Redactieblog

6 reacties

Eens met Sieta

Het is bijna niet te geloven, maar ik ben het eens met Sieta van Keimpema. Zij vindt dat de superheffing nu niet verlaagd moet worden.

LTO pleitte er in Brussel voor de laatste jaren van de melkquotering de superheffing te verlagen. Overschrijders hoeven dan minder te betalen. Sieta vindt dit niet juist omdat ze van mening is dat daarmee productie wordt gestimuleerd en dat wordt vooruitgelopen op het beleid van na 2015. Daar is ze op tegen omdat ze voor beheersing van de melkproductie blijft. Een consistente opstelling dus van Sieta.

Zelf ben ik om andere redenen tegen. Ten eerste vind ik dat je een overtreding niet moet belonen. Dat doe je als je de straf, de superheffing dus, verlaagt. Je nodigt dan uit tot overschrijden. Het is bovendien een slag in het gezicht van de veehouders, die met kunst en vliegwerk – en extra kosten – wel binnen hun quotum blijven.

Daarnaast vind ik het niet verstandig om nu productie te stimuleren. We hebben een uitstekend jaar achter de rug, maar de voortekenen voor volgend jaar zijn minder. De economische crisis zal ons niet voorbij gaan.

Daarom ben ik met Sieta eens dat de superheffing niet moet worden verlaagd. Dat is beter voor het rechtsgevoel, voor de onevenwichtige zuivelmarkt en dus voor de melkprijs.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Nu valt u mij tegen, Vergaderboer. De superheffing is een straf, die geld vanuit de boerenbeurs naat Brussel laat vloeien. Dat moet je nooit willen. U had anders nog wel een wat bredere blik, maar nu schaart u zich achter de conservatieve club van Sieta van Keimpema. Dat had ik niet van u verwacht. De markt moet zijn werk doen. Laat ons als melkveehouders daar ook maar zo vlug mogelijke aan wennen.

 • no-profile-image

  nou Jan T, je bepaald zelf of je superheffing moet betalen, of niet........gewoon niet meer dan je quotum melken. Het lijkt wel of iedereen in de startblokken staat, om in 2015 meer te kunnen gaan melken, dat zal de prijs geen goed doen.

 • no-profile-image

  vergaderboer is gewoon redacteur zijn uitspraken zijn steeds softer denk dat vroeger sjoerd meekma achter zat toen had je nog sterke uitspraken

 • no-profile-image

  De Multinationals lachen zich en bult, Ze produceren al lang in de goedkope lonen landen, Hier giegelen ze vrolijk met de wind mee.

 • no-profile-image

  Thijs

  Sieta heeft gelijk, productiebeheersing is het enige wapen wat je hebt om de prijs die je nodig hebt instand te houden. Maar het stelsel om dit uittevoeren is ook duur! Maar de meeste boeren hebben pas veel te laat door dat ze zelf uitgemolken worden! Je mag de maatschappij van voedsel voorzien en het landschap wat die maatschappij wil voor niets onderhouden. Het meeste voedsel tegen de laagste prijs kopen ze weg voor de mensen die bijna verhongeren. Is dit het verniewende beleid van LTO? Dit samen met Natuur en milieu en consorten, hun vriendjes, Hebben zij niet het half buitengebied door de reconstrucie naar de ondergang gewerkt! Ik geloof dat ze het nu pas begrijpen nu het op instorten staat dat ze door de milieufans bedonderd zijn. Maar nu is het te laat, bergen geld gekost, boel bedrijven over de kop, het buitengebied verloederd! We hebben geen belangenorganisatie nodig om de bedrijven omzeep te helpen. Maar een club met visie en een rechte rug. Die zelf goede dingen doet en niet heult met mensen die er alleen maar op uit zijn om de zaak naar de bliksum te helpen.

 • no-profile-image

  'Zo is dat Thijs.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.