Boerenblog

5 reacties

Een binnenstebuiten gekeerd kalf (2)

Het zal je maar gebeuren. Nog nooit een keizersnede gedaan, net in Nederland wonend en werkend als beginnend veearts en dan gelijk een klapkalf voor de kiezen krijgen!

σχιστο σωμα. Wat hier staat, zal alleen beginnend dierenarts Maria Parasyri begrijpen. Het is Grieks voor schistosoma reflexum. Letterlijk: gespleten en teruggeslagen lichaamswand. De vier poten en de kop zijn naar één kant gericht. Aan de andere kant zijn de borst- en buikinhoud te zien. Ook kun je tegen de binnenkant van de wervelkolom drukken. Spieren zijn meestal slecht ontwikkeld en de poten krom en onbeweeglijk in de gewrichten. Dierenarts Kristof van Hoye: "Wanneer het buikgedeelte van een kalf in ontwikkeling niet sluit, heb je in het minst erge geval een navelbreuk en in het ergste geval een schistosoma reflexum. Het niet sluiten van de wervelkolom noemt men 'spina bifida' (open rug). Het is een aangeboren afwijking en vrij zeldzaam; 1 op de 10.000. Mogelijk een foutje van de natuur bij een tekort aan foliumzuur."

Weer drachtig

Hoe gaat het nu met de koe? Volgens Maria zag het er niet best uit. "Toen de koe open was, bleek de buitenkant van de baarmoeder vol te zitten met pus en littekenweefsel. Ze is lange tijd best intensief behandeld en is nu weer drachtig. Ik kon het eerst niet geloven. Het is nog geen topkoe, maar ze loopt wel vrolijk mee met de rest."

Kristof: "Eerst was de prognose niet al te best. De vaars had al buikvliesontsteking toen we de keizersnede uitvoerden. Dat kwam door een ectopische tand die de baarmoeder geperforeerd had. Dit is een tand die ergens anders groeit dan in de muil van het dier. Twee weken na de keizersnede belde Maria en zei dat het niet best ging met de vaars. Op weg naar klanten in Denemarken ben ik even gestopt om wat iedere dierenarts wel heeft, een cocktail 'van het huis' toe te dienen. Maria heeft de verdere nazorg gedaan. Laatste belde ze en zei dat de vaars weer drachtig was. Mooi verhaal hé?"

Bijzondere filmpjes

Inderdaad, een mooi verhaal, dacht ik, toen ik bij Kristof het filmpje zag, waarin hij en Maria te zien zijn. Waarom ik bij Kristof was? Ik was op doorreis van Noorwegen naar Frankrijk en bracht een bezoek aan hem en zijn gezin. Kon ik eindelijk het filmpje zien dat hij speciaal voor mij gemaakt had, naar aanleiding van de keizersnede die 4 uur duurde, waarbij ik geassisteerd heb.

Kristof filmde een normale keizersnede en stuurde de usb-stick naar Noorwegen. Die nooit aankwam. Dus bekeek ik het filmpje bij hem thuis en zag hoe het kalf uit de koe wordt getild met de woorden: het is een meisje, laten we haar maar Vera noemen. Grappig en een mooi einde van mijn Guinness Book of Records-keizersnede, die mij weer op het spoor bracht van Maria en haar eerste en bijzondere keizersnede.

Kristof en Maria, bedankt voor jullie medewerking. En Diederick Karthaus van dap Olst-Wijhe voor het beschikbaar stellen van de foto’s.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vera

  Bij deze blog hoort een video waarin Maria en Kristof te zien zijn. Als het goed is wordt deze in de loop van vandaag erbij gezet.

 • no-profile-image

  Wim

  Op een schistosoma reflexum hoor je geen keizersnede te doen maar een foetotomie... Zelfs zonder veel ervaring heb je er geen 4 uur voor nodig, eerder uurtje. En de koe is een pak gelukkiger!

 • no-profile-image

  Vera

  Dag Wim. Of bij een schistosoma een foetotomie of een keizersnede beter is, kan ik je niet vertellen. Wel kan ik je vertellen dat je niet goed hebt gelezen! De 4 uur slaat niet op de schistosoma, maar op de keizersnede die ik in Noorwegen meegemaakt heb (zie link in blog).

 • no-profile-image

  Vera

  @Wim. Naar aanleiding van jouw opmerking heeft Kristof van Hoye het volgende geantwoord: Ik heb een poging ondernomen om het kalf via de normale weg ter wereld te brengen. Een foetotomie was in ons geval fataal geweest voor die vaars wegens de perforatie van de baarmoeder. Zonder keizersnede had ik die schade niet kunnen vaststellen. Vergeet foetotomie aub! het is een voorhistorisch gebruik dat weinig zoden aan de dijk brengt. Elke chirurg weet dat je moet kunnen zien wat je doet. Bij een foetotomie zie je niets!

 • Mels

  Vera,kwestie van beste stuurlui,laat die maar l@llen en vaar je eigen koers.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.