Boerenblog

1343 x bekeken 12 reacties

Hoera voor de hormonen

Hormonen hebben een negatieve bijklank, maar zijn een redding voor mijn koeien. Niet alleen nu, waarschijnlijk ook in de toekomst.

Toen ik hier aankwam op het bedrijf heb ik eerst maar eens een inventarisatie gedaan van de aanwezige koeien en jongvee. Daaruit bleek dat veel minder dieren dragend waren dan zou moeten. Dus ben ik daar maar eens verder ingedoken. Ik concludeerde dat er vier problemen speelden:
1. koeien die aan de nageboorte bleven staan, werden te laat behandeld;
2. daardoor waren er veel witvuilers;
3. het rantsoen was niet optimaal voor de koeien;
4. er werd te weinig gecontroleerd op tocht.

Oplossingen

Op korte termijn waren daarvoor enkele oplossingen:
1. de medewerkers kregen lessen hoe te handelen rondom afkalven;
2. ik voerde protocollen in om ze bij de geleerde lessen te houden;
3. witvuilers onder de verse koeien opzoeken en behandelen met jodium en/of prostaglandine, een advies van Bert van Lier;
4. invoering van een tiendagen-stappenplan voor in de afkalfstal. In de eerste tien dagen na afkalven worden de dieren elke dag op dezelfde tijd getemperatuurd. Bij dieren met verhoging wordt de oorzaak opgezocht (mastitis, aan de nageboorte blijven staan) en behandeld;
5. rantsoen aanpassen.

Koeien aanpakken

Echter, wat te doen met alle koeien die ik op dat moment had en die ver van kalven waren? Na een maand van intensief kijken en opsporen van tochtige koeien, miste ik er nog te veel. Daarom heb ik vanaf dat moment een standaardhormoonbehandeling ingevoerd. Ik wilde de koeien niet verliezen, maar verloor wel veel geld aan deze dieren. Niet drachtig betekent immers een dalende melkgift en stijgende voerkosten. Om nog maar niet over andere doorlopende kosten te praten.
Met mijn dierenarts en inseminatoren ben ik een programma gestart, waarbij ik eerst de oudmelkte koeien behandelde en zo steeds dichter bij de verse koeien kwam. Het biedt alleen maar voordelen: werken volgens een vast schema en nagenoeg zekerheid van tocht en dracht.
Om nog sneller resultaat te boeken ging ik de koeien scannen op drachtigheid. Zo’n 65 procent werd drachtig na de eerste inseminatie.

Standaard synchroniseren

Standaard behandel ik nu alle koeien die 65 dagen na afkalven nog niet tochtig zijn geweest. Ik denk er zelfs over om ze allemaal standaard te synchroniseren. Dan heb ik de koeien snel en makkelijk weer drachtig en houd daarmee de inkomsten op peil. En niet minder belangrijk als je werkt met personeel: de controle is even flink wat makkelijker.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Jeroen ik kan wel begijpen, dat jij op deze wijze te werk gaat. Ik zie hormoon gebruik als >medicijn< om een verwrongen situatie recht te trekken, maar als je hormonen moet gebruiken om je personeel te "corrigeren", die ziende >blind< zijn, is er volgens mij iets mis met je mensen. Worden de koeien niet tochtig dan moet er iets mis zijn, gezondhied of voeding o.i.d..

 • no-profile-image

  engel

  Geachte Han, Meshovsk
  Als er gezinsuitbreiding wenselijk is en het er niet van komt om nakomelingen te krijgen, mogen de mensen dan wel naar hormoon/medicijnen grijpen, of is er iets mis door voorgaande geboortes gekomen door wel het fokgedrag uit te oefenen en er vervuilende bacteriologisch ontstekingen komen doordat er tijdens het fokgedrag of voorgaande geboortes iets mis ging?? Schaam U in elke kleuterklas is er ook wel allicht een zieke

 • no-profile-image

  Jeroen

  Han,
  Ik zat in een nijpende situatie en de resultaten die ik behaal zijn zodanig goed dat ik er mee door ga. De voeding is zo goed als het kan, met wat er geoogst is en jij weet met een Oekrainse Agronoom wat je kan krijgen. Daarnaast heb ik nog 400 koeien op een bindstal staan,wat het er niet makkelijker op maakt, ja in de ideale stal(wereld) had ik het niet gedaan, maar ik werk voor inversteerders die ook resultaat willen zien. En daarnaast het is een koe eigen hormoon, mensen krijgen de prikkels bij het horen van hormonen in de combinatie van extra spierbundels etc, het woord dekt niet altijd de goeie lading.

 • no-profile-image

  john

  het is toch zo ongeveer hetzelfde hormoon als de pil voor vrouwen? kreeg pas ook commentaar over gebruik van hormonen om mijn gelten te synchroniseren (meerwekensysteem) toen vertelde ik dat die varkens maximaal 3 weken van hun leven dit hormoon krijgen terwijl 60% van de jonge vrouwen hetzelfde hormoon dagelijks slikt! soms wel 10 jaar lang! en toen was de discussie gedaan. Wel vraag ik me af als dadelijk het hormoon gebruik zo ingeburgerd is op het bedrijf of er nog een weg terug is. Door het gebruik van de hormonen wordt de selectie op vruchtbaarheid er natuurlijk niet beter op. Als deze dieren daarna nakomelingen krijgen waarmee verder gefokt wordt lijkt mij het einde zoek. Ik zou het niet standaard inzetten maar als tweede trap.

 • no-profile-image

  Jeroen

  John,
  Ben eens met je verhaal, maar voor mij is het nu de ideale oplossing. Behalve zoveel koeien nog op de grup,wat lastiger controle is(met dit aantal)en de rotzooi die ik aan het opruimen was van de vorige consultcompany. Daarnaast heb ik eerste sperma gehouden van dat bedrijf, maar dat bleek zeer slecht sperma te zijn, want de overgang naar Semex maakte de resultaten beter.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Beste Jeroen, net als @Han ben ik van mening dat een echte BOER dit probleem zonder HORMONEN oplost!!!... Goed je kwam in een verlopen situatie daar heb ik begrip voor. Maar nu moet ''de Meester het Paard vet maken'', als ge begrijpt wat ik bedoel. Het kan zonder hormonen en een minimum aan medicijntje's!!!...

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Sorry Jeroen, k'heb een essentieele fout gemaakt, namelijk; ''Het OOG van de meester maakt het paard vet''. Dus observeren!!!... en controleren!!!... Dat bedoel ik, meer niet.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Piet,
  Ben het wel met je eens dat het zonder kan. Kosten zijn ongeveer 1.5 euro voor de synchronisatie en dan nog 4.50 voor dubbel dosis sperma dus ben klaar voor 6 euro.
  6 euro is ongeveer 17 liter melk.
  Dus de kosten is het probleem niet, veel medicijnen hebben lage kosten.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Het is waar Jeroen, met de kosten valt het wel mee. Maar jouw problemen hebben een oorzaak die in de voormalige Sovjet-republieken gegroeid zijn. In Polen bij-voorbeeld was de gemiddelde productie rond de 3.000. liter per jaar!!!... Die melkkoeien konden tegen een stootje, toen konden de veeverzorgers niet veel verkeerd doen. Nu is dat anders en daar ligt ons probleem!!!... Ik bedoel wij werken nu met melkkoeien die tussen 7.000. en 10.000. liter willen produceren. Daarbij hoort een goed rantsoen en personeel die daar mee om kunnen/willen gaan. Dat laatste is een probleem wat veel, heel veel bloed zweet en tranen kost!!!... Bovendien denk ik dat wij als gast/vreemdeling nooit voor vol genomen zullen worden!!!... Wij willen vooruit en dat wordt zelden in dank aangenomen. Desondanks wens ik jou veel succes en wijsheid toe!!!... en k'blijf graag op de hoogte van jouw reilen en zeilen, m. vr. groet, piet.

 • no-profile-image

  Suzanne

  Beste Jeroen,
  mag ik je twee adviezen geven?
  Ten eerste: het behandelen van witvuilers met prostaglandinen heeft alleen zin als er een zgn corpus luteum (geel lichaam) aanwezig is. Dat is rectaal (manueel of met scanner) vast te stellen. Zonder corupus luteum heeft prostaglandinen spuiten geen enkele zin. Ik hoop dus dat je niet blind koeien met prostaglandinen behandelt en ze eerst (laat) controleren op een geel lichaam.
  Het gebruik van jodium roept enige afkeer bij mij op: middeleeuws en onnodig. Jodium 'vreet' aan de baarmoederwand. Ik weet dat het werkt, maar ik vind het niet de meest diervriendelijkste behandeling en er zijn alternatieven. Is er geen Metricure beschikbaar bij jullie?
  Ten tweede: misschien moet je eerst beginnen met koeien standaard (als de dierenarts of wie bij jou het scannen doet) na het afkalven en vervolgens 40-50dgn na afkalven weer te laten controleren. Op de momenten dat je de koeien op dracht laat scannen, kun je deze koeien ook laten controleren (dat kost alleen wat extra tijd, maar geen extra visite). De 1e controle om te kijken of de koeien schoon zijn na afkalven (witvuilers hebben vaak geen koorts en ontstaan vaak >14 dgn na afkalven, dus deze haal je er niet uit met temperaturen de eerste 10 dagen), de tweede om te controleren of er (al) aktiviteit op de eierstokken is. Een indicatie van waar in de cylus de koe zich bevindt kan de tochtdetectie heel erg vergemakkelijken en voorkomt het onnodig spuiten van hormonen. Helaas geldt toch echt vaak dat het niet tochtig zien van koeien niet aan de koeien maar aan de boer ligt..

 • no-profile-image

  Jeroen

  Suzanne, blind doe ik niet, om de reden die je al aan geeft. Heb een vee-arts die kan voelen.(Desnoods doe ik het zelf, maar deze doet goed werk).
  Zal eens kijken voor die medicijnen, maar hier is lang niet alles beschikbaar zoals in Europa.
  Weet dat witvuilers niet koorts geven, maar door ze de eerste 10 dagen te controleren, verlies ik nu minder koeien, dan voorheen. Waar dus een koe zwaar met baarmoederontsteking in de groep verdween. Er was totaal geen control.
  En ik spuit niet in het wilde weg, wat ik heb daar een hekel aan, maar doelgericht zijn we hier bezig en de resultaten die we er mee boeken zijn goed.
  Maar in dit prachtig land is niet alles het zelde als in het "verwende" Europa, veel komt hier aan op eigen ideeen.
  Maar bedankt voor het advies.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Zo is het@Jeroen, in midden,- en oost-Europa moeten wij roeien met de riemen die wij hebben. @Suzanne schreef jodium is aggressief dat is ook waar. Hier in PL wordt er ook mee gewerkt het gaat dan wel om een baarmoeder-vriendelijke variant volgens de Dierenarts. Uit ervaring mag ik misschien nog zeggen dat te weinig mineralen/vitaminen een oorzaak kunnen zijn, teveel eiwit kan ook een oorzaak zijn!!!... Het gaat om de Gouden middenweg, de juiste Balans!!!... Energie, Eiwit en Structuur incl. vitamientjes en mineralen!!!... Bovendien duurt het bijna een jaar om een ontspoorde veestapel weer op het goede spoor te krijgen. Succes en groeten.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.