Boerenblog

371 x bekeken

Nederland van een andere kant

Een groep Noorse bedrijfsverzorgers ging op studiereis naar Nederland. Nou ja, studiereis?

Remco is avløser (bedrijfsverzorger) bij de Nord Østerdal Landbrukstjenester (landbouwdienst van onze regio). Die organiseert elk jaar een studiereis, waarbij de tijd volledig wordt doorbetaald. Geen wonder dat elke bedrijfsverzorger meegaat, of die nou een Noor, Pool, Tsjech, Litouwer of Nederlander is. Een divers gezelschap heren en dames, die elkaar ook niet allemaal even goed kennen.
Dit jaar is, zoals elk jaar, de bestemming onbekend. Wie meegaat moet zijn zwembroek, bikini of badpak en nette kleren meenemen en ook het paspoort niet vergeten. Vorig jaar was de bestemming IJsland, en ook dit jaar moest ook het paspoort mee want Remco werd op een bepaalde tijd op het vliegveld verwacht. En na enige spanning ging het studiereisje dit jaar naar… Nederland.

Dit jaar heeft Remco Nederland van een kant gezien, die hij eigenlijk nog nooit gezien had.
Werkelijk álle toeristische trekpleisters van West-Nederland werden in drie dagen aangedaan. Opvallend was dat de Nederlanders in de groep hier ook nog nooit waren geweest, dus iedereen liet zich gewillig meevoeren. Meevoeren naar de Zaanstreek met haar molens en klompen. Naar Delft met z’n Delfts blauwe bordjes en kunst. Naar Aalsmeer voor een tour-de-bloemenveiling. Naar Amsterdam voor een grachtentocht, een Heineken-experience en een rondje-rosse-buurt. Naar Rotterdam voor een boottocht door de haven en een beklimming van de Euromast.

Kaas maken

Het enige agrarisch wat op de planning stond van de studiereis voor agrarisch bedrijfsverzorgers was het kaas maken en klompjesgolven bij een activiteitenboerderij in het groene hart. Maar tjongejonge, is dit wat agrarisch Nederland te bieden heeft? Het moest toch een studiereis zijn? Voor al die toeristische trekpleisters die eigenlijk bijzonder weinig zeggen, waren de mensen niet helemaal naar Nederland gekomen. Zelfs de burgemeester (zelf ook boer) van de plaats Tolga waar we wonen, kijkt bewonderend naar Nederland en dan vooral naar de landbouwmogelijkheden.

Waiboerhoeve

Remco en zijn kameraad belden toen maar naar de Waiboerhoeve in Lelystad, om te vragen of ze misschien iets konden vertellen over hun ontwikkelingen en inzichten. En ja! Ze hadden tijd om een grote groep diverse talen sprekende bedrijfsverzorgers te ontvangen en een rondleiding en een interessant verhaal te geven.
Hierbij dus een dikke pluim voor de medewerkers van de Waiboerhoeve. Niks ten nadele van al die gezellige (ook al zoiets Nederlands) toeristische activiteiten hoor, maar dat laatste bezoekje, net voor het vliegtuig richting Oslo zou gaan, had inhoud. Daar werd informatie gedeeld waar de groep wat aan had, en dat op zo’n korte termijn. Fantastisch!

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.