Boerenblog

9 reacties

Koeien importeren in Ethiopië

Naast het kantoorwerk komen we nu gelukkig ook aan het echte boeren toe: eindelijk zijn er dieren op ons bedrijf.

In mei importeerden we de eerste koeien. Het verkrijgen van een importvergunning op het Ethiopische ministerie van landbouw nam slechts enkele uren in beslag. In vergelijking met de maandenlange strubbelingen rond het importeren van containers was dat een meevaller.

Er gaat een heel proces aan vooraf voordat de dieren op ons bedrijf arriveren. Onze werkgever zet de selectie van de dieren in Nederland in gang. Het zijn koeien van het Holstein-ras, die geïnsemineerd worden met gesekst sperma. Het exporterende bedrijf brengt de dieren onder op verschillende boerderijen, in afwachting van export.

Geen veewagens

Per vrachtwagen gaan de koeien naar Luik, van waar ze per vrachtvlucht naar Ethiopië worden vervoerd. Na een vlucht van zo’n acht uur arriveren ze in Addis Abeba. Een volgende uitdaging is het verdere transport van de luchthaven naar de boerderij. Veewagens kennen ze hier niet, of in ieder geval zo weinig dat we bij navraag te horen krijgen dat we ze niet kunnen gebruiken. Uiteindelijk worden het vrachtwagens met open bak, waarin we op de bodem zelf betonijzer-matten en hooi leggen.

Bloedonderzoek

Het Ethiopische ministerie van landbouw vraagt ons bloed bij de koeien af te nemen, om ze te controleren op een aantal ziekten. We gaan zelf op zoek naar een dierenarts en vinden er één, die volgens eigen zeggen zeer ervaren is. Maar nadat hij bij koe nummer één een tiental pogingen heeft gedaan om een ader te vinden, vinden wij het welletjes. Met zachte hand dirigeren we hem uit de stal en neemt een Nederlandse dame met 'prik-ervaring' zijn taak over.

Na het afnemen van bloed bij de 25 dieren mogen we de dierenarts weer afleveren op zijn kantoor. Binnen een minuut staat hij weer bij onze auto. Verwonderd vragen we hem waar hij de buisjes met bloed heeft gelaten. Hij antwoordt laconiek dat hij ze binnen net om de hoek heeft gezet. Al gauw blijkt waarom hij zo snel terug is: hij krijgt graag een lift naar huis. Helaas, dat zit er niet in.

Eerst betalen

Bij navraag blijkt dat de bloedmonsters de dag erop in de koelkast zullen worden gezet. We krijgen de volgende dag een telefoontje: eerst moet de betaling in orde worden gemaakt, anders zal er überhaupt geen onderzoek plaatsvinden. Mochten de koeien al ziekten onder de leden hebben, dan blijkt dat zeker niet uit deze bloedtest…

Inmiddels hebben we nog eens 39 kalveren en 35 drachtige vaarzen geïmporteerd, met succes. Daarover later meer.

Foto's: Peter Stam

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Peter,

  Waarom kiezen jullie voor Holstein? Waarom geen dubbel doel ras?

 • no-profile-image

  noordhollander

  is melkpoeder importeren niet efficienter

 • no-profile-image

  Vera

  Spannend allemaal Peter! Veel succes en plezier! Ik ben benieuwd naar de antwoorden op de hieronder gestelde vragen.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Succes Peter, verse melk voor de mensen in Ethiopie. Dat is beter dan oververhitte Melkpoeder!!!... Verheug mij nu reeds op het vervolg.

 • no-profile-image

  Peter Stam

  @ Noordhollander: Melkpoeder wordt reeds geïmporteerd –heel veel zelfs. Door de importbelasting is de prijs van dit product echter hoog. Te hoog voor de gemiddelde Ethiopiër, die wij met ons product juist willen bedienen. Daarnaast moet melkpoeder wat geïmporteerd wordt, met harde valuta worden betaald. Doordat dit nauwelijks voor handen is, is het een moeizaam proces.

 • no-profile-image

  Peter Stam

  @ Jeroen: We waren voornemens een Alpenras te importeren, maar die zijn niet erkend door het Ethiopische ministerie van landbouw. Aan een dergelijke erkenning gaat jarenlange research vooraf. Holstein en Jersey zijn wel erkend. Uiteindelijk kozen we voor een rood bonte Holstein, omdat deze koe dankzij MRIJ sterk en robuust is.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Peter zou je niet een paar jersey's er naast willen proberen om verschil te zien?
  Zijn vrij sterke koeien, die naar verhouding niet veel vreten tot de melkproductie.
  Of is het hoge vet gehalte dan een probleem?

 • no-profile-image

  it

  Stop het verslepen van dieren, het is te pijnlijk en slecht voor de Natuur.

 • no-profile-image

  Jan

  Hallo Peter
  Ik vind het enorm knap wat jullie al bereikt hebben.
  Het lijkt me ook een enorm complexe onderneming.

  Het moet wel een goede geweest zijn levend vee exporteren naar een land waarna dat niet gewoon is, is verschrikkelijk moeilijk.

  Bij welke exporteur hebben jullie aangeklopt?

  Succes!

  Jan

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.