Boerenblog

1 reactie

Open dag in Noorse stal

We bezochten een open dag met veel automatisering. De Noren komen er vooral voor de sociale contacten.

Bijna elke boer die een nieuwe stal bouwt, organiseert ook een open dag. Dat is in Nederland zo en in Noorwegen is dat al niet anders. Ik verwachtte in Noorwegen een opzet zoals we die ook in Nederland kennen: standjes, een overzicht van nieuwe en vernuftige zaken en misschien wat accountmanagers om eens van gedachten te wisselen. In Noorwegen gaat dat echter heel anders, merkten we enkele weken geleden.

Allereerst kregen we de aankondiging van de open dag helemaal niet mee, terwijl we op 15 kilometer afstand wonen en Remco vlakbij het ‘open dag-bedrijf’ werkt bij een melkveehouder. Het was dat een vriend uit de buurt had gehoord dat er een open dag was in een nieuwe melkveestal en vroeg of we ook meegingen. Oh ja, gezellig. En met die term is gelijk de hele open dag beschreven.

Voer- en melkrobot en meer automatisering

Er was redelijk wat volk op deze tamelijk koude dag. Bij min 26 lieten meerdere bezoekers de motor van hun auto gewoon draaien op de parkeerplaats. De stal gaat in totaal zo’n 50 melkkoeien huisvesten. Die stonden er nu nog niet allemaal in, wat het geheel een wat onderbezette indruk gaf. De gebruikelijke automatisering in nieuwe Noorse stallen was al volledig aanwezig: een kalverdrinkautomaat, een mestschuif van Mullerup, een voerrobot van TKS en een Lely-melkrobot. De gemiddelde bezoeker met een eigen bedrijf besteedde vooral veel aandacht aan die automatiseringen. Want stel nu dat ze zelf ook zo veel werk zouden uitbesteden aan de apparaten, hoeveel tijd zouden ze dan niet voor andere zaken kunnen overhouden?

Ventilatie rammelt

Het was vrij benauwd in de stal, met ook een boel condens aan het plafond. Maar wat wil je ook met dit soort buitentemperaturen. Eén keer de grote deur openschuiven en je staat in de mist. Die buitendeur stond dus niet veel open en de stal moest het op deze dag hebben van zijn eigen ventilatie.
Bij het laden van de voerrobot was even een extra (niet ingeplande) activiteit nodig: het ontdooien van de ronde balen met behulp van een stevig heteluchtkanon.
Verder zagen we dat de koeien zeer rustig waren. Ze gaven geen kik met zo veel onbekende bezoekers in de stal. De dieren lagen heerlijk te herkauwen op hun matrassen. Ze voelden zich enorm thuis in de stal en in de robot, want hun gemiddeld robotbezoek stond op 3,1 per dag. De meeste koeien kwamen echter het liefst een keer of zes, omdat de robot de enige plek was waar ze krachtvoer konden krijgen. Deze frequente bezoeksters werden er echter na hun zoveelste bezoek zonder krachtvoer weer uit geknikkerd.
Verder viel me eigenlijk helemaal niet zo veel op. Het is een degelijke, ruim opgezette stal. In totaal kan de veehouder er ongeveer 50 melkkoeien melken. Aan de andere kant van de voergang staan de stieren en het jongvee, alles onder één dak, alles met één robot te voeren. Gebouwd op een wat grotere veestapel dan een gemiddelde Noorse veestapel (circa 20 koeien).

Andere kijk

Wij Nederlanders lopen die stal in en kijken met een blik van: ‘Nou, waar kunnen we wat van leren? Hoe zouden ze hier de boel hebben geregeld?’ De Noorse bezoekers kwamen echter met een heel ander doel, namelijk gezellig bijkletsen. Het was echt een ontmoetingsplek voor boeren uit de regio. Met een Tine-yoghurt in de ene hand, een kop koffie in de andere en een broodje worst bij het naar huis gaan, vertellen de Noren volgens mij thuis dat het een mooie open dag was. Een boel mensen gesproken!

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Sjaak Mocking

    He Elonie. Erg herkenbaar dit ja. In de winter is het vooral gelegenheden om elkaar te ontmoeten. Zo ook op diverse bijeenkomsten in de winter. of het nu van de Tine, Geno of de Bondelaget is maakt niet uit. Je steek er zo nu en dan wat op maar vooral de sociale contacten zijn het belangrijkste. Maar wel treffend ja. Op elke bijeenkomst krijg ik steevast te horen of ik ook een melkrobot gaat nemen. Gisterenavond nog zaalvoetbal gehad en een boer had er toch over dat ik zeker na moest denken om een krachtvoerautomaat te nemen. Ze zijn hier gek op automatisering. Maar laatst een artikel in Bondebladet dat boeren met verder gaande automatisering niet meer verdiende!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.