Redactieblog

896 x bekeken 1 reactie

Ondersteboven

’Moet je zien!”, roept Jonuts als hij van de trekker afspringt en zijn telefoon uit zijn borstzakje vist. Hij wil een foto van één van onze melkkoeien laten zien, maar ik zie alleen wat vage vlekken. ”Kijk, de man met de box”, zegt hij. Man met de box? Oh! De nieuwe klauwbekapper die een eigen box op zijn wagentje heeft.

Op de volgende foto kan ik inderdaad de bekapper herkennen die bij zijn wagen staat. Maar… wat zijn die vier horizontale strepen dan? Haha, het lijken wel vier poten. Grappig gezichtsbedrog.
”Dat zijn ook vier poten”, zegt Jonuts. ”De koe ligt op zijn zij.” Wat?! ”Ja, de box kan kantelen.”

En ik moet ineens denken aan die aflevering van Boer zoekt Vrouw, waarin Frank zijn geiten op de kop aan het bekappen is. De koeien schijnen het niet erg te vinden en blijven, eenmaal horizontaal, rustig liggen, legt Jonuts in geuren en kleuren uit. En in een mum zijn alle vier de poten gedaan.
Omdat ze van ver komen en ’s avonds nog niet klaar zijn, blijven de bekappers in de caravan slapen. Ze eten mee en ik bestook de twee jonge veeartsen meteen met vragen. Hoe, wat, waar, waarom? Want dit is toch uniek?

In Europa wel, krijg ik te horen. Eén van hen had het systeem in Israël gezien en kon nergens in Europa zo’n kantelbox kopen. Waarop hij hem zelf maar heeft nagemaakt en de twee nu samen mee door het land toeren.

Geweldig! Twee vooruitstrevende knapen die begrijpen waarom we geen vertrouwen hebben in de grijze veeartsen uit de buurt. Waarom we in de meeste gevallen zelf de boel moeten oplossen. Wonderbaarlijk weten deze jongens wél wat een lebmaagverdraaiing is. En hebben ze zelfs een keer, in nood, met succes een keizersnede uitgevoerd. Hoe is het mogelijk. Hier in Roemenië!

Als we het over de bouw hebben en Michel hen uitlegt hoe onze nieuwe melkstal straks werkt, noemen ze zelf het woord ’swingover’. Dat kennen ze dus ook! Net als de carrousel en melkrobot.
Ik begrijp helemaal waarom vanmorgen al onze werknemers op een rijtje stonden foto’s te maken. Ik ben er zelf ook wel een beetje ondersteboven van.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Beste Miranda,

  Bij ons in Oostenrijk kan je deze kapboxen gewoon kopen.

  We hebben er ook een.

  De koe ligt helemaal vast en kan zich niet meer bewegen.

  Henri

Of registreer je om te kunnen reageren.