing weer verrassende wendingen krijgen.

Dat moet de oude rot in het vak Gerrit Meester hebben gedacht toen hij maandagavond op het ABN Amro congres voor de melkveehouderij opriep de strijd nog niet op te geven voor een zachte landing, ofwel extra quotumuitbreiding in de aanloop naar afschaffing van de quotering in 2015. Ook al komen er uit Brussel sterke signalen dat niemand in Europa dit de Nederlanders en de Denen gunt.

Per saldo is een zachte landing gunstig voor Nederland. Er zijn wel tegenstanders, maar die willen eigenlijk behoud van een vorm van quotering, en dat is nog veel onwaarschijnlijker. Een groot deel van de veehouders is inmiddels duidelijk aan het voorsorteren op productiegroei. Kijk maar naar de quotumoverschrijding. De vraag is of men elkaar de kop niet gek heeft gemaakt. Maar dat doet er niet meer toe. Feit is dat de sector vooruit wil en moet.

Het dus ook zaak dat die extra productieruimte er komt. Lukt het Bleker niet, laat dan premier Rutte maar eens tonen hoe handig hij is in het politieke handwerk.

Of registreer je om te kunnen reageren.