Redactieblog

292 x bekeken 14 reacties

Groot blijkt traag

Siemjan Schenk van de LTO roept terecht FrieslandCampina op om haast te maken met het kiezen voor weidegang.

De beslissingen over dit belangrijke onderwerp lopen als stroop uit de koelkast.
Dat is jammer. Want de tijd dringt. Veel boeren overwegen investeringen om klaar te zijn voor het afscheid van het melkquotum. Dan zal er op veel bedrijven meer worden gemolken. Er moet nu worden besloten of de bedrijfsvoering is gericht op weidegang of niet. Weidegang betekent hogere kosten en andersoortige investeringen in de stal. De boer moet weten wat weidemelk meer opbrengt. Deze extra inkomsten kunnen worden afgezet tegen de investeringen.

Zou FrieslandCampina dat niet doorhebben? Men schermt met een heel duurzaamheidpakket dat eind dit jaar zal worden gepresenteerd. Dat is echt te laat. Er zijn dan door veel leden al beslissingen genomen, die onomkeerbaar zijn. Dat moet een coöperatie toch niet willen.

Misschien zou het goed zijn dat FrieslandCampina in Nederland alleen maar zuivel aanbiedt, die is geproduceerd van weidemelk. Dus alle kaas, boter en consumptiemelk in de markt zetten met het label ‘weide’. En dan de boeren, die daarvoor leveren, goed belonen. De melk van grote boeren, die de koeien toch op stal houden, kan worden verwerkt tot poeder en andere exportproducten, die onherkenbaar zijn in de beeldvorming en het eindproduct. Die krijgen dan een aanmerkelijk lagere melkprijs.
FrieslandCampina, doe iets. Neem het voortouw om de koeien in de wei te houden. De consument tevreden en wij kunnen we onze plannen er op aanpassen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vergaderboer begint wakker te worden. Als Vergaderboer zichzelf serieus neemt zal hij niet bij het kakelen laten maar zijn verhaal doordrukken.

 • no-profile-image

  Vergaderboer laat (alweer) blijken van melkvee houden niet bijster veel te weten. Koeien weiden is namelijk niet hogere, maar duidelijk lagere kosten (gras gaat direct in de koe zonder dure omwegen en verliezen, mest gaat idem dito direct op het land en de klauwgezondheid is duidelijk beter). Beweiding is alleen wel lastig voor grote bedrijven, voor bedrijven met een slechte verkaveling en voor bedrijven die de (dure) laatste kVEM van hun land willen halen. Dit blijkt ook zonneklaar uit de bedrijfseconomische boekhoudingen. Vergaderboer heeft overigens wel gelijk met zijn oproep aan FreslandCampina.

 • no-profile-image

  Friesland-Campina heeft andere prioriteiten!!!... Zij willen voordelige grondstoffen om mee te kunnen spelen op de Wereldmarkt !!!...

 • no-profile-image

  Friesland-Campina heeft andere prioriteiten!!!... Zij willen voordelige grondstoffen om mee te kunnen spelen op de Wereldmarkt !!!...

 • no-profile-image

  Friesland-Campina gaat niks doen. Die willen goedkope grondstoffen zoals Piet zegt. En Vergaderboer, de robotboeren kunnen de koeien ook moeilijker laten weiden. Waarom zouden die dan minder moeten beuren???
  Voeg het label "weide" op de markt en laat de consument kiezen waar die voorkeur voor heeft.

 • no-profile-image

  @ Harmen. Als de financieringskosten van grond meeneemt, dan is weiden wel duurder dan opstallen en voer kopen.

 • no-profile-image

  Robotmelken en weidegang valt wel te combineren. Hier in Australië zijn ze er al een paar jaar mee bezig. Moet in NL ook mogelijk zijn. Weidegang is de goedkoopste manier van voeren. Dat is dan ook de reden waarom hier alles in de wei loopt. Contrast met NL, hier hebben ze dierwelzijn problemen met koeien in de wei ivm huidkanker.. Ik ben het met vergaderboer eens dat FCDF duidelijker en transparanter kan zijn naar zijn leden toe qua het te voeren beleid.

 • no-profile-image

  @Gaatze. Is misschien wel zo. Als je in NL een goeie huiskavel hebt zal dat wel beter lukken, maar zijn ook veel boeren die veel land niet allemaal achter de deur hebt liggen. En in Australië is grond ook goedkoper dan in NL neem ik aan, zal per regio wel verschillen.

 • no-profile-image

  waarom niet gewoon beide systemen handhaven
  kan iedereen kiezen wat het beste systeem is voor zijn of haar bedrijf, en met het jongvee en de droge koeien buiten wordt het toch gezellig.
  er is voor beide systemen wat te zeggen, dus als vergaderboer en anderen zich profileren doen ze dat alleen maar om zichzelf op de voorgrond te plaatsen.
  vrijheid, blijheid zoals het hoort

 • no-profile-image

  hierdoor komt de cooperatiegedachte weer ter discussie,verklaar de weidegang boeren ook maar biologisch

 • no-profile-image

  Ik denk zelf dat Frieslandcampina alle zuivel producten op de markt moet brengen die zijn geproduceerd van weide gras .
  Deze zuivelproducten kunnen zeker een goede PLUS behalen en laat ieder boer zelf beslissen of zij de koeien in de weide of op stal houden .

 • no-profile-image

  Ze kunnen het wel roepen dat koeien in de wei moeten maar dat gaat gewoon niet gebeuren .
  Ook niet als er extra voor betaald gaat worden , want dan gaat de melk van stalkoeien naar een andere fabriek die niet extra betaald voor weidemelk .

 • no-profile-image

  Twee die slapen onder de zelfde deken krijgen de zelfde streken!
  Deze onzin moet de LTO toch tegen houden. Het geeft alleen maar problemen, geen spier verstand!

 • no-profile-image

  Koeien in een wei, melkrobot erbij, een portable stal erbij, de coop haalt de melk en de boer is vrij en heeft alle tijd om zijn bedrijf als brede boerderij te ontwikkelen. Boeren, zie en grijp je kansen en kijk niet alleen naar beperkingen. En 2. doe het zelf en maak je niet afhankelijk van FrieslandCampina, LTO, Bleker etc.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.