Boerenblog

4040 x bekeken 33 reacties

Goodbye Texas! (1)

Deze blog draag ik op aan hen die hun droom ‘een boerderij in het buitenland’ waargemaakt hebben, maar door verkeerde voorlichting en oplichters veel, zo niet alles, hebben verloren!

Deze blog begint eind november 2009, in de week dat Boerderij de eerste fotoserie ‘Empty Farm Tours’ plaatste. Hierin is de ene na de andere deprimerende foto te zien van te koop staande, meestal failliete bedrijven in de VS. De eigenaren zijn slachtoffer van agrarisch makelaar Vreba-Hoff, die de boel gigantisch bedonderd heeft. De meesten zijn berooid en gedesillusioneerd teruggegaan naar Nederland. Die week ontving ik ook een mail van Texanen die anoniem willen blijven. Zij zijn gestopt met hun melkveebedrijf in Texas en oriënteren zich op een nieuwe boerderij, ergens in Europa. Tijdens een trip door Noorwegen hebben ze twee dagen bij Johan en mij gelogeerd. We bezochten onder anderen een buurmanboer die een nieuwe stal aan het bouwen is. Ook was er tijd hun verhaal op te schrijven…

Geruimd tijdens de MKZ

Vóór de emigratie had ‘de Texaan’ ook al het nodige meegemaakt. Het bedrijf van zijn ouders werd tijdens de MKZ-crisis geruimd. Hij noemt het verbranden van de melk, en melk die met de mest de kelder in moest, een vreselijke herinnering. Relativerend: “Er zijn ook boeren tot drie keer toe geruimd. Eerst met de varkenspest, toen met de MKZ en onlangs met de q-koorts. Je zou van narigheid caravans in je stal gaan zetten!” Dat deed de Texaan niet. Hij bouwde de boerderij weer op om hem daarna van de hand te doen. Met dit geld werd een droom verwezenlijkt; ze gingen naar Texas!

De kick van vier oogsten

De VS is de laatste plek op aarde waar ik zou willen wonen en ik was dan ook erg benieuwd naar hun beweegredenen. De Texaan: “Wat er zo geweldig is aan Texas? De onbegrensde mogelijkheden. Geen quotum. Onbeperkt voer, wel vier snedes per seizoen. Daar kick ik op! We molken 500 Holsteins en 150 Jersey’s. Het is gebeurd dat op een drukke dag er 27 kalveren geboren werden. Iedere dag ging er een volle truck met 25.000 liter de deur uit. We hadden drie Mexicanen continu aan het melken. Het vee liep dag en nacht in paddocks. We bewerkten 400 hectare; in de zomer 200 met sorghum en 200 met mais. Raaigras ging kapot door de hoge temperaturen. We zaaiden het in september en maaiden het in december. Wanneer het niet vroor, maaiden we de hele winter door…”

De ene na de andere herinnering wordt opgedist en ik pen me helemaal suf…

Gras waar de koe dood van omvalt!

“Heb je weleens gehoord van Coastal Bermudagras? Nee! Zoek maar op in de Wikipedia… wat een vreemd spul is dat toch! Dat moet je iedere 21 dagen maaien. Eén nachtvorstje erover en het is hartstikke dood. Hooibalen die al tien jaar in het land staan, en nog niet kapot, alleen een beetje muf. Geef een Holstein alleen dit spul te vreten en ze vallen binnen de korste keren dood om! Paarden en vleesvee worden er juist vet van.

Extreme droogte

De Texaan: “We begonnen in 2003 en de eerste jaren was alles nog oké. De melkprijs daalde wel iets, maar de voer- en brandstofprijzen bleven stabiel. Toen kregen we twee extreem droge jaren en rezen de prijzen de pan uit. Vóór de droogte kregen we 14 à 15 dollar per 100 pond melk en met 12 dollar waren de kosten eruit. Door de hogere kosten hadden we aan die 15 dollar niet genoeg. Het wachten was op betere melkprijzen, maar dat was tevergeefs!”

Foute video!

De Texaan: “We hebben ons tijdens de kennismakingstrip laten misleiden door een mooie video, waarop vier snedes te zien waren. Ook nam de makelaar ons mee naar allerlei Nederlandse boeren die met hem mee lulden, bang dat ze waren hem in het harnas te jagen. Daar kwamen we later pas achter en toen was het al te laat! Achteraf dachten we: ja, die ene boer die ons een kaartje in de hand frummelde en fluisterde: ‘Bel me, het is niet zoals het allemaal verteld wordt!’… daar hadden we naar moeten luisteren. Maar we negeerden het en staarden ons blind op de video”

(wordt vervolgd)

Foto's: Vera Wijnveen

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Vera niet vergeten dat er ook veel nederlanders het wel goed doen en het er wel naar hun zin hebben in de USA Ik zelf als akkerbouwer zou het waarschijnlijk best leuk vinden in een staat als IOWA of Washington maar heb het hier in canada ook best naar m'n zin het leuke hier is dat je veel dingen kunt beginnen zonder al te VEEL papieren rompslomp

 • no-profile-image

  Han

  Vera de laatste zin van dit artikel zegt boekdelen. Ook deze Texaan hoorde wat hij graag wou horen en de andere informatie negeerde hij. Doet niet ieder mens dit (on)bewust, het slechte nieuws willen we niet horen. Hier zit denk ik een deel van o.a. het landbouw probleem opgesloten.

 • no-profile-image

  onno

  Heel erg sneu voor de betrokkenen, laten we dat niet vergeten. Het is altijd makkelijk te zeggen als iemand slaagt, heeft ie geluk gehad, lukt het niet dan is het: zie je wel..

 • no-profile-image

  Han

  Onno je hebt gelijk, maar ik denk dat iedereen van dit soort verhalen kan leren. Luister naar zowel positieve als negatieve verhalen en trek dan je conclusie. Veel mensen horen liever wat ze horen willen en sluiten de oren voor wat ze niet wensen te horen, alles wat hun droom kan verstoren. Hier maken verkopers dan ook gewiekst gebruik van en kijken niet om. Even terug naar de Texaan hij had net als een ieder kunnen weten, dat er de laatse decennia vele boeren in Amerika gedwongen zijn gestopt of erger (zelfmoord), hier zijn zelfs films aan documenten aan gewijd.

 • no-profile-image

  Dairyfarmer

  Mensen ga nu niet alleen maar negatief doen over de US,er zijn daar ook veel nederlanders die wel tevreden zijn.Je moet er echter wel de juiste persoon voor zijn en stevig in je schoenen staan.Als je de fabeltjes van (nederlandse) emigratie begelijders gelooft kun je beter maar veilig in NL blijven.Als je van wat vrijheid houdt ga dan buiten de EU iets zoeken.

 • no-profile-image

  Tukker Dairies

  Ik heb in scandinavie geboerd en ben blij dat we daar niet meer wonen in een links communistisch land waar je maar achter de veearts aan moet hobbelen die nog geen keizersnede kan doen, want 50% of meer haalt het niet. En de meeste diagonose bij dieren is doe maar naar de noodslagting. We wonen nu in het vrije Amerika (Iowa) met veel plezier in goede tijden en in slechte tijden. Als je naar een ander land gaat moet je niet blind achter de begeleider aanlopen maar je gezonde verstand gebruiken. En aan de voerkosten en melkprijs kan een begeleider ook niks aan doen. Dat is de economie. En Frankrijk is een mooi land om op vakantie te gaan. Om te boeren is dat veel minder voor mij.

 • no-profile-image

  Maaike

  Voor mij is Frankrijk een fijn land om te boeren, ondanks het feit dat wij totaal niet begeleid zijn bij de emigratie. Nou ja, er was wel iemand ingehuurd die zich agrarisch-emigratie-begeleider noemde ofzo maar die werkelijk niets maar dan ook niets betekend heeft. Dan krijg je inderdaad na afloop een hoop ellende over je heen qua dingen die je niet wist. Want emigreren is niet makkelijk, je moet aan heel veel dingen denken. Je hoopt dat je met het inhuren van zo iemand hulp krijgt in het nalopen van van alles, iemand die iets van de regeltjes, gewoontes en omgangsvormen van het land begrijpt, maar helaas pindakaas.... Da's k*t, da's kl*te maar het niet anders en het ligt grootdeels ook aan je eigen inschattingen en veerkracht wat je er dan nog van kan maken!!

 • no-profile-image

  prutser

  Dit is inderdaad een eenzijdig negatief verhaal over de Verenigde Staten, want sommige zijn daar wel goed geslaagd, en het is zeker vrijer boeren vooral vergeleken met Europa, maar ook vergeleken met Canada, waar het ook niet vrij ondernemen meer is voor de melkveehouderij, maar de meesten zijn nog steeds tevreden omdat het melkgeld zo ongeveer uit de lucht komt vallen daar, is weer een ander verhaal. Het grootste nadeel van de Verenigde Staten is dat het moeilijk is om een permanente verblijfsvergunning te krijgen lijkt mij, en natuurlijk de onstabiele melkprijs

 • no-profile-image

  onno

  Ik denk ook dat we een beetje moeten uitkijken om de Firma Van Bakel overal de schuld van te geven. Als er niet zo'n idiote credit crisis was ontstaan had de firma het nog heel lang kunnen uitzingen met cross-financing. NIet gezegd dat ze de zaken wel een beetje beter hadden kunnen behartigen.
  In ieder land is er wel wat, ook in de USA is genoeg scheef. Je moet je alleen goed op je plek voelen als emigrant. Voor mij hoeft de USA helemaal niet. Heb zo mijn ervaringen aldaar..

 • no-profile-image

  casev

  `n intressant verhaal. Emigreren zijn idd niet alleen maar haleluja verhalen. Zo was ook te lezen in jou eigen blog, en nu van deze mensen. Desalniettemin slagen er ook een hoop, die in Nederland geen kans op eigen bedrijf hadden gehad.

 • no-profile-image

  boerin

  Ieder emigratie land heeft zijn voor- en zijn nadelen. Bij emigratie heb je een plan, een visie, of hoe je het ook noemen wilt. Je zoekt daarbij naar een land dat het beste bij jouw plan past. En zoals de Titel van een andere weblog ook zegt: Succesfactor heeft geen label. Succes hebben is fijn, maar het is nog fijner wanneer je met je gezin gelukkig bent in je nieuwe land. Al moet ik eerlijk toegeven dat dit vaak samen gaat.

 • no-profile-image

  Vera

  @Prutser, je vindt het een negatief eenzijdig verhaal! Een blog moet kort en krachtig zijn, en belicht vaak maar een bepaalde kant. Ieder (volwassen) mens weet dat elke medaille een keerzijde heeft. Neem de blog 'na de zondvloed' van Gerrit Kurstjens. Dan zegt men toch ook niet: "wat negatief eenzijdig... er zijn heus wel droge plekken in Australië!" Overal ter wereld zijn succesvolle boeren, en boeren die stoppen, om wat voor reden dan ook!

 • no-profile-image

  Veehouder

  Als je naar het buitenland gaat waar wel de ruimte is, moet je flink doorgroeien. Schaalvoordeel, dat is het gote verschil met Nederland. Groei je niet of te weinig door dan kun je het vergeten. De banken moeten mee kunnen gaan met goed onderbouwde plannen. Doen ze dit niet dan wordt het moeilijk. Het gaat om heel andere rendementen dan in Nederland. Die goed en verstandig door gepakt hebben, halen het meestal goed. De bankencrisis heeft voor grote problemen gezorgt en nog. Ook hebben de meeste cooperaties aan zich zelf gedacht over de ruggen van de boeren. Het eigenvermogen van het bedrijfsleven is hard aangetast door de graaiende banken. Hopen dat de opbrengstprijzen van de producten flink stijgen, dat het allemaal weer goed komt.

 • no-profile-image

  mooie woorden

  Je hebt dieven dan criminelen en dan komen de makelaars, collega van me is eens met studiereis naar portugal geweest mooi in het voorjaar de weide mooi groen ,hij in de zomer terug met z,n gezin een dorre zooi hij wilde zelf er al niet meer naar emigreren. En door de makelaars betalen wij zoveel voor grond en Qouta wat ze liegen voor veel geld.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Als je naar het buitenland gaat zijn meestal drie dingen totaal anders; het klimaat, de cultuur en de infra-structuur. Daar moeten wij eerst aan wennen. Als ge dan ook nog in een land komt waar afspraken zelden of nooit ge-eerbiedigd (dus nagekomen) worden. Moet je wel eens slikken en her-orienteren. Bovendien konden wij nooit een fatsoenlijk krediet krijgen voor modernisatie of schaalvergroting!!!... Daarom hebben wij nu een lage kosten bedrijf en is de drempel om winst te maken gelukkig laag !!!... Toch raad ik iedereen aan die wil emigreren; ga eerst observeren en studeren in het land van uw keuze. k'Heb ook te snel beslist en teveel geluisterd naar mooie verhalen en toezeggingen, dat heeft mij---onnodig--- veel geld gekost, wat niet nodig was. Maar overal geldt; ''De aanhouder wint'', dat moet onze drijfveer zijn en blijven !!!... Daar ligt de sleutel van succes !!!...

 • no-profile-image

  vandy

  zoals ik het lees,weet de schrijfster maar half waar ze het over heeft. en het is helemaal gemakelijk om iemand de schuld te geven,waardiegene wellicht fouten heeft gemaakt, maar de grootste fouten zijn gemaakt door de ondernemer zelf. er wordt te gemakkelijk over gedacht om (bv in de usa) een grootschalig bedrijf optezetten
  kijk eerst naar je zelf voordat je iemand anders de grond in boord of kom met correcte verhalen....

  een mening van een ondernemer vertrokken van NL (via vreba-hoff) en voor 4 jaar vol trots melkt in de USA

 • no-profile-image

  jos8

  mooie woorden ,slechte ervaringen , je geft zelf al aan dat jij niet geschikt zou zijn om te emigreren . Als je verontwaardigt bent omdat een makelaar in het mooiste jaargetijden een reisje organiseert ,dan begrijp je zeker ook niet waarom mensen hun mooiste kleren aantrekken als ze naar een feestje gaan.
  Natuurlijk wil een makelaar een mooie eerste indruk bij evt. toekomstige klanten achterlaten . Maar dan is het aan jou om meer info te verzamelen over alles wat maar van belang zou kunnen zijn.(via andere boeren ,internet ,boeken ,ambassade ,banken,etc)

 • no-profile-image

  Han

  Piet ik heb maar één advies aan toekomstige emigranten; "Ga nooit over één nacht ijs, neem je plannen altijd door met een onafhankelijk adviseur, ga nooit af op alleen de mooie praatjes van de makelaars en bemiddelaars. Een onafhankelijk adviseur zal wat kosten, maar altijd minder dan een foute of overhaaste beslissing.

 • no-profile-image

  Nico

  Wat ik altijd een goed voorbeeld vind is het TV progamma "Ik Vertrek" Hier zie je ook altijd mensen die zonder enige voorbereiding of plan naar het buitenland gaan voor het lekkere weer of om weg te zijn uit Nederland. Allemaal komen ze in de problemen en de meesten keren huiswaarts. Ik ben ook van mening dat gedegen voorbereiding kans op slagen vergroot.

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik ben het helemaal eens mee nico maar zie toch een opmerking in dat programma mensen die met gezond verstand ervoor gaan en niet teveel afhangen van makelaars en goedpraters het verst schoppen.En het verwijs naar Vanbakel klopt wel echt want hoeveel boeren hadden GEEN us hofstee voor de crisis kwam?? Denken we maar aan boer... uit Latem(B) Als alles op je schootje gebracht word ben je ook broos voor problemen nadien.En zoals een hoofdredacteur van een agrarisch blad in de EU mij ooit zij als het regent bij mij regent het ook bij mijn buur. Dus als er een melk varkens of andere crisis is dan geldt dat voor de hele sector . Een shit met emigratie en nadien nog een crisis is natuurlijk fataal want na die emigratieshit zijn er geen heropstandingspluimen meer in crisitijd

 • no-profile-image

  Harry van der Vliet

  Droom – een Boerderij in het Buitenland. Ben zelf emigrant geweest en al 30 jaar in Brazilië. Wil hier niet weg, ondanks alle regeringsplannen, crisis, politici. Beken wel dat af en toe gedurende deze moeilijke tijden het emigranten syndroom mij probeerte te pakken: heb ik het juiste besluit genomen? In Nederland is alles veel beter geregeld, van luier tot graf, maar ook veel regels voor ondernemers. Problemen zijn er overal, de American Dream kan ook de Swedish Dream of de Kazachstan Dream worden genoemd, en ook Brazilian Dream. Je moet het zelf allemaal klaren, keuzes maken en hopen dat deze juist zijn op de lange termijn, een emigranten instelling is een must. Nu is het ondernemers klimaat in Brazilië de laatste 10 jaar goed veranderd, wat blijkt uit de algemene economische resultaten van het land, wat ook geld voor de landbouw. Wat betreft de melkproductie zijn er in Brazilië erg veel mogelijkheden, voorbeeld is een groep uit Nieuw Zeeland (sic) die hier goedkoop melk komen produceren, gebaseerd op juist deze Bermuda grassen, Tifton 85, waar wel 8 snedes van kunnen worden gemaakt. Je moet het dan niet muf laten worden om te voeren.

 • no-profile-image

  Sjaak Mocking

  Wie de praktijken van Van Bakel niet kent heeft zijn ogen gesloten. In Nederland ben ik diverse keren vanuit mijn functie in contact geweest met boeren die zaken met Van Bakel deden. Geen redenen om iemand zwart te maken. Maar men moet wel zelf zaken onderzoeken. De handelswijze in Nederland was niet de mijne in ieder geval maar iedereen die zaken met Van Bakel gedaan heeft is er zelf bij betrokken geweest. Zo ook bij een emigratie. Bij een emigratie moet jezelf op onderzoek uitgaan. Zien, voelen, ruiken, beoordelen van de mogelijkheden. het land mee maken in verschillende fasen van een seizoen en zelf het idee hebben: Ja dit is onze plek waar wij ons thuis gaan voelen. Emigratie is niet wat over een nacht ijs gaat. Het is een ingrijpende gebeurtenis. Ja, wij zijn ook geëmigreerd. Geen adviseurs aan de hand genomen maar zelf op onderzoek uitgeweest. Tja, en of wij het gaan redden zal de tijd leren. maar is net zoals Piet zegt.: De aanhouder wint. Ook wij hebben diverse tegenslagen gekend maar die moet je op een positieve manier tegemoet treden. Zodra je bij de pakken neer gaat zitten kom je al gauw in een negatieve spiraal terecht. En als wij het toch om welke redenen niet gaan redden hoeven we niemand de schuld te geven. Want als je naar iemand wijst, wijzen er nog altijd 3 vingers naar jezelf!!!

 • no-profile-image

  rick van den oord

  hey jos
  ik ben jaren geleden bij jullie in portugal op bedrijfs bezoek geweest, om te kijken of portugal ook iets voor ons was. heb daar ook kontact gehad met verschillende makelaars, wat me ook wel het idee gaf dat je daar erg voorzichtig mee moet zijn (een makelaar die bevriend was met de burgemeester liet de bouw van een bedrijf blokkeren nadat de boer het bedrijf niet via hem had gekocht.) paar jaar later zijn we in frankrijk gaan zoeken met verschillende makelaars en hebben uiteindelijk een bedrijf in frankrijk gekocht zonder een makelaar. wat wel ingewikkeld was maar toch goed bevallen. ps jos jullie hadden toen jullie gingen bij mij nog enkele vaarzen gekocht om mee te nemen.
  rickcalvados

 • no-profile-image

  richard

  ga eerst maar eens voor een ander aan het werk in het buitenland men leert de mentaliteit het klimaat en het land kennen.Zodat je geen overhaaste beslissing neemt voor men het geld uitgeeft aan een ander.

 • no-profile-image

  Keutelboer

  Ja een auto verkoper poetst eerst zijn auto van binnen en buiten . En zelf heeft hij een net pak aan en ziet er van buiten net uit . En zijn verhaal is al net zo mooi . Maar je kunt wel in de auto kijken . Maar niet in het hoofd van de verkoper . Dus je moet er van uitgaan dat de verkoper de goede kanten van de auto aanprijst .En je zelf door te kijken ,proberen ,informeren enz. een oordeel vellen en tot een beslissing komen . Bij miskoop ruil je hem maar in . Maar bij een immigratie gaat het om veel grotere bedragen en over een als het ware nieuwe manier van leven . De makelaar zal dus meer poetsen en nog mooier praten . Want er valt voor hem veel te verdienen .Maar voor de koper een heel moeilijke beslissing . Want een mislukt nieuw leven en een waardeloos bedrijf laat zich niet inruilen . Een echte verkoper voelt aan of iemand rijp is en zal de koper niet meer laten gaan voor de koop gesloten is . Want als ik het niet doe verkoopt een ander hem iets . En over de gevolgen zal hij zich niet druk maken . Het is de kunst om een persoon te vinden die het land kent en u eerst de negatieve kanten laat zien en u later kan helpen deze te overwinnen . De mooie kanten is leuk en aardig maar daar heb je niemand bij nodig . Waarschijnlijk was de boer met het briefje wat hij in de hand duwde wel de beste adviseur op dat moment onder die omstandigheden . Want hij had geen belang in deze zaak .

 • no-profile-image

  Roelof Wijnholds

  Een van de reactie schrijvers op dit forum schrijft dat hij is geëmigreerd, de emigrant vergat echter zich af te melden op het gemeente huis! Is hij dan wel een emigrant of mogelijk een querulant. De kopers van zijn voormalige woning hebben nog al wat problemen gehad met ( overheids ) instanties die nog in de waan waren van het verblijven op zijn voormalige adres. Is zo iemand dan onvindbaar? Wat ook op valt is dat de ene schrijft dat je alles zelf moet doen en de andere schrijft dat je zelf een "onafhankelijke adviseur" moet inhuren. Het lijkt mij toch logisch dat je alleen al van wegen juridische ons vreemde talen nooit zonder advisering kunt, maar wie is de goede adviseur? Het zou mogelijk zijn dat de adviseur andere voor hem mogelijk betere kansen aangeboden krijgt en hij de cliënt, mogelijk dus ook u opoffert, en wat doe je daar dan nog tegen?

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Roelof niet uitschrijven en dan grote problemen voor nieuwe eigenaars, koopakte naar de gemeente en opgelost. Je kan het ook moeilijk maken voor jezelf en de overheid weet je wel te vinden hoor.

 • no-profile-image

  Eleonie

  Heeft iemand wel eens het boek Het Wrede Paradijs, van Hylke Speerstra? Verplichte kost voor emigranten, bij voorkeur vóór vertrek.
  't is keihard werken voor je centen, en elk moment vrij van je werk besteed je aan het maken van nieuwe sociale contacten en "integreren".
  En met alle mooie momenten en al die tegenvallers heb ik zelf ook geleerd dat verliezen d'r niet bij is. Misschien wel al je geld, maar nooit je eigenwaarde!

 • no-profile-image

  W Geverink

  Je kunt het beste een jaar vakantie houden in het land waar je naartoe emigreerd. Gewoon kijken en werken voor anderen. Bekijken hoe dingen werken en bekijken wat de werkelijke waarde is van onroerend goed is. Hier kostte een hectare grond voordat de nederlanders kwamen duizend dollar per hectare. Toen de hollanders kwamen was het binnen de kortste keren 5000 en meer dollars per hectare. Sommige mensen betaalden op die manier voor een section grond (256 ha) al een miljoen te veel. Met een miljoen dollar hadden die mensen behoorlijk vakantie kunnen houden. Het jaar waarin je de kat uit de boom kijkt is gegarrandeerd het jaar waarin je het meest bespaard of het meest verdiend.

 • no-profile-image

  Roelof Wijnholds

  Burger raakt verstrikt in bureaucratie! Nederlands Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer kwam in 2009 met dit verontrustende bericht naar buiten.
  Jeroen, ik weet niet hoe lang jij al weg bent uit NL? Zo rooskleurig en simpel gaan de dingen niet ( meer ) in NL!
  Zeker vijf jaren moesten de door mij eerder beschreven mensen het bureaucratische monster bevechten.
  Ben zelf zes jaar door een bureaucratisch overheids gekkenhuis verwurgt, en daar helpt niets tegen ook geen koop/hypotheekaktes. Drie jaar Ombudsman was er voor nodig om het monster weer in zijn hok te krijgen, vertrouwen voor altijd verloren!
  En je moet wel aanhouden en winnen natuurlijk. Kafka in de polder.

 • no-profile-image

  Toeschouwer

  De grote verliezen op de eigen showroombedrijven in Hudson Michigan en de later overgenomen bedrijven, door slechte uitbating. Is de oorzaak van de slechte emigratiebegeleiding door Vrebahoff. Van Bakel was al 10 jaar bezig zijn financieele putten te vullen met de gelden van nieuwe emigranten. Al die tijd was hij bezig met zijn eigen hagje te redden in plaats van voor zijn klanten te werken, het is puur diefstal!!! De bouwvergunningen lieten lang op zich wachten door zijn talrijke milieuovertredingen in Hudson dit kwam hem goed uit. Zo kan hij de bouw van nieuwe bedrijven langer uitstellen. Het is niet de Kredietcrisis die roet in het eten gooide maar wel de crisis op zijn bankrekening. 55 miljoen dollar geleend geld op de 3 bedrijven in Hudson die al gemiddeld 10 jaar draaien. Ze zouden nu bijna schuldenvrij moeten zijn als men Willy hoorde roepen over het zeer hoge rendement van de Amerikaanse melkveehouderij. Nu moet de Rabobank al blij zijn als ze deze 3 bedrijven voor ongeveer 20 miljoen dollar kunnen verkopen!!! De Amerikaanse melkveehouderij is de oorzaak niet, die melken gewoon verder. Vorig jaar weer ongeveer 3% meer melk.

 • no-profile-image

  ten Hoeve

  Lees veel negatiefs over USA. Ik was zelf 24 toen ik uit Nl vertrok, nu 6 jaar later een eigen bedrijf met 350 koeien. Het is nog steeds het land met de onbegrensde mogelijkheden. En zoals ze hier ook wel zeggen: Don't believe anything from what people say, and believe only half of what you see

 • no-profile-image

  ver kooper

  Ben zelf verkoper geweest, en heb ervaren dat sommige mensen bedonderd willen worden. Sommige mensen willen de waarheid niet horen, en dan zie je later dat ze een deal met iemand anders gemaakt hebben. Een deal die vele malen beter had kunnen zijn maar door hun kortzichtigheid niet tot stand gekomen is.

  Niet te veel medelijden mee hebben, uiteindelijk waren ze er zelf bij..
  Van Bakel heeft ze vast niet een pistool op het hoofd gezet en verteld waar ze moesten tekenen. Als je de " Dalton brothers" eerst je geld geeft en er niet direct een bedrijf voor krijgt, dan zit er volgens mij een steekje los.

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.