Boerenblog

1191 x bekeken 10 reacties

Hoezo bedrijfskleding?

Welkom in het land van witte bonen in tomatensaus bij het ontbijt. Welkom in het land zonder bedrijfskleding. Welkom in Engeland.

Daar sta je dan, op je eerste werkdag. Met de vraag of je wel je laarzen bij je hebt. Je laarzen? Ehm nee. Doen ze hier niet aan bedrijfskleding? Natuurlijk heb ik geen laarzen bij me. Welkom in het land van James Herriot. Welkom in het land van witte bonen in tomatensaus bij het ontbijt. Welkom in het land zonder bedrijfskleding. Welkom in Engeland.

Bij thuiskomst in quarantaine

Nadat ik een paar hippe laarzen heb geregeld (ik blijf een vrouw), ontdek ik dat het fenomeen ‘overall’ hier ook nog niet is doorgedrongen. In tegenstelling tot de (meestal) schone overalls die ik in Nederland kreeg voorgeschoteld op ieder bedrijf, krijg ik hier van de praktijk een soort regenpak mee. Ook krijg ik een fles met sop en een borstel, om na iedere visite mijn regenpakkie mee te ontsmetten. In gedachten zie ik sommige boeren uit mijn vorige praktijk in Nederland dood neervallen bij alleen al de gedachte dat we geen bedrijfskleding dragen en de hele dag dat vochtige regenpak met laarzen van bedrijf naar bedrijf slepen. Ik hoor mijn vader al preken: “Die Engelse boeren doen niet aan hygiëne. Alles slepen ze naar Nederland: MKZ, BSE “. Rustig maar, pap! Als ik volgende week voor een bezoekje even ‘naar huis’ ga, moet ik waarschijnlijk in quarantaine voordat ik de stal van mijn broers mag betreden.

Geen operatiepak

Bij het verzamelen van mijn operatiespullen kan ik de operatiekleding niet vinden. Dat is niet zo heel vreemd, want die zijn er namelijk niet. Ik vraag verbaasd in welke kleding ze dan opereren. In Nederland was ik langer bezig met mezelf wassen en het aantrekken van steriele operatiejassen en -handschoenen dan met de operatie zelf. En na twee jaar opereren en zes jaar studie - waarbij erin geramd is dat het allemaal om hygiëne en steriel werken gaat - is het toch een beetje vreemd om al die principes opzij te zetten. Je voelt ’m al aankomen… het is datzelfde regenpak dat ook nog dienst doet als operatiepak. Gewoon nog een keertje extra wassen en ontsmetten!

Geen spijkerbroek maar hoge hakken

De grootste grap komt aan het eind van de dag:. Mijn werkgever voelt zich een beetje opgelaten, hij wil me iets duidelijk maken. Het is namelijk niet toegestaan om een spijkerbroek te dragen tijdens het werk. Dat oogt niet professioneel. Dan kun je me wegdragen, van het lachen welteverstaan. Hoezo niet professioneel? Bedrijfskleding, dat is professioneel. Operatiekleding, dat is professioneel. En dan moet ik in mijn mantelpakje en op stiletto’s de boer op, want een spijkerbroek is niet professioneel? Rare mensen, die Engelsen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Ik heb hartelijk zitten lachen om je verhaal. Mijn vriendin die met een Engelsman (geen boer) is getrouwd komt ook met dit soort verhalen aan. Wat kan je nog meer verwachten in een land waar het katten en honden kan regenen?

 • no-profile-image

  Michael

  Een prachtig verhaal die maar weer eens laat zien dat NL nog zo slecht niet is!

 • no-profile-image

  karina

  wat n superleuk stukkie!!!! misschien moet je ons ministerie van landbouw es langsturen daar...

 • no-profile-image

  Rozan van Rossum

  hoi, heel geestig!! verheug me er nu al op om dit met eigen ogen te bekijken. maar eens vast m'n pumps opzoeken ;-). X

 • no-profile-image

  Hen

  Land's eer land's wijs zeggen ze weleens..
  En een spijkerbroek kan natuurlijk niet ,nobles oblige .
  Misschien een idee om weggooi overalls aanschaffen ?

 • no-profile-image

  M. Oeder

  heerlijk zo een nuchtere hollandse dierenarts in Engeland We kijken uit naar je volgende belevenis. Kom je ook in het weekblad de Boerderij?

  Dan nemen wij ook weer een abonnement
  Veel succes ook van Jolanda en hartelijke groeten van V. Ader

 • no-profile-image

  Martine

  Hang je spijkerbroek aan de wilgen en hijs jezelf in een lekkere warme engelse wollen tweed broek. Misschien nog een leuk colbert erbij met van die elleboog stukken en een pet. Verpak dit alles in plastic en jij komt de werkdag wel door. Geweldig om te lezen hoe anders het kan zijn, zo dichtbij.

 • no-profile-image

  henkensophie

  Leuk en humoristisch jouw anekdote over Engelse gebruiken, in het bijzonder over de dress code van een vet. Wat de tijd betreft lopen ze in Engeland slechts één uur achter op het vaste land van Europa, maar lijkt het vaak niet zoveel meer!?

 • no-profile-image

  FavoNeefje

  Leuk!! Wordt deze (en de aankomende) column(s) ook gebundeld tot een boek? Dan koop ik hem! Natuurlijk wel pas wanneer die in de koopjes bak ligt want het geld ligt me niet voor het oprapen.

 • no-profile-image

  sanne

  goeie verhalen en bekend ook!

  ik weet nog van m'n veterinaire periode in Frankrijk dat ik de koeien stond te soppen met afwasmiddel en een grote borstel en daarna mezelf. Drupje alcohol erover heen en klaar is Kees. En ze deden het prima daarna.

  Maar inderdaad: trek eens een mooi strak rokje aan, je vertegenwoordigt ons daar wel he. groetjes sanne

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.