1110 x bekeken 6 reacties

Bedrijfsongeval

Annechien van Essen
Ik zit nu al ruim twee maanden in de lappenmand door een trap van een koe.

Normaal neem ik de verzorging van de dieren en het melken van de koeien voor mijn rekening. Dat kan ik nu al ruim twee maanden niet meer, helaas. Want bij het scheren van de koeien ging er iets flink mis.
Ik was 25 oktober begonnen met het scheren van de koeien. Nadat ik er vijf gedaan had, dacht ik: ach, nog snel een extra doen voor het eten. Ik weet dat Prøve het een waar feest vind om geschoren te worden, borstelen trouwens ook. Dat verliep allemaal voorspoedig totdat de koe waar ik met de rug naar toe stond, Nora, mij ineens vanuit het niets een schop gaf ter hoogte van mijn linker knieholte.

Bukken lukt niet meer

Vier doktersbezoeken en twee ziekenhuisbezoeken later kan nog steeds niemand mij helderheid geven waarom ik last heb van mijn linkerbovenbeen, en ook de oplossing is er nog niet. Buigen veroorzaakt nu te veel pijn. En ja, in een ouderwetse grupstal zul je toch geregeld door de knieën moeten om de koeien te kunnen melken.
De eerste maand na de trap hebben we gebruik gemaakt van een bedrijfsverzorger, temeer omdat Dennis koeien melken niet zo leuk vindt. Maar omdat niemand ons kan vertellen hoelang het nog gaat duren, heeft Dennis de taak toch op zich genomen.
Nu ben ik alleen nog maar verantwoordelijk voor de allerkleinste kalveren en voor alles wat met de vruchtbaarheid van de koeien heeft te maken, want daar heeft Dennis nog niet zo veel kaas van gegeten. Zo blijf ik toch nog een beetje betrokken bij het hele proces.

Koe overleefde de trap niet

De koe die de trap uitdeelde kan het helaas niet meer navertellen. Ze was even daarvoor gust getest. We hadden haar drie keer laten insemineren en de laatste keer met hormonen behandeld. Dat betekent hier in het algemeen einde oefening. Zo’n koe heeft alleen nog een kans als het een wel heel erg goede koe is qua melkproductie en karakter. Maar bij Nora was de melkproductie niet spectaculair en haar karakter liet altijd al wel te wensen over. Zodoende dat ik op 25 oktober al geen enkele twijfel meer had over haar levenskansen. Dus helaas voor haar was ze binnen een week afgevoerd naar de slager.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vera

  Hey Annechien, wat ontzettend rot voor je! Ik hoop dat het op den duur vanzelf overgaat... is bij Johan ook gebeurd (valpartij door rennende koe met als gevolg een pijnlijke arm). Misschien is het een idee om een keer voor een second-opinion naar een fysio-therapeut te gaan. Veel sterkte ermee, ook voor Dennis met het melken! Groet

 • no-profile-image

  peter

  dat is pech hebben . Is ook de reden dat ik nooit meer mijn koeien scheer , ook niet laat scheren . Als hardlopende veeboer kan ik echt geen blessure veroorloven. Veel sterkte en fysio lijkt mij ook heel goed.

 • no-profile-image

  Annechien van Essen

  Eerst 7 februari naar het ziekenhuis voor een MRI. En dan maar afwachten wat daar de uitkomst van is.

 • no-profile-image

  Bethina de Reus

  Beste annechien,

  Mijn naam is Bethina de Reus. Mijn man en ik willen gaan emigreren naar Noorwegen. (najaar/winter dit jaar) Er moet nog heel erg veel geregeld worden, en we zijn nu de taal aan het leren (zeer belangrijk) Maar ook moeten we werk hebben om naar Noorwegen te kunnen komen.

  Ik zelf heb altijd administratief werk gedaan, en werk nu als ICT support medewerker, maar dat is niet wat ik wil. Ik wil hard werken, aanpoten, dieren verzorgen, in de natuur bezig zijn.

  Wij willen naar tolga gaan verhuizen, nu zag ik dat jij een boerderij hebt in Kasa, is dat kasa in de buurt van Tolga?

  Misschien zouden we in contact kunnen komen. In mei komen wij sowieso naar tolga toe.

  Ik hoop wat van je te horen.

  Groetjes,
  Bethina

 • no-profile-image

  Eva Hissink

  Hallo Annechien en Dennis. Ik heb jouw bericht gelezen, wij wensen jouw heel veel beterschap en doe het rustig aan. Hopelijk is er een goede uitslag. Groetjes aan Dennis en groetjes van ons allen.

 • no-profile-image

  Annechien van Essen

  Geachte mevrouw de Reus, hopelijk leest u dit berichtje. Tolga ligt inderdaad dicht in de buurt van Kåsa. En u bent meer dan welkom om een bezoekje te komen brengen aan onze boerderij. Mijn mailadres is annechien@vanleur.eu. Dus mocht u vragen hebben dan kunt u gerust mailen dan zal ik die proberen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.