Redactieblog

764 x bekeken 15 reacties

Vakbond melkveehouders schiet in eigen been

Het bestuur van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) zal slecht geslapen hebben. Via hun ledenvergadering brengen ze in de publiciteit dat je een goed inkomen kunt hebben met een melkprijs van 32 cent.

Wim Thus van de Rabobank stelde dat duidelijk. En dat in de club die altijd zegt dat de kostprijs van melk minimaal 40 cent is. Je moet dus meer krijgen om echt te verdienen.

En dan nodig je een spreker uit, die doodleuk zegt dat je met 32 cent een prima inkomen kunt halen. En niet de eerste de beste. De Rabo kent de boeren en weet hoe ze draaien. Het is dus waar. Dat verbaast me niet, want ook wij hebben met de veel hogere melkprijs van dit moment een uitstekend inkomen. Vooral als we de toeslagen uit Brussel meetellen.

Wat heeft het bestuur van de NMV willen bereiken met het uitnodigen van Wim Thus? Wisten ze wat hij ging zeggen? Nee? Dan is het dom omdat nu alle kranten zijn uitspraken over melkprijs en inkomen hebben opgepikt. Of ze hebben niet gevraagd wat hij ging zeggen en dat is ook niet slim.

Hoe dan ook, NMV – en ook het verwante Dutch Dairymen Board (DDB), de club van Sieta van Keimpema – kan nooit meer strijden voor een melkprijs hoger dan 32 cent. Ook de kostprijs van 40 cent kunnen ze niet meer gebruiken. Die wordt weggewuifd met de opmerking dat men dan eerst de eigen kostprijs maar moet verlagen, voordat men gaat roepen om een hogere melkprijs.

NMV heeft zichzelf raar te pakken. Met Thus schoten ze in eigen been. Alle kranten berichtten hier breed over.

Zolang de melkprijs boven de 30 cent blijft, valt er voor hen weinig te strijden. Dat betekent rustige tijden voor de besturen. Een rust, die men net als loon naar werken zelf heeft verdiend.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bij wat voor melkprijs kan vergaderboer een prima inkomen halen? 20 cent. Weet vergaderboer ook de kostprijs? Daar ga je mee onderuit Vergaderboer. Wel van alles beweren over de ander maar zelf niet kunnen rondkomen. Je loopt erbij bij te klussen met blogs te produceren om nog enigzins wat te hebben om van te kunnen leven.

 • no-profile-image

  Vergaderboer er is een verschil tussen (gezins) inkomen en een kostendekende opbrengst prijs. Ik denk dat dhr. Thus een ander uitgangspunt heeft dan de NMV, de Rabo heeft al jaren een andere benadering m.b.t het boeren inkomen, dan over de benadering van hun eigen inkomen. Er liggen twee verschillende berekeningen ten grondslag aan deze twee inkomen typess, die qua woord hetzelfde pretenderen te zijn.

 • no-profile-image

  Om uzelf vergaderboer te mogen noemen ,hoeveel leuk betaalde bijbaantjes uit het elkaar benoemende inteeltcircuit heeft u dan , en tellen die mee bij het uitstekende inkomen dat u nu heeft ?

 • no-profile-image

  Vergaderboer kan prima rondkomen, Zandbergen. Vergaderboer heeft jaren geleden zijn grond gekocht en daarna nog de naastliggende kavel. De stijging van de grondwaarde heeft hem in staat gesteld om vele investeringen te doen (o.a. melkquotum), die door de fiscus flink werden meebetaald. Dit in tegenstelling tot pachters, die in de wurggreep van de buitensporige pachtverhogingen zitten, veroorzaakt door de volstrekt ondeskundige Commissie van Hall. Dus kostprijs... ach, daar zit nogal wat verschil tussen eigenaren en pachters. Een verschil waar je absoluut geen enkele invloed op hebt.

 • no-profile-image

  De LEI cijfers zijn duidelijk, al het gekwats van sommige banken en vergaderboer heb je niets! Ik denk dat de NMV nu wel weet als er meer betaald moet worden voor de melk de RABO niet Thus is! Want als er meer voor de melk betaald wordt hebben ze de RABO niet zoveel meer nodig!

 • no-profile-image

  Dom van vergaderboer om dit verhaal over de melkprijs te schrijven. Net zo dom als de vakbond van melkveehouders om de heer Thus van de Rabo uit te nodigen. Dat is vragen om moeilijkheden. Want wees nu eerlkijk, wij hebben geen enkel weerwoord. Bij de huidige melkprijzen mogen we beslist niet klagen. Niet voor niets raden boekhoudburo's aan om nog te zorgen voor extra afschrijvingen of het kopen van lijfrentes. Zelf kies ik voor de spaarbank. Een appeltje voor de dorst voor slechtere tijden is altijd beter. Dan maar een beetje belasting betalen. Want 2011 wordt een topjaar voor de melkveehouders. Wie dat niet zo beleeft kan maar beter stoppen.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer ik zou wel eens een jaartje met jouw pachtgrond willen ruilen , dan neem jij een jaar de rente van mijn eigen grond voor je rekening , dan kan je met eigen ogen zien hoeveel jouw kostprijs dan omhoog gaat !

 • no-profile-image

  Ik denk dat je na dat jaar luid gillend terugholt naar je eigen grond, Weidekoe. En de rest van je leven ben je bezig dit trauma te verwerken.

 • no-profile-image

  Arrogant en dom lto-vergaderboertje!

  In tegenstelling met lto-bestuurders en leden/volgelingen, zijn N.M.V.-bestuurders en leden prima in staat om hun eigen mening vast te houden en lopen ze niet te kwijlen achter elke organisatie die over de rug van de melkveehouders beter probeert te worden.

  Hoeveel boerenbelangen heeft lto verkwanseld voor een derogatie van 250 in plaats van 350. Dat krijg je als je geen streep kunt trekken en nooit de hakken in de zand zet.

  Hoe durf je kritiek te uiten op Sieta die moedig opkomt voor de boereninkomens! Daar kan de lto nog heel, heel veel van leren Deze melkprijs is te danken aan een evenwichtige balans tussen vraag en aanbod met melkquotering.

  Jij arrogante snotneus moet over de knie en een flink pak voor je blote billen zodat je 3 dagen niet meer kunt zitten!

 • no-profile-image

  ik ben het niet altijd eens met kritische lezer maar wel met zijn laatste opmerkingen

 • no-profile-image

  Ik las net dat Staatssecretaris Bleeker op een vergadering van de NMV heeft gezegd dat de melkprijs richting 30 cent gaat en dat je dan nog een goed inkomen kunt verdienen. Sieta van Keimpema, die de bijeekomst mede organiseerde, was boos. Zij noemde dit uitbuiting van de boeren. Zij vindt nog steeds dat de boer minimaal 45 cent moet hebben. Wie krijgt gelijk? Ik denk dat je beter een volgeling van Bleeker kunt zijn dan van Van Keimpema.

 • no-profile-image

  Jan T slaap lekker verder met je fopspeen Bleker. Met de volgende tweede kamer verkiezingen is Henk Bleker er vandoor en hebben de Bleker volgelingen niets meer om op terug te komen.

 • no-profile-image

  alle mensen moeten zich eens afvragen wat hun bedrijf waard zou zijn geweest als ze dertig jaar niets hadden gedaan en vergelijken met wat ze nu nog hebben, dan komen ze er meestal achter dat ze dertig jaar voor niets geploetert hebben.

 • no-profile-image

  Onzin, Alco. Dertig jaar geleden begon ik met 21 hectare grond en een verouderde ligboxenstal. Nu hebben we 70 ha eigen plus nog wat land in pacht. Een nieuwe stal met een robot en een zeer beheersbare schuld bij de bank. En we hebben er uitstekend van geleefd, met regelmatig een weekje vakantie. Ik denk dat de opgaande tijd mee hebben gehad. Over de toekomst ben ik zorgelijker, maar hoop toch dat mijn opvolger kan overleven en ook groeien. Mar zoveel mogelijkheden als wij hebben gehad zal hij niet krijgen.

 • no-profile-image

  Tja, dat verhaal geldt voor eigenaren. Alco's verhaal gaat wel op voor pachters. Die hebben helemaal niets. Niets om van te leven en niets als ze stopppen. Dankzij de zéééééér deskundige Commissie van Hall. Maar ja, ook gelieerd aan de topuniversiteit hè? Jammer voor al die gezinnen en bedrijven die hier de dupe van zijn.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.