2 reacties

Laten we de koeien niet uit onze weilanden roepen

Het is onzin dat weidegang niet meer van deze tijd is, verkondigen Chris Kalden en Kees-Jaap Hin. Met de koe in de wei kun je blijven concurreren en investering in onderzoek is en blijft nodig, vinden zij.

Nederland dat is koeien in de wei. Een nationaal symbool waar we met zijn allen een goed gevoel van krijgen. Gras groeit goed in Nederland en we hebben een mild zeeklimaat waar koeien zich prettig bij voelen. En wat is nu efficiënter dan het gras door de koeien zelf te laten oogsten?
De 74 procent van de melkveehouders die zijn koeien laat weiden zijn echt niet gek. Berekeningen laten keer op keer zien dat het veel goedkoper is de koeien het gras te laten halen in plaats van het gras naar de koeien op stal te brengen.

Als je de berichtgeving van de afgelopen weken leest, lijkt het enkel kommer en kwel rond weidegang. Het aantal koeien in de wei is verder gedaald en als je de enquêtes moet geloven zet deze ontwikkeling zich in sneltreinvaart door. Als we dit maar hard genoeg blijven roepen, wordt het vanzelf een ’self fulfilling prophecy’. Als je de berichtgeving moet geloven, ben je als melkveehouder niet meer van deze tijd met weidegang. Daarnaast is er nog het dogma dat je enkel efficiënt kunt produceren in een ultra gecontroleerde omgeving waarin je natuurlijke processen, zoals weidegang, uitschakelt.

Vanuit dit dogma is, zonder enige onderbouwing of economische doorrekening, het onderzoek naar beweiding en graslandbeheer afgebroken.

Er is in de melkveehouderij ook een tegenbeweging ontstaan die de voordelen van weidegang weer zichtbaar wil maken. De vakgroep melkveehouderij van LTO en verschillende zuivelbedrijven, waaronder marktleider FrieslandCampina, hebben weidegang als speerpunt benoemd.

De eerste resultaten worden al zichtbaar. In vakbladen wordt niet enkel meer geschreven over gebieden in Duitsland en de VS waar ze koeien het jaar rond op stal houden. Er is nu ook aandacht voor de melkveehouderij in Ierland en Nieuw-Zeeland. Voor een lage kostprijs wordt in deze landen maximaal ingezet op beweiding.

Ook worden weer onderzoekprogramma’s voor grasland en beweiding ontwikkeld en is het eerste project in Nederland gestart. Met dergelijk onderzoek kunnen systemen ontwikkeld worden waarmee je ook in moderne bedrijfssystemen op een goede en praktische manier kunt weiden. Daarnaast kan onderzoek een bijdrage leveren om zuivel efficiënt en tegen een concurrerende kostprijs in Nederland te produceren. Ook op veel bedrijven die weiden, kan nog winst geboekt worden door graslandbeheer en beweiding verder te optimaliseren.

Op deze manier blijft weidegang de norm voor een concurrerende melkveehouderij in Nederland.
Wij pleiten er voor om te stoppen met economische onzinverhalen over weidegang en opnieuw te investeren in onderzoek. En vooral om, op de beproefde en succesvolle manieren, kennis en informatie over weidegang en graslandbeheer als een olievlek te verspreiden. Dat zal ook de ’licence to produce’ van de Nederlandse melkveehouderij een geweldige impuls geven.

Chris Kalden en Kees-Jaap Hin, bestuurders Stichting Weidegang

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Lijkt me duidelijk dat het goedkoper is om koe zelf te laten grazen dan het gras binnen te halen. Dat wordt ook nooit tegengesproken. Maar waar wordt in dit artikel de werkelijke reden genoemd? Te kleine huiskavel en/ of wisselende (ook lagere!) productie met meer gezondheidsproblemen door wisselende kwaliteit van het rantsoen?

  • no-profile-image

    Kees-Jaap Hin

    Het klopt dat onze beweidingssystemen uit de pas beginnen te lopen met huidige bedrijfsvoering. Ook niet zo gek: we hebben er de afgelopen jaren weinig meer aan gedaan maar inmiddels zijn melkveebedrijven wel twee keer zo groot, geven de koeien een paar duizend liter meer en is de grassamenstelling anders. De economische winst van #Weidegang, en het belang van een lage kostprijs, rechtvaardigt R&D om beweiding in te passen in moderne bedrijfssystemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.