Boerenblog

1391 x bekeken 16 reacties

Veearts leert van boer

Op het Oekraïense bedrijf lopen twee dierenartsen, maar die zijn niet capabel. Ik kon ze leren hoe een lebmaag te fixeren. Ook moest ik het dekmanagement flink aanpakken.

Twee van mijn medewerkers zijn gekwalificeerde dierenartsen. Nou, dat is wel een erg groot woord voor deze mannen. Het zijn gewoon de spuitknechtjes die verder weinig kunnen dan koeien spuiten en naar de slacht sturen. Oké, een van de twee kan voelen dat een koe drachtig is, tenminste, als de dracht minstens 50 dagen gevorderd is. Dat is voor mij dus geen meerwaarde, ik wil zoiets weten op maximaal 40 dagen na inseminatie. Vandaar dat ik op zoek ben naar een capabele scanner. Ik heb nu iemand gevonden die om de week komt en de koeien scant. Zijn bevindingen komen uit, alleen een vroege dracht wil nog wel eens aborteren.
Alle koeien die langer dan 50 dagen gust zijn, worden nu op mijn aandringen gesynchroniseerd. Daarnaast zij we van spermaleverancier (ki-station) veranderd. De resultaten zijn hierdoor omhooggeschoten. Maar daar schrijf ik niet alles aan toe. Ook het aangenamere weer in de zomerperiode en het feit dat er gerichter, vaker en langer gecontroleerd wordt op tochtigheid zal er een steentje aan bijgedragen hebben.

Meer aandacht voor koe en kalf

Niet alleen het dekmanagement is op de schop gegaan. De grootste verandering is eigenlijk doorgevoerd rond het afkalven. In de oude situatie werd met zoveel mogelijk mannen aan het kalf getrokken bij de eerste puf. Dat daardoor een compleet verpeste koe overbleef, was bijzaak.
Dat was me een doorn in het oog. Ik heb dus direct een streng protocol gemaakt voor het afkalven. Alles is erin beschreven. De belangrijkste wijzigingen zijn heel simpel: geef de koe de kans het zelf te doen. Zo krijgt de koe nu fatsoenlijk de tijd om het kalf zelf op natuurlijke wijze ter wereld te brengen.
Daarnaast gaan de kalveren direct na de geboorte weg van de koe. Er komt jodium op de navel en er gaat binnen een uur 3 liter biest in.
De koe wordt 10 dagen lang getemperatuurd, elke keer op het zelfde tijdstip. Daardoor vallen koeien met een mogelijke baarmoederontsteking sneller op en worden dan wél bijtijds behandeld. Problemen met de vruchtbaarheid door een baarmoederontsteking zijn nu uitzondering, ze waren regel.

Opeens: maagproblemen

Nu we volop de rantsoenen veranderen, krijgen we ook wat nieuwe problemen. Ineens hebben we lebmaagverdraaiingen bij de pasgekalfde koeien door te hard voeren. Voor het goed diagnosticeren is een stethoscoop wel erg makkelijk. De twee dierenartsen hadden er geeneens een. Daarom heb ik er zelf maar een aangeschaft, een stevige investering van wel drie euro!
Daarna heb ik de dierenartsen erbij geroepen en gehoord. En ja hoor, de koe had inderdaad een pensverdraaiing. We hebben daarna de koe over haar rug gedraaid. Het resultaat was niet best, dus vroeg ik de dierenartsen een trocart plus een fixeerset te kopen. Daarnaast hebben we de koe op de rug gelegd, geluisterd en gefixeerd. Ik had in de praktijk dit een paar keer gezien en dacht dat ik dat zelf wel zou kunnen. Het resultaat? De koe leeft nog en geeft weer fatsoenlijk melk.
Deze handeling hebben we nu al vier keer uitgevoerd, elke keer met positieve afloop. Misschien moet ik de filmpjes van de Belgische veearts van Vera´s weblog ook maar bestuderen als volgend project?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vera

  Mooi Jeroen, dat je zo orde op zaken kunt stellen, en daar ook de vruchten van plukt! De laatste zin van de blog begrijp ik niet. Het is 'mijn' Noorse veearts die 'mijn' filmpjes van keizersnedes op YouTube afkraakte, en vond dat hij het allemaal wel kon (keizersnede duurt 4 uur). De Belgische en erg goede veearts, heeft Johan en mij geadviseerd in de behandeling van de doodzieke koe. Succes met je bedrijf!

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ik bedoelde dus een filmpje van de belgische veearts(kris?), weet van veeteeltforum.

 • no-profile-image

  Piotr

  Een feest van herkenning die weblog van jou. Succes met je 'Perestrojka'

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Hoi Jeroen, net als Piotr uit Polen vind ik jou blog ook een feest van herkenning!!!... De veeartsen moeten nog wennen aan jouw voermanagement, bovendien ben ik blij dat je de barbaren geleerd hebt de kalvende koeien ook de rust te geven die zij nodig hebben, om op één natuurlijke manier hun kalf te baren!!!... Desondanks komt een dergelijk gedrag in NL ook voor!!!... Een paar jaar geleden heb ik het zelfs ge-importeerd, dom hé. Verder wens ik jouw net als Piotr, veel succes met de ''Perestrojka''.

 • no-profile-image

  Jack

  Jeroen, wat zijn in de oekraine de beste regio's om te starten met akkerbouw ? Is het eenvoudig om een bedrijf over te nemen?

 • no-profile-image

  onno

  Voor dit soort onzin met vee artsen hoef je niet perse in de Ukraine te zitten.. Denemarken is ook een donker beeld van hetzelfde.
  Daarom hebben we een overeenkomst met een Nederlandse dierenartsen praktijk die de bedrijfs dierenartsen mede opleiden.
  @Jack.Als ik er even iets van mag zeggen. Akkerbouwbedrijven zijn er genoeg op dit moment te koop. Maar kijk uit dat je niet toevallig in de weg loopt van wat grote jongens.

 • no-profile-image

  bison rancher

  Jeroen,onbekame veeartsen komen hier ook genoeg voor,er zijn zo weing koe boeren over dat vee artsen hier meestal alleen honden ,katten en kanaries onder handen krijgen en een koe alleen op hun opleiding te zien krijgen.
  van bisons weten ze al helemaal niks,ze zijn er bang van.Zodoende doe ik alles zelf,deed ik ook all toen ik nog koeien had.Ik had ze alleen maar nodig voor een keizer snede omdat ik het verdovings middel niet kon krijgen.

 • no-profile-image

  Theo Kusters

  Hier in Canada hebben we ook een slechte indruk van een veearts uit Oekraiene. Een collega had er een overlaten komen, en de man in kwestie woonde tijdelijk in een leegstaand farm house van mij. Nou hij weet helemaal niets! Volgens het verhalen circuit blijkt het zo te zijn dat die lui, daar hun diploma kopen...

 • no-profile-image

  Jeroen

  Diploma´s zijn te koop, rijbewijzen. Ik onderhandel met de politie als ik te hard rijd over de contante betaling aan ze.
  Er zitten ook goeie jongens tussen, maar het is gewoon een aparte wereld in vele vlakken hier.
  Heb een UA medewerker gehad, die kocht in een Pools paspoort en die horen bij de EU.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  ''Geld wat dom is, maakt recht wat krom is'', zegt een Spreekwoord !!!... Niet alleen in de Ukraine of ?...vult u maar in!!!... Toneelspelers spelen ook buiten de Film een hoofdrol !!!... Daarom valt het ook niet mee buiten Nederland of west-Duitsland een betrouwbaar team om je heen te krijgen. Ik denk dat wij allemaal wel eens leergeld hebben betaald !!!... Of ???, wie heeft het tot in de puntje's voor elkaar ???...

 • no-profile-image

  geene

  beste jeroen,
  Wil jij even naar mij reageren, het gaat over het drachtig scannen van koeien op ons bedrijf in Oekraine.
  telefoon +316 55 11 50 98
  Alvast bedankt.

 • no-profile-image

  stallenreiniger

  Hallo Jeroen ,die veeartsen die niet weten hoe een lebmaag te fixeren kwam ik een jaar of 10 ook al tegen in de voormalige DDR,dus onze veearts heeft het destijds ook van ons geleerd,in de DDR hadden ze zoiets nog nooit gehad.....

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Eigenlijk heb je nog Geluk Jeroen, dat jullie veeartsen nog leren willen!!!... In Polen is dat anders; daar weten zij alles al !!!, <<<>>...

 • no-profile-image

  Jeroen

  Piet probleem is hier ook. De hoofdveearts weet alles, dus mag lekker van mij op kantoor blijven, de veeartsen op het bedrijf, doen graag met mij "experimenten" en ik beloon ze ook, als iets goed gaat.
  De hoofdveearts, die kent wel ik weet niet hoeveel ziektes en ik niet, dus ik ben dom volgens hem ;)

 • no-profile-image

  jos

  jongens weten jullie wat er met bert van lier is tijd niks gezien van hem???

 • no-profile-image

  Sybren

  Hier in Washington, USA worden de meeste lebmaagverdraaiingen op de boerderijen zelf gedaan. Het beste om lebmaagverdraaiingen (hier D.A.'s genoemd) te voorkomen is wat beetje meer hooi of stro te voeren aan de verse koeien en ook het rantsoen van de close up (zo'n 2 weken voor afkalven) al een beetje afstemmen op de voederbehoefte van afkalven. Verder zijn jouw blogs erg interessant. Veel succes daar.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.