3 reacties

VWS en ELI beide nodig bij bestrijding dierziekten

Een nieuw dierziektedrama kan worden voorkomen door de regie van de bestrijding bij het ministerie van Volksgezondheid te leggen. Dat vindt althans de commissie-Van Dijk, die onderzoek deed naar de aanpak van Q-koorts. Het kabinet is geen voorstander van een andere taakverdeling en vindt de Kamer uiteindelijk aan haar zijde.

Het zat de Tweede Kamer niet lekker, de reactie van Mark Rutte op het rapport van de commissie-Van Dijk over de aanpak van Q-koorts. Weliswaar noemde de premier het een goede studie en stelde zich er op hoofdlijnen in te kunnen vinden, maar de belangrijkste aanbeveling legde hij naast zich neer. Want volgens Rutte is het niet nodig in draaiboeken vast te leggen dat het ministerie van Volksgezondheid voortaan bij de bestrijding van zoönosen de regie heeft. Sterker nog, dat zou wel eens averechts kunnen werken.

Woensdag kreeg de Kamer de gelegenheid een en ander recht te zetten. In een lang en bij vlagen vurig debat met minister Edith Schippers (VWS) en staatssecretaris Henk Bleker (ELI) beaamden alle fracties dat het vorige kabinet steken heeft laten vallen. Een effectieve aanpak liet dusdanig lang op zich wachten, dat drastische maatregelen - ruimingen dus - uiteindelijk onvermijdelijk waren.

Volgens Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren valt de toenmalige bewindslieden daarom ‘dood door schuld’ te verwijten. De duizenden geruimde dieren en achttien humane slachtoffers hadden volgens haar voorkomen kunnen worden door eerder op te treden. Hoewel deze beschulding niet haar persoonlijk betrof, zei Schippers aangedaan te zijn door de uitlating van Thieme. “Ik klink een beetje geëmotioneerd en dat ben ik ook”, stelde de minister. “Ik vind haar uitspraken buiten iedere proportie.”

Druk van de Tweede Kamer leidde er echter niet toe dat de twee bewindslieden iets afdeden aan de reactie van Rutte. Een andere werkverdeling tussen de departementen is volgens hen niet nodig; het belang van volksgezondheid staat toch wel voorop. Bovendien beschikt het ministerie van ELI over veel kennis van de agrarische sector en het zou dom zijn daar niet optimaal gebruik van te maken.

Omdat veel oppositiepartijen zich daar ontevreden toonden over die opstelling, bood Schippers aan haar visie op schrift te stellen. Dat bleek een handige truc, want in het vervolg van het debat kon zij lastige vragen ontwijken door te verwijzen naar haar brief. Dat die nog gaat leiden tot aanpassingen aan het beleid, is niet waarschijnlijk. De coalitiefracties VVD, CDA en PVV zijn namelijk wél overtuigd en steunen het kabinet. Een regierol voor VWS komt er dus niet.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Natuurlijk heeft Marianne Thieme groot gelijjk! DOOD DOOR SCHULD! LNV is al jarenlang bezig met het uitzetten van virale en bacteriologische kiemen om BUITENPARLEMENTAIR ijskouwe saneringen door te kunnen voeren. Als die stomme Rutte nou eens zou gaan lézen, want Spotvogel heeft daar al twee dossiers over uitgebracht: De Pestvogels van Veerman en Wachten op de Pandemie. Alles wat er over LNV/ELI versus ziekten en plagen onder gehouden productievee te zeggen is, staat al lang en breed op papier. Mark Rutte: hoeveel doden moeten er nog vallen en hoeveel boerenfamilies moeten er nog de nek om worden gedraaid voordat Den Haag eindelijk wakker wordt? LNV thans ELI is een criminele organisatie in ambtelijke vermomming. En criminele praktijken vallen niet onder toegestane staatsrechtelijke handelingen. Dacht ik?

  • no-profile-image

    Sinds wanneer beschikt het ministerie van ELI over veel kennis van de agrarische sector? Dan moet er in korte tijd veel veranderd zijn.

  • no-profile-image

    Psssst Kritische Lezer, ik verklap je een geheimpje. Sinds de komst van het geheime kenniswapen Henk Beker heeft ELI ineens alle wijsheid in pacht. Die man walst in zijn uppie over de hele Kenniseconomie heen en neemt uit de losse pols beslissingen waarvan hij de impact totaal niet kan overzien. Zodoende worden er nu al loodzware hypotheken op de toekomst gelegd! Hoe zegt de Pruis het ook alweer? Das hatt man nun davon!

Of registreer je om te kunnen reageren.