Boerenblog

1107 x bekeken 5 reacties

Slechte oogst krijgt vervelend staartje

Niet alleen was de oogst dit jaar slecht in Noorwegen, daarbij gingen burgers ook nog eens klagen over de boeren.

De slechte oogst, waar ik al eerder over schreef, houdt de gemoederen flink bezig. Niet alleen de veeboeren hebben te maken met grote verliezen in de grasoogst. De regen en overstromingen in de zomer en herfst hebben geleid tot grote problemen met graan, groente, fruit en ruwvoer, vooral in het midden en zuiden van Noorwegen. Het Noorden ontsprong de dans en heeft dit jaar een gemiddelde of zelfs goede oogst. De enige noordelijke provincie met neerslagproblemen is Finnmark, maar die problemen zijn van een andere aard. In Finnmark is de regen die valt, bijzonder verzuurd met zwaveldioxide en zware metalen, door de Russische industrie net over de grens.

Graansector beleeft dieptepunt

Terug naar de oogst. De volumes vallen tegen, het kon niet van het land gehaald worden, en wat van het land is gehaald is van mindere kwaliteit. De graansector beleeft momenteel zijn slechtste jaar in 30 jaar. De importbehoefte van de Noorse industrie voor consumentengeschikt graan stijgt daardoor tot naar verwachting wel 260.000 ton. De importbehoefte van voedergraan, voor veevoer, gaat dan uiteraard wel naar beneden, want het slechte Noorse graan kan wel worden gebruikt in veevoer.

Waterige oogstcrisis

Juist de akkerbouwers die vorige jaren hebben ingezet op grotere bedrijven, met groenten, aardappels en fruit, worden geraakt door deze waterige oogstcrisis.
Vooralsnog steekt het ministerie van Landbouw nog geen extra geld uit voor schadevergoedingen, maar hanteert de standaardvergoeding; een eigen risico van 30 procent en een maximale vergoeding van 500.000 kronen (€62.500). Een regeling waar Hedmark Landbruksrådgivning (Landbouwvoorlichting van de provincie waar wij wonen) het niet mee eens is, aangezien de vergoedingen niet meegegroeid zijn met de schaalvergroting op akkerbouwbedrijven in Noorwegen. Een concreet voorbeeld: deze boer in Tynset verloor 400 ton aardappels, ter waarde van 1,5 miljoen kronen. Daarnaast is ook 10 hectare van zijn in totaal 15 hectare graan verloren gegaan.

Buren klagen over combines

Helaas zijn het niet alleen overheden die bekrompen doen. De buren doen ook nog een duit in dat zakje. Zelfs in dunbevolkt Noorwegen bellen de buren de politie met een beroep op de ‘Naboloven’ (Burenwet) om zich te ontdoen van lawaai van combines die de hele nacht moeten doorrijden, om de oogst van dit jaar maar binnen te krijgen.

Grote Noorse kredietverstrekker helpt boeren

Er zijn ook positieve signalen, gelukkig doen andere organisaties wel handreikingen naar de boeren. Innovasjon Norge, een van Noorwegens grootste kredietverstrekkers aan de agrarische sector, heeft al aangegeven uitstel van rente- en aflossingbetaling te geven aan boeren met oogstschade.
Norges Bondelag (Noorse boerenbond) adverteert met ’Råd til bønder med avlingsskader’. Het woord råd betekent zowel ‘Goede Raad’ als ‘Geld’, dus gretig lees ik het artikel. Het blijkt dat hier goede raad bedoeld wordt, waar we natuurlijk ook geld mee kunnen verdienen! Boeren worden opgeroepen zo snel mogelijk financiële problemen te melden bij de bank, en om op voorhand bij het Noorse belastingsbureau aan te vragen in een lagere belastingklasse geschaald te worden.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Agrarier

  http://wapedia.mobi/nlwiktionary/r%C3%A5d

  Zie geen uitleg over Rad is geld? Wel advies.

 • no-profile-image

  Eleonie

  @ agrarier, de Noorse uitdrukking 'dårlig råd' wordt wel vertaald met 'geen cent te makken'.
  Internetwoordenboeken zijn vaak wel snel te raadplegen, maar geven toch niet de hele vertaling.

 • no-profile-image

  Agrarier

  'dårlig råd' slecht advies.
  Ik ken de Scandinavische taal wel.
  Nam het internet link puur als voorbeeld. Råd met andere bijvoegelijke woorden, maakt de betekenis anders.
  Daarnaast vind ik de vergoeding of welke vorm van subsidie ook niet echt bevordelijk. Zouden ze mee moeten stoppen.

 • no-profile-image

  ed bakker

  agrarier wereld zolang de westerse wereld er een politiek op na houd van goedkoop voedsel zal die diezelfde politiek de verantwoording moeten dragen als door (weers)omstandigheden het echt niet meer uit kan
  Wat het klagen over combine herrie betreft is hier in een forensen gemeente net oost van Montreal een gemeente verordening na 6 uur s'avonds geen combine werk In zo'n zelfde gemeente zouden eigenlijk ook de stadsbussen na 6 uur niet meer mogen rijden

 • no-profile-image

  kobonde

  de betekenis van "Dårlig Råd" is naast slechte raad niet kunnen veroorloven (financieel)

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.