Boerenblog

1 reactie

Grasoogst in Noorwegen

Voor ons in de hoger gelegen gebieden is de grasoogst goed. Maar niet iedereen in Noorwegen komt schadevrij door de natte zomer.

De grasoogst zit er voor ons weer op dit jaar. Beide snedes zijn binnen en de oogst is beter dan vorig jaar, door redelijk goede temperaturen en een vrij constante regenval. Minder leuk voor de toerist, goed voor de boer. Ter vergelijking: bij de eerste snee was de opbrengst al evenveel als vorig jaar in totaal. Wij wonen dan ook vrij hoog en bij ons is het risico van overstromingen niet zo groot.
Lang niet overal in Noorwegen zijn de resultaten goed te noemen. Noorwegen is een groot en langgerekt land en de verschillen zijn groot. In het Noorden en Zuiden is sprake van een overschot, terwijl in Midden-Noorwegen en in gebieden langs de grote rivieren extreem veel regen is gevallen. Hier zijn meerdere grote overstromingen geweest, met Pinksteren en in augustus. Landerijen raakten onder hoog- en snelstromend water, hele dorpen werden van de bewoonde wereld afgesneden. Wegen raakten beschadigd door het verwoestende, snelstromende water, steilere weilanden spoelden uit en ook de rails van de spoorbanen verzakten door uitspoeling. Bij de overstroming van vorige maand gingen in Nord Trøndelag tussen de 100 en 200 ronde balen van de eerste snede verloren. Ze werden meegenomen in de vloed en dreven in het Trondheimfjord.

Voer niet tijdig binnen

De agrarische gevolgen: de boeren in het midden van Noorwegen kregen hun voer niet binnen op de juiste momenten, en de oogst is klein en van mindere kwaliteit.
Steile hellingen zijn uitgespoeld. Maar ook als ze niet uitgespoeld zijn, konden ze niet volledig benut worden omdat het gewoonweg te glad was om er met de trekker op te gaan. Daarnaast was het gemaaide land te nat om de getrokken trekkersporen weer netjes dicht te rollen. De tweede snede bevat dus veel zand. Redelijk voer voor pinken en schapen, maar helaas niet voor melkkoeien. Het gevaar van sporen in de melk ligt op de loer.
De geluiden geven nog niet aan dat de situatie kritiek is. Boeren redden zich over het algemeen goed, ook in onze regio is er een heel aantal boeren zonder vee, maar met veel land die elk jaar hun ronde balen verkopen aan boeren die tekortkomen.
Maar wel zijn er berichten van boeren die door de wateroverlast nog niet eens klaar zijn met de eerste snede.

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  Willem

  Tja, het weer kan parten spelen inderdaad. Het is elk jaar weer een verrassing hoe je er uit komt met je voer.
  Regen kan een zegen zijn, maar zoals je zelf weet, ook een ware plaag.
  Dat is nou net het mooie aan het vak van agrarier, kijken hoe je omgaat met de toegespeelde mogelijkheden. Niet iedereen kan dit even goed maar voor de meeste agrariers is dat een levensstyle die ze niet graag voor iets anders zouden willen ruilen.
  Tja, hopenlijk word het voor diegene die dit jaar in de misere gekomen zijn volgend jaar wat beter. Veel succes ermee.

Of registreer je om te kunnen reageren.