Boerenblog

1796 x bekeken 8 reacties

Hollandse boer boos op Tine

Veehouders in Noorwegen mogen tot maart zoveel melken als ze willen! Voor Sjaak Mocking is dat mosterd na de maaltijd. Hij nam drastische maatregelen, die hem nu flink geld kosten.

Tine zegt: melk tot eind februari zoveel als je wilt! Mosterd na de maaltijd, vindt melkveehouder Sjaak Mocking en stuurt zijn voorstel tot versoepeling van het quotumbeleid naar 50 adressen, waaronder de minister van Landbouw.
In Noorwegen kennen ze geen Sinterklaas, maar wanneer je als Nederlander daar woont, blijft het toch een speciale dag, of het nou gevierd wordt of niet. 5 december 2011 zal Sjaak Mocking en zijn gezin nog lang heugen. Tine, de Noorse zuivelmarktleider speelde voor Sinterklaas en deelde goed uit; voor de resterende maanden van het quotumjaar dat loopt tot eind februari, wordt de heffing op de extra geleverde melk afgeschaft. Normaal gesproken betalen boeren die boven het quotum leveren, 3,20 kronen aan superheffing (€0,41). De gemiddelde melkprijs ligt op 4,20 kronen (€0,54). Boeren die al boven hun quotum geleverd hebben, krijgen de ingehouden heffing alsnog terugbetaald.

Melktekort

Reden: er wordt veel minder melk geleverd dan verwacht. Op dit moment wordt de productie voor 2011 geschat op 1.471 miljoen liter. Dat is 20 miljoen liter minder dan de prognose van afgelopen mei. Oorzaak is de vele regen met als gevolg een slecht weideseizoen en een lage kwaliteit van het ruwvoer. Ook koopt de Noorse consument meer zuivel met vetten. De consumptie van boter was tot en met oktober 27 procent meer in vergelijking met een jaar geleden. Voor deze laatste weken van december komt Tine 150 ton boter tekort. Daarom zijn voor de resterende weken van dit jaar de invoerrechten op boter van 25,19 kronen (€3,16) drastisch verlaagd naar 4 kronen (€0,52) per kilo. Voor diegenen die daarvan profiteren, is dat mooi met de neus in de boter vallen!

Botersmokkel

In dit filmpje is te zien hoe Noren massaal de grens overgaan, om in Zweden boter te kopen. Volgens de bedrijfsleider van een supermarkt in Charlottenberg, houden sommigen zich niet aan de invoereisen van maximaal 10 kilo. Er worden hele dozen met boter gekocht. Tel daarbij enkele karbonaden en kipfilets, en men zit zo aan de limiet. De Noren zijn niet de enigen die boter bij de buren kopen. Sinds Denemarken in oktober de vetbelasting invoerde, gaan ook de Denen de grens over om boter te kopen.

Drastische maatregelen

Terug naar Sjaak Mocking. Hij heeft dus niets aan deze surprise van Tine. Afgelopen zomer was voor hem al duidelijk dat als hij zo door zou melken, hij 12.000 liter boven het quotum zou uitkomen. Dus werden er koeien verkocht en voortijdig drooggezet, werd er overgegaan op een krachtvoer van een wat mindere kwaliteit, en werd de bietenpulp uit het rantsoen gehaald. Nu deze 12.000 liter wel geleverd had mogen worden, loopt hij 70.000 kronen mis. Dat is iets meer dan €9.000,- Dit is gebaseerd op 15.000 liter melk, die hij makkelijk had kunnen leveren, en de gemiste subsidie van de verkochte koeien (die er dus op de peildatum van de telling niet zijn).

Skuffet (is teleurgesteld)

Sjaak: ,,Of ik boos ben? Tja, dat heeft zo weinig zin. Teleurgesteld is een beter woord. De foto onderaan de blog die mijn zoon vandaag op internet vond, vind ik dan ook erg toepasselijk (haha). Heel het afgelopen jaar kwam Tine al met berichten over een tekort aan melk. Daar komt bij dat we een natte zomer hebben gehad. Ze hadden dus veel eerder met maatregelen moeten komen. Daarom pleit ik voor een versoepeling van het quotumbeleid. Ik heb het een en ander op papier gezet met daarin het volgende voorstel:

Stel, boer A en boer B hebben beide een quotum van 150.000 liter. Per oktober is duidelijk dat boer A 135.000 liter van zijn quotum zal gaan vullen. De prognose van boer B zegt dat hij op 165.000 liter zal uitkomen. Wanneer het mogelijk zou zijn voor boer A om bijvoorbeeld 10.000 liter te verhuren aan boer B, hoeft laatstgenoemde zijn productie niet te minderen. Zo zou het mogelijk moeten zijn dat boeren van 1 oktober tot 1 februari quotum van elkaar kunnen huren. Boer B zou een lage prijs voor het huren van het quotum kunnen betalen, bijvoorbeeld 0,40 nok (€0,05). Boer A en boer B betalen samen de kosten voor het omzetten van het quotum, bijvoorbeeld ieder 500 nok (€64,80)”, aldus Sjaak.

Minister las brief ook!

Sjaak heeft zijn brief naar ongeveer 50 adressen gestuurd, waaronder het voltallige bestuur van Tine, de vertegenwoordiger van Tine in zijn provincie, de boerenbond, SLF (Norwegian Agricultural Authority) en verscheidene kranten. Zelfs Lars Peder Brekk, de minister van Landbouw heeft zijn brief gelezen. Sjaak: ,,Je hoopt op een reactie maar dat zal wel een stoute droom zijn. Anderen hebben al wel positief gereageerd en daar ben ik blij om.” Voor wie Noors kan lezen, hier de complete brief van Sjaak.

Voor de nieuwe lezer op ‘Boerderij’, lees de blogs over de start in Noorwegen, zijn bedrevenheid in het pendelen van koeien, en over de afgelopen zware winter. Zijn eigen blogs vind je op deze site. Ook is hij op zoek naar een stagiaire.


Lees ook:
Start in Noorwegen
Bedrevenheid in het pendelen
Zware winter

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Sjaak Mocking

  Een nieuwe aanvulling nog. Op de afrekening van vandaag staat ook nog vermeld dat Tine heeft besloten om de uitbetalingsprijs voor vet boven de 4% te verhogen. Dit om te stimuleren dat we melk gaan leveren met een hoger vetgehalte. Onder de 4% wordt je ook harder gekort. Boven de 4% vet was de toeslag 0,7 % van de basis prijs, nu wordt die 1,1%.

 • no-profile-image

  johan

  Ik wens geen $$ over te dragen aan luie boeren, TINE moet gewoon haar werk doen. Ook ik had in Augustus een melding verwacht, die niet kwam, en dus koeien met flink melk laten slachten in september. Leuke blog trouwens.

 • no-profile-image

  Sjaak Mocking

  Johan. Je stelling om geen $$$ over te maken aan luie boeren vind ik voorbarig. Vorig jaar moest ik vanwege een mastitis golf enorm me best doen om mijn quotum vol te melken wat me op 3500 liter na niet gelukt is. Had ik in een eerder stadium wat kunnen verleasen had ik dat gedaan. Ik zie het als een flexibel inzetbaar middel. Is gewoon een maatregel die erg goed werkte in Nederland. het geeft je als boer de mogelijkheid om in het lopende quotum jaar te reageren.Dat is nu niet mogelijk.

 • no-profile-image

  Vera

  In NO wordt een kilo boter op internet aangeboden voor €650,- Het is van de zotte! Sjaak Mocking is te beluisteren in de radio-uitzending Nieuwslijn van de Wereldomroep.
  http://www.rnw.nl/nederlands/radioprogramme/nieuwslijn
  Sjaak is te horen vanaf de 17de minuut.

 • no-profile-image

  Vera

  En voor de lezers die dit berichtje later lezen; het gaat om de uitzending van vandaag, dus 12/12/11.

 • no-profile-image

  Vera

  Het is toch wel moeilijk om een berichtje in 1x goed te plaatsen, zeg ik met de nodige zelfspot :-) Laatste poging, en nu met de tijd erbij!
  http://www.rnw.nl/nederlands/radioprogramme/nieuwslijn
  In de uitzending van 12/12/11 van 17.00 uur, vanaf de 17de minuut is Sjaak te horen over de botercrisis in NO.

 • no-profile-image

  Vera

  en nu op YouTube met mooie beelden erbij:
  http://www.youtube.com/watch?v=wrbs29LQ9Bc&noredirect=1

 • no-profile-image

  Sjaak Mocking

  Het blijft mij verbazen hoeveel aandacht de botercrisis krijgt in het buitenland. Diverse media in het buitenland besteden aandacht aan het boter tekort wat we in Noorwegen op dit moment kennen. Vanmiddag belde de VARA radio om achtergrond informatie. Die willen morgenochtend aandacht besteden aan de botermarkt in Noorwegen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.