Redactieblog

449 x bekeken 1 reactie

Schuiven met melkgeld

Mag FrieslandCampina zich bemoeien met de bedrijfsvoering van haar leden? Nee, zegt melkveehouder Gerrit Visser uit het Friese Hemrik.

Zijn argumenten overtuigen echter niet. Hij is ook partijdig, want hij houdt zijn driehonderd koeien en driehonderd stuks jongvee altijd binnen. Logisch dat hij er niet voor voelt om de koeien de wei in te sturen of minder te beuren voor de melk.

Dat is kennelijk ook het enige waar hij aan denkt. Dat FrieslandCampina bezig is een visie te ontwikkelen voor de melkveehouderijsector spreekt hem niet aan. “Hou toch eens op met dat geduvel over de weidegang”, is zijn duidelijke raad aan het bestuur van FrieslandCampina.

Verder verheerlijkt hij de koeien op stal. Ze hebben bij hem minder klauwproblemen, zijn gezonder, want ze krijgen meer vers gras omdat er niets wordt vertrapt. Ze kunnen zich de buik bol eten aan vers gras voor het voerhek. Van april tot november. Dat lukt de koeien met weidegang niet.

Tot zover een kijkje op het bedrijf van Visser. Dan de wereld om hem heen. Hij heeft een duidelijke, maar beperkte blik op het gebeuren in de maatschappij. Visser gelooft er niets van dat consumenten de koeien in de wei willen. ”Ze kijken naar de prijs van het witte drankje en kopen voor de laagste prijs.” En: “FrieslandCampina heeft alleen als taak onze melk te verwerken tot lekkere producten en zo duur mogelijk verkopen. Dat moeten ze doen, niet meer.”

Visser vindt het ook fout dat voor melk van koeien in de wei meer wordt betaald. Dan krijgt de ene een toeslag, die door de andere moet worden betaald. Dit schuiven met melkgeld mag niet, volgens Visser.

Vraagje aan deze Friese boer: “Hoe zit het met de kwantumtoeslag voor grote boeren. Vindt Visser dat die ook moet worden afgeschaft? Zijn toeslag wordt nu toch ook betaald door kleinere boeren?”'


Zie ook: Tweespalt tussen boeren

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Hier had nooit een discussie over moeten komen. Het moet vrijwillig zijn of men de koeien op stal houdt of weidegang geeft! Als men het verplicht stelt loopt men tegen een berg problemen aan waar men niet over heen kan! het is maar voor weinigen weg gelegd om het goed uit tevoeren. De maatschappij kijkt met heel ander ogen tegen het koetje in de wei. Zeker niet met het verstand wat wel nodig is! Het kost de meeste boeren behoorlijk wat geld om het uit te voeren. Als consument dit wil laat ze er dan voor betalen wat het echt kost! Dan is de dicussie zo afgelopen! Je moet doen wat goed voor de koe en portemonee en je zelf is!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.