Redactieblog

364 x bekeken

Van boer naar beter

Waar is de tijd gebleven dat het boerenleven nog simpel was? Dat CO2 geen vies woord was en mest nog gewoon lekker rook?

Er zitten twee diergeneeskundestudenten aan de keukentafel die een inventarisatie doen naar het antibioticumgebruik van de melkveehouders binnen de dierenartsenpraktijk.

Met het gebruik op ons bedrijf vallen we in de groene zone, wat betekent dat het aantal dierdagdoseringen laag is. Maar ik kan eenvoudig bedenken hoe een goede melkveehouder zomaar in de oranje zone belandt. Wij hebben het afgelopen jaar geen rare uitbraken of veel pech gehad. Wel zetten we onze koeien droog met antibiotica, wat aardig zwaar weegt op de balans. Ook gebruiken we soms derde-keus middelen om de melk niet uit te hoeven houden.

Maar het lijkt erop dat de gezondheidsraad stevige maatregelen wil gaan treffen in de strijd tegen resistentie van met name ESBL-vormende bacteriën. Daarbij wordt zelfs een verbod op het gebruik van colistine genoemd. Is dat niet het eerste keus middel voor kalverdiarree onder de leeftijd van een week? Ik krab me nog maar eens achter mijn oren. Je moet als boer tegenwoordig ook overal verstand van hebben.

Tegelijkertijd gaat de discussie in Nederland door over megastallen, dierwelzijn en milieu. Ook daar sluiten boeren hun ogen niet voor. Deze week heeft de heer Dijkhuizen van de WUR op een avond over de toekomst ná het melkquotum nog eens heel duidelijk uitgelegd dat juist wij, Nederlandse melkveehouders, verder moeten groeien en een grotere productie moeten bewerkstelligen om in de vraag te voorzien. Waar wij een hectare grond nodig hebben, heeft men elders op de wereld vier hectare nodig voor eenzelfde productie. Maar dat alle eisen die aan boeren gesteld worden soms tegengestelde maatregelen behoeven, maakt het er niet gemakkelijker op. Ik heb er dan ook bewondering voor hoe ze dat voor elkaar krijgen. Het herinnert me ook aan één van de redenen waarom ik op mijn boer gevallen ben. Ik bewonder zijn kennis, kunde en doorzettingsvermogen. Het meervoud van boer is gewoon beter, maar die van mij is best!

Of registreer je om te kunnen reageren.