Redactieblog

Megastallen geen groot probleem in Gelderland

Megastallen zijn als het Monster van Loch Ness. Dat zegt voorzitter Ben Lichtenberg van LTO Noord Gelderland tijdens de Dag van LTO Noord in Arnhem.

”Iedereen praat over de megastallen, maar niemand treft ze aan. Het is net als het monster van Loch Ness”, aldus Lichtenberg. Hij voorziet dat er in Gelderland geen megastallen zijn. ”Er zijn wel grotere bedrijven, die zijn goed in het landschap ingepast. Bovendien zijn de problemen in Gelderland niet zo groot, omdat de regels hier ten opzichte van de andere provincies niet zo strikt waren”, aldus Lichtenberg.

Bernard Wientjes, voorzitter van ondernemersorganisatie VNO NCW zegt zeker bekend te zijn met megastallen. ”Het zijn namelijk de bouwondernemers die de stallen voor de veehouderij bouwen en dat zijn onze leden”, aldus Wientjes. Hij is verbaasd over het grote verschil in de discussie tussen industrie en de landbouw. ”Als een autofabriek efficiënter kan worden door de capaciteit te verdubbelen is iedereen enthousiast. Bij dierlijke productie is dat heel anders. Daar draait het om emotie”, aldus Wientjes.

Gelderse Gedeputeerde Co Verdaas van Ruimtelijke Ordening vindt dat de mensen die bezwaar maken tegen de megastallen wel erg makkelijk kritiek hebben. ”Ze vinden dat de politiek het maar moet regelen door zaken te verbieden. Maar we mogen best vragen welke bijdrage deze mensen zelf hebben bij het verbeteren van de veehouderij. Betalen ze zelf een euro meer aan vlees dat in een systeem is geproduceerd dat doet voor dierwelzijn?” Hij voorziet dat de discussie niet over de omvang van de stal gaat, maar om iets anders.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.