Boerenblog

3 reacties

Zomaar een dag

En ineens is het weer zover: het aflammer- en afkalfseizoen is begonnen. En daarmee het drukke seizoen.

Het aflammerseizoen startte op een zonnige zondag in het tweede weekend van januari. Ik werd geroepen bij het eerste lamschaap van dit jaar (voor mij althans) en het eindigt vast weer ergens eind mei/begin juni. Omdat mijn beide collega’s op cursus waren (handig gepland!), had ik de rest van de week het rijk alleen. En dat heb ik geweten. Op de eerste dag van de week werd ik uit bed gebeld voor weer een lamschaap. Omdat de afstand van de praktijk tot aan de boerderij 50 minuten is, duurde het even voordat ik ter plaatse was.

Ooi met gescheurde baarmoeder

Bij aankomst zag de ooi er niet gelukkig uit en de eigenaar zat van onder tot boven onder het bloed. Bij het vaginaal onderzoek had ik de blaas en darmen in mijn hand: een geruptureerde uterus. De eigenaar had iets te enthousiast geprobeerd om het lam in de goede positie te brengen, maar was daarbij door de wand van de baarmoeder gegaan. De beide lammeren waren inmiddels overleden en ik kon niet anders dan de ooi euthanaseren. Een dramatisch begin van mijn dag.

Twee zieke koeien

Ik racete door naar een begeleiding, waar ook twee zieke koeien stonden te wachten. De eerste was kreupel en moest bekapt worden. Bekappen is niet mijn hobby (ik haat het) en ik was wat gehaast. Haastige spoed is zelden goed. Dat bleek binnen vijf minuten. Ik had mijn vinger er nog net niet afgehakt. (In gedachten hoorde ik de woorden van mijn docent: ‘nooit je mes bewegen in de richting van je vingers!’. Blond zijn is niet altijd leuk).
Het bloedde behoorlijk en het deed verschrikkelijk zeer. Het slechte nieuws: de andere koe had een lebmaag en moest geopereerd worden. Dat betekende dus dat ik 20 minuten later, na uitvoerig mijn handen en wond gedesinfecteerd te hebben, met een open wond aan mijn vinger in een koeienbuik stond te graaien (waarom gebruiken die Engelsen niet gewoon steriele handschoenen met opereren?!). Het sluiten van de koe deed zeer en duurde wat langer door een heftig kloppende wijsvinger, maar uiteindelijk verliep de operatie succesvol.

Inmiddels had ik door dat mijn eigen vinger er iets minder succesvol uitzag, maar ik had geen tijd om het te laten hechten. Er was geen collega aanwezig en ik ben echt geen mietje, maar mezelf bewerken met een naald en hechtdraad kan ik niet. Dat werd dus verbinden en niet zeuren.

Keizersnee met 90 minuten reistijd

En dan denk je om 16 uur het ergste te hebben gehad… gaat de telefoon. Een sectio (keizersnede). Reisafstand: 90 minuten. Welkom op het platteland van Engeland. Na anderhalf uur rijden kwam ik aan en lag de vaars driftig te persen. Gelukkig leefde het kalf - een flinke - nog wel. Ze wilde niet meer in de benen, dus dat werd opereren op een liggende koe. En weer moest ik de marteling van sterilium in een open wond ondergaan om mezelf te ontsmetten. Vier uur later (inclusief drie uur reistijd!) was ik thuis. Na het verwijderen van wat resten vruchtwater en bloed uit mijn open vinger, liet ik het resultaat aan manlief zien. Hij heeft beloofd niet bij me weg te gaan, het gaat tenslotte om de binnenkant, maar de woorden: ‘gedrocht van een vinger’, ‘gadver’, ‘ongelooflijk’ en ‘jij noemt jezelf dokter’ kwamen in willekeurige volgorde voorbij toen hij mijn vinger zag. Misschien had ik toch even langs de dokter moeten gaan.

PS: een week later ziet het er iets minder dramatisch uit. De pijn is zo goed als weg en de zwelling is afgenomen. Mooi wordt het echter nooit meer.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  cabauwse kaatje

  jeetje.... wat n heftig verhaal.. en nu heb je dus en n teen en n vigner die uit het zicht meoten blijven?? k zou voortaan gewoon lekker op skivakantie gaa, kan je lekker veel kleding dr over doen hahahahaha

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Tsjonge, jonge Suzanne, ge hebt een avontuurlijke Job!!!... Uw doorzettingsvermogen waardeer ik zeer!!!... Gelukkig gaat het al weer wat beter met je vinger. Maar wat zijn de afstanden groot ?, werk je in een extensief gebied ? Of werken de Dierenartsen kris kras door elkaar ?.

 • no-profile-image

  elisa

  Angel die vinger van jou wordt nooit meer hetzelfde en je moet jezelf de volgende keer echt hechten!!!
  kan echt niet miep!

Of registreer je om te kunnen reageren.