Boerenblog

5 reacties

Een binnenstebuiten gekeerd kalf (1)

Het zal je maar gebeuren. Nog nooit een keizersnede gedaan, net in Nederland wonend en werkend als beginnend veearts en dan gelijk een klapkalf voor de kiezen krijgen!

Het is augustus 2010. Maria Parasyri (nu 24) woont net in Nederland. Ze is een dochter van een Griekse vader en een Nederlandse moeder en geboren en getogen op Kreta. Van kinds af wilde Maria maar één ding en dat was dierenarts worden. De studie heeft zij in Karditsa, Thessalia gevolgd, dat in het midden van Griekenland ligt. De opleiding is totaal anders dan die in Nederland. Zo duurt hij maar vijf jaar (in Nederland is dat zes tot zeven jaar), zijn er bijna geen praktijkvakken en is er geen specialisatie. Tijdens de laatste twee studiejaren is er een zomerstage bij een dierenartspraktijk. Dit mag niet in het buitenland, wat Maria graag had gewild.

Veearts gezocht

Dus is zij na haar studie naar Nederland vertrokken, voor haar niet onbekend. Haar moeder komt uit Holwierde (Gr.) en haar grootouders, die een boerderij hebben gehad, wonen er nog steeds. Ze wordt aangenomen bij dierenartsenpraktijk Van Zeebroeck met vestigingen in de Groningse plaatsen Appingedam, Losdorp en Wagenborgen. Om ervaring op te doen zal ze de eerste tijd met een collega meelopen. Helaas wordt deze collega ernstig ziek, zodat een vervanger moet worden gezocht. In de regio is er niemand beschikbaar, dus vraagt de praktijk een bevriende collega in België. Dit is Kristof van Hoye.

Keizersnede nummer 5.000-zoveel

Voor Kristof is een week er tussenuit geen probleem. Als mede-eigenaar van een bedrijf dat is gespecialiseerd in voedingssupplementen ligt het voor de hand dat hij als veearts de boeren wijst op een aanvullend voerprogramma, als blijkt dat een tekort van een bepaalde stof de oorzaak is van ziekte. Vaak gaat het om vitaminen- en mineralenmengsels. Dat het bedrijf loopt als een trein blijkt uit het feit dat Kristof als veearts niet veel meer heeft te doen. Hij neemt Maria een week onder zijn hoede en is erbij wanneer zij haar eerste keizersnede uitvoert. Voor een veearts in het land van de Belgische Blauwen is het keizersnede nummer 5.000-zoveel, dus niets bijzonders.

Alleen poten en een kop

Dat pakt anders uit. Wanneer hij aankomt, is Maria al bezig de eerste incisie te maken. "Ik voelde vier poten en een kop maar geen kalf", zegt ze. "De achterkant kan ik niet terug duwen. En de voorpoten kan ik niet naar voren trekken. Er klopt helemaal niets van!" Kristof voelt ook alleen poten en een kop. "Dat zou weleens een schistosoma kunnen zijn", vermoedt hij. "Bevestiging is er pas als je de baarmoeder openmaakt. Sommige collega's spreken wel eens over een kloppend hart en darmen wat ze zo in de hand krijgen bij het opvoelen van de koe."

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Maaike

  Oh jakkes Vera, dit kan mijn tere burgerzieltje niet aan hoor!

 • no-profile-image

  Vera

  Hoi Maaike. Maak je een grapje of meen je dat serieus? Ik denk het laatste, want ik zie geen :-) Jammer, ik zou proberen om de video van de keizersnede wel te kijken die bij deel 2 zit (volgende week). Stel, het overkomt één van jullie koeien ook (ik wens het je niet toe en de kans is klein, ik geloof 1 op de 10.000, of was het nou 1 op de 100.000?), dan weet je een klein beetje wat je te wachten staat.

 • no-profile-image

  Maaike

  Het was allebei, ik wordt echt naar van dit soort beelden maar ik weet ook dat de natuur soms wonderlijke wegen inslaat. Ik was alleen een beetje snel met schrijven want ik verwachte dat elk moment de stroom uit kon vallen (grace a Joachim)

 • no-profile-image

  Fam Dorresteijn

  Hoi Maria,
  Gaat dit verhaal misschien over ons kalf?

  Groet,
  Richard & Maaike

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Bij ons is een tijd geleden een zgn hondenkopkalf geboren maar ze was niet levensvatbaar. Ik heb om eerlijk te zeggen ook niet gekeken :-S Henk zei "doe maar niet". Ben benieuwd naar deel 2! Heb het Schisto-filmpje gezien. Indrukwekkend...

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.