Redactieblog

4 reacties

Cono op weg naar het einde?

Het bericht trof me. Zuivelcoöperatie Cono in Noord-Holland investeert 80 miljoen euro in een nieuwe kaasfabriek. Het overgrote deel van de leden stemde ermee in.

Als ik dit lees begint het bij mij te kriebelen. Twee redenen. Ten eerste de grote investering voor een betrekkelijk kleine fabriek. Zeker, een gezonde fabriek, met een uitstekende melkprijs. Met een directie die erin slaagt merkkazen te maken en te verkopen. Die het zelfs aandurfde om niet meer aan een grote supermarktketen te leveren omdat die te weinig voor de kaas wilde betalen. De supermarktketen haalde bakzeil en de kaas ligt weer in de schappen.

Deze prima draaiende coöperatie gaat nu een nieuwe kaasfabriek bouwen. Voor veel geld. Je moet je afvragen of het ook te veel is voor een de kleine Cono. De leden van de fabriek juichen de investering echter toe.

En dan zijn we bij de tweede reden die vragen oproept. Hoe kunnen die vijfhonderd leden van de Cono beoordelen of hun bestuur en directie zich niet vertillen aan deze enorme investering? Ik durf de stelling aan dat ze dat niet kunnen.

Dus varen ze op de koers van hun bestuur en nog meer van de directie. Die presteerde in het verleden prima, maar dat is geen garantie voor de toekomst. Dat hebben we gezien bij DOC. Daar zijn de problemen ook gekomen na een veel te grote investering in een nieuwe fabriek en het eenzijdige productenpakket.

Bij de Cono lijkt alles verdacht veel op de ontwikkelingen in het verleden bij DOC. Die leden zijn inmiddels 8 cent melkgeld over een aantal jaren armer en de ervaring van een mislukte noodzakelijke fusie rijker. Dat gun ik de Cono-collega’s niet.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dit is commentaar van iemand die totaal de markt niet kent.

  Wat de cono in kwaliteit en kaas marketing realissert is een voorbeeld voor de hele zuivelwereld.

  Ze maken de beste kaas van Nederland en krijgen daarvoor ook de beste prijs

  Kortom vakmensen waar in Nederland een groot tekort aan is

  Wanneer de Cono het niet lukt, lukt niemand een dergelijk roject te tealiseren

 • no-profile-image

  Beste vergaderboer, er zit natuurlijk een enorm verschil in marge tussen bulkkaas van DOC en de exclusieve merkazen van CONO

 • no-profile-image

  In de krant las ik dat bulkkazen het op het ogenblik beter doen dan merkkazen. En FrieslandCampina dan? Die zet toch ook in op merkkazen? Die zegt ieder jaar weer dat er verlies op kaas wordt geleden. Ik vind het ook wel een beetje griezelig voor de CONO-boeren. Het moet toch allemaal maar terrugverdiend worden.

 • no-profile-image

  500 boerenleden kunnen niet beoordelen of de investering verantwoord is, volgens vergaderboer
  ik vind dat een klap in het gezicht van die 500 boeren
  tot op heden doet Cono het prima mede door inbreng van diezelfde boeren.
  natuurlijk kleven er aan "ondernemen" risico's
  behoudende type's als vergaderboer en zijn immer meeloerende Hanna, brengen de sector niet verder

Of registreer je om te kunnen reageren.