Boerenblog

2061 x bekeken 9 reacties

Seizoenskalving in Denemarken (1)

Vier maanden werkte ik op een Deens melkveebedrijf met seizoenskalving. In de piekperiode zijn er 25 geboortes per dag.

Søren (37), eigenaar van het Deense melkveebedrijf waar ik vier maanden als assistent herdmanager werkte, heeft in 1995 een jaar in Nieuw-Zeeland gewerkt. Daar raakte hij geïnspireerd door seizoenskalvingen. Vooral de efficiënte werkwijze sprak hem aan. Toen hij terug was op het ouderlijk bedrijf, besloot hij het systeem toe te passen op de 75 koeien die daar destijds aanwezig waren. Inmiddels is er veel gebeurd op het bedrijf, dit jaar hebben zo'n 500 koeien afgekalfd. De planning voor volgend jaar: 600 kalfkoeien.

Het was me al snel duidelijk dat dit systeem vooral staat (of valt) met organisatietalent. Koeienkennis is eenvoudiger uit te besteden dan het organiseren en motiveren van je personeel. Uiteraard komt dat ook door de bedrijfsgrootte. In feite komt het er op neer dat het aantal afkalvingen van de eerste maand van de afkalfperiode vergelijkbaar is met een bedrijf van circa 4.560 koeien (380 kalvingen x 12 maanden). Alleen dan zouden de afkalvingen een onderdeel zijn van de vaste werkzaamheden, jaarrond. Nu zijn ze maar één tot twee maanden vast onderdeel van het werk. Dat betekent dus een andere manier van organiseren!

Afkalvingen

In juni hebben dus zo'n 380 koeien gekalfd. In juli kalfden de laatste 120. Het record van dit jaar was 25 kalfkoeien op één dag. Voorheen kalfden de koeien af in de stro- en potstal. Afgelopen winter zijn twee nieuwe ligboxenstallen gebouwd voor de melkkoeien, waardoor de potstal gebruikt kon worden als afkalfruimte en kalverenstal. Aan de ene kant van de potstal kalfden de koeien dit jaar af op zand en de andere kant van de potstal was ingericht met stroboxen voor de kalveren. Korte looplijnen! Zodra een koe gekalfd had, ging het kalf het strohok in en werd de koe de eerstvolgende melking gemolken. Het eerste jaar dat de koeien op zand kalfden, is positief bevallen, het celgetal was duidelijk lager.

Weidegang

De 500 koeien gaan van het voorjaar tot het najaar elke dag zo'n zes uur naar buiten. Om de boerderij ligt genoeg grasland om dit koppel zes maanden te weiden. Niet alleen de koeien, ook de jonge kalveren gaan van half september tot half oktober nog even naar buiten. Ze worden alleen de eerste week bijgevoerd, daarna moeten ze het doen op najaarsgras. En ik moet zeggen, ze groeien als kool.

Geen automatisering

Wat ook interessant is, is dat op dit bedrijf bijna geen automatisering aanwezig is. Het enige is een chip in het oormerk en een separatiepoortje. Verder heeft het bedrijf geen melkmeting in de melkput of koeherkenning. Tochtcontrole is een kwestie van acht keer per dag een half uur de stal in, tochtige koeien kijken en oornummers opschrijven. Toch is 90 procent in de eerste drie weken geïnsemineerd nadat ze op natuurlijke manier tochtig zijn geworden. De wachtruimte is buiten en de koeien lopen buitenom van de stal naar de melkstal en terug. De capaciteit van de 2x32 swingover ligt op ruim 175 koeien per uur.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Hi Agnes,

  Leuk blog heb je gemaakt.
  Is weer heel anders boeren dan de meeste in doen in Denemarken. • no-profile-image

  Kobonde

  Het bedrijf hoort bij de top 10 van Denmarken med inkomen per koe dit komt vooral doordat hij maximaal profiteert van de seisoens toeslag op de melk als er zomer heffing is melkt hij niet dan staat alles droog. Volgens mij wordt er allen geweid tijdens de droog stand niet als ze aan de melk zijn.

 • no-profile-image

  jan

  we zijn 2 maand geleden op de open dag geweest leuk om te zien maar als ik aan nieuw zeelands systeem denk ik bijna geen stallen en alleen gras. maar op dit bedrijf stonden mooie stallen en toch niet echt nieuw zeelands

 • no-profile-image

  kees

  Een leuke Blog, met mooie foto`s Agnes. Ik hoop dat er nog vele volgen. Veel succes nog daar in het verre Slowakije.

 • no-profile-image

  Agnes

  @Jan, Sørens idee, toendertijd, was om het systeem van seizoenskalvingen toepasbaar temaken op Deense bodem.
  @Kobonde, klopt, de seizoenstoeslag heeft zeker een grote invloed op het inkomen per koe. Ook de hoge arbeidsefficiente heeft hier invloed op. De koeien worden geweid in de droogstand en als ze in lactatie zijn. Dat is al die jaren zo geweest.
  @Kees/Jeroen, bedankt, gaat goed komen!

 • no-profile-image

  kobonde

  Hej Agnes.

  Zij bedrijf is ontzetend interesnant en Søren Heeft bij onze landbouwverenigen en voordracht gehouden over zijn bedrijf.
  Uit de cijfers van zij bedrijf kan den wij uit rekenen dat als je de seisoens toeslag/krting er uit haalt hij nog steeds goede resultaten haalt maar niet veel beter dan gemiddeld.(er gaan hier namelijk stemmen op om de toeslag/korting af te skaffen omdat men nu elke maand de melkprijs aanpast aan de markt)
  Bij ons in de buurt is een bedijf die vrijwel het zelfde doet maar hier kalven de koeien af in sept/okt en de koeien weiden op laatst van de laktatie en de droogstand en blijven binnen na het afkalven.Overigens ook met Jersey koeien al heeft hij er maar 110.

 • no-profile-image

  Agnes

  @Kobonde, ja het was zeker een enorm interessante ervaring. Søren vertelde me inderdaad dat er nog een paar Deense bedrijven met seizoenskalving werken. Ook zijn er nu een paar grote melkveehouders in Denemarken(met 'n paar honderd koeien) die aan het kijken zijn naar de mogelijkheden voor hun bedrijf. Over de arbeidsefficientie, qua cijfers, door het vrij grootte areaal aan land zitten daar ook heel wat arbeidsuren in. Op papier kan het dan lijken dat er arbeidskosten per 100kg melk dan gemiddeld/hoog zijn. Maar als je in de praktijk naar de arbeid kijkt die wordt ingezet puur bij de melkkoeien denk ik dat je dan toch wel over een arbeidsefficient systeem praat.

 • no-profile-image

  kobonde

  hej Agnes. het sterke punt van dit system dat je maximaal gebruik maakt van de seizoens toeslag als veel boeren dit gaan doen zal de herfstoeslag op de melk verdwijnen.mischien wel en herfst korting. alle kalveren komen gelijk bij jersey worden alle stieren gedood bij de geboorte maar bij en zwartbonte veestapel krijg en over aan bod van stierkalveren en dus lage prijzen. wel kun je ale koeien het zelfde voeren omdat in het zelfde laktatie stadium zijn. maar er is ook en periode waar er niks geen melkgeld binnen komt.
  Het is wel arbeids efficient maar wel slecht verdaald over het jaar.

 • no-profile-image

  Agnes

  @Kobonde, ja, als veel boeren de top van de productie hebben op het moment van de herfsttoeslag, zal de herfsttoeslag inderdaad verdwijnen. Maar, de reden van herfsttoeslag was ooit om de melkproductie in de zomer/najaar te stimuleren. Arbeidsefficientie, juist omdat je een piek hebt qua arbeid is het systeem efficient, het is dan in de afkalf- en inseminatieperiode 'lekker doorlopen' maar de rest van het jaar heb je wel de tijd om dingen op je bedrijf echt op te pakken... in een 'uurtje over per dag' pak je geen grote dingen aan....

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.