Boerenblog

3530 x bekeken 11 reacties

Een koe met kanker

Bij de drachtcontrole wordt een grote tumor bij een koe gevonden. De veearts zegt: ,,Bid maar dat ze niet drachtig is!” Helemaal in een dip verkerend, doe ik op Google een verrassende vondst.

Wat is googelen toch leuk. Typ een woord in en de wereld komt voorbij. Ik wilde typen ‘kanker bij koeien’, maar dacht op het diepst van mijn dip al verder en typte het Noorse woord voor noodslacht: nødslakt. In gedachten zag ik de koe bij wie de diagnose ‘enorm gezwel’ was geconstateerd al aan de haak hangen. Want dat weet ik onderhand na drie jaar wel; een koe wordt in Noorwegen al snel naar de noodslacht verwezen. Niet alleen vanwege de lange afstanden naar het slachthuis, maar ook uit gemakzucht.

De koe waar het om draait is mijn eerste koekalf HEorSHE. Ze zou eind vorig jaar al (onterecht) naar de noodslacht zijn gegaan, als het aan de veearts had gelegen. Zij was met haar lamme poot snel weer op de been en wist ondanks alle pijn toch 27 liter te halen. De pijn werd veroorzaakt door een breukje naast de speen en zes abcessen in de uier, opgelopen tijdens het afkalven. Dit gebeurde doordat de buurvrouw even een stap zijwaarts maakte en op de uier ging staan. Ik kan het niet laten om voor de laatste keer nog eens reclame te maken voor het NRF. Want de vaars die de vier uur durende keizersnede onderging, gaf ook 26 liter. Dit ondanks de nare infectie en de hoge koorts naderhand. Het zijn echte bikkels!

Het verbaast me niet dat internationaal gezien, het Noorse Roodvee een enorme opmars maakt. In het artikel over kruisen van Holstein en NRF staat onder meer de conclusie dat het vele tientallen jaren zal duren voordat een Holstein wat gezondheid en vruchtbaarheid betreft, het NRF kan evenaren (het laatste artikel op blz. 18). Maar ik dwaal af…

Kanker?

HEorSHE leek met één inseminatie drachtig te zijn. De controle rond de achtste week was voor mij puur een formaliteit. De uitslag was om stil van te worden. ,,Bid maar dat ze niet drachtig is, want ik kan het niet voelen. Ik voel alleen een enorm gezwel, waardoor er geen plaats is voor het kalf, mocht deze koe drachtig zijn”, aldus de veearts. De dagen erna zat ik goed in de put. Wanneer ik in de stal kwam en ze haar kop direct mijn kant op draaide, nam ik elke keer een beetje afscheid.

Onbegrijpelijk dat ‘mijn kanjer’ opnieuw het zwaard van Damocles boven zich heeft hangen (lees: het pistool van de noodslachter). Ook dacht ik na over de gestelde diagnose, want ik had van Johan begrepen dat koeien geen kanker kunnen krijgen. Dus wilde ik het aan Google vragen, typte maar zo nødslakt, en zie… het volgende filmpje vult het scherm. Met een waarschuwing van Fredrik, de maker van het filmpje, dat gevoelige types beter niet kunnen kijken!

Het is niet prettig om te zien. De stier lijkt gewoon niet dood. Is het pistool wel goed gebruikt? Nog maar een keer kijken! Ja, het ziet er allemaal correct uit. Het arme beest heeft gewoon flinke stuiptrekkingen. Dat hadden de koeien bij de drie noodslachtingen die ik heb gezien gelukkig niet. Die waren na het pistoolschot echt dood. En dan bedoel ik morsdood. De situatie op het filmpje is gevaarlijk voor de slachter. Fredrik legt in de fotoserie uit waardoor deze krampen ontstaan.

Stier wordt gevild op het erf

Ik mail met Fredrik en kom er achter dat niet hij de boer is, maar dat de boerderij van zijn vriendin Hanne is. Fredrik is nu nog fulltime journalist, maar maakt binnenkort de switch naar fulltime boer (wordt vervolgd). Ook stelt hij zijn fotoserie ter beschikking. Hier is te zien hoe de stier uit het filmpje door de slachter van zijn ingewanden en zijn testikels wordt ontdaan. Dit villen op het erf heb ik nog nooit gezien. Ik schreef eerder al dat dit verplicht is, als de geslachte koe langer dan een uur vervoerd moet worden. Vaak wordt het dier door tijdgebrek zo meegenomen.

In deze fotoserie dus een noodslacht volgens de regels. Fredrik heeft hem gemaakt en op internet gezet om de consument te laten zien waarmee je als boer te maken krijgt. Wat komt er allemaal bij kijken voordat het stuk vlees op je bord ligt?

PS: na een second opinion luidde de diagnose van een andere veearts: ,, De koe heeft een extreem vergrote pens. Het oordeel van mijn collega is wel een beetje voorbarig. Afwachten en over geruime tijd opnieuw laten opvoelen.” Afgelopen week kwam Johan in de stal, en vond een kalf dat verzorgd werd door één van de koeien. Het bleek het pasgeboren stierkalf van HEorSHE te zijn!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  http://en.wikipedia.org/wiki/Captive_bolt_pistol

  Koe is verdoofd niet dood bij schieten, pas naar dat de keel is door gesneden en het bloed weg is, zal ie dood zijn.

 • no-profile-image

  Paul Meinders

  Ik ben geen boer en ook geen veearts. Toch zou ik het aardig vinden om eens van een veearts te vernemen hoe hij of zij aankijkt tegen de beroepsattitude van de Noorse collega uit de blog. Zijn mijn twijfels over de kwaliteit van de veearts terecht?

 • no-profile-image

  Pijl

  Jee Vera,
  wat voor veearts hebben jullie!!
  Hier aan de oostkant van Noorwegen toch niet veel van dit soort verhalen!
  Ik hoop maar dat het incidenten zijn!

  Verder is hier de winter ingevallen, witte bergen en een heerlijk frisse lucht. Binnenkort vast ook in Trøndelag!

 • no-profile-image

  Pijl

  Ik lees nu net pas je vorige blog! In elk geval dus geen witte bergen voor jou op dit moment Vera.
  Hierbij wil ik jullie veel succes wensen op jullie verdere wegen, in Frankrijk dan wel in Noorwegen.

 • no-profile-image

  Jan

  Penetrating captive bolt is lethal mits goed gebruikt, het veroorzaakt zoveel schade in de hersenen dat het irreversibel is, het hart blijft wel altijd nog een tijdje kloppen zodat het dier goed uitbloed na het steken. De methode met patroon wordt gebruikt in slachthuizen voor vee, voor bisons wordt er een geweer gebruikt wat in principe hetzelfde effect heeft.

 • no-profile-image

  Marnix

  Vera,
  Is het qua regelgeving verplicht bij jullie om zoveel door gediplomeerde kwakzalvers te laten doen?
  Want wanneer dit NIET het geval is en je zou ik voorstellen om dit soort routineklussen zelf te gaan oppakken!

  Toen mijn grootvader nog boerde, liet hij zijn koeien enige tijd na het opstallen allemaal opvoelen door de DA. De oude DA had twee uitslagen: Drachtig, wij blij! Gust, wij teleurgesteld, maar voor onze slagerij weer blij, dus koe afmesten, slachten en vlees verkopen!
  Nieuwe DA deed zijn intreden en die kwam met een derde uitslag waar wij tot op heden nog nooit van hadden gehoord: "Ik twijfel en wil haar over 2/3 weken nogmaals opvoelen." Wij waren verbaasd, want buiten het feit dat we heel minder guste koeien hadden om af te mesten, hadden we ook nog een uitslag erbij! En daar konden we weinig mee, in eerste instantie. Goede 3 weken later: alle twijfelgevallen bleken dragend!

  En over die kanker bij koeien heeft Johan helaas ongelijk.....

 • no-profile-image

  Vera

  Marnix, wat het opvoelen betreft, ben ik niet zeker of je dit zelf mag doen. Wel weet ik dat zelf insemineren wel mag, na het volgen van de cursus. Johan heeft het er best wel eens over gehad, maar wat bedrijfsvervanging betreft, is het moeilijk te realiseren. En wat ook meespeelt; de veeartskliniek in Bessaker (met 3 veeartsen) is de buurman van Johan, en in zo'n klein dorpje ligt het moeilijk een dorpsgenoot het brood uit de mond te stoten. Aan de andere kant; er wordt zo'n 35x per jaar een drachtigheidsonderzoek uitgevoerd waar 3 uitslagen mogelijk zijn, dus herkenbaar verhaal. Deze blog betreft wel een unieke situatie. Is dat reden om gelijk de veearts te weren? Of neem je andere blogs mee met je uitspraak (noodslacht lamme poot, en keizersnede duurt 4 uur). Wat Bessaker betreft, is het simpel: andere veeartsen zijn er niet, dus moet je roeien met de riemen die je hebt. Vraag aan jou: zijn jullie gestopt met de nieuwe DA, of is dat niet mogelijk? Groet

 • no-profile-image

  Annechien van Essen

  Gisteren is het een jaar geleden dat Dennis en ik als nieuwe huurders van een melkveehouderij bedrijf in Kåsa zijn begonnen. En we hebben in het afgelopen jaar 3 verschillende dierenartsen gehad (waarvan 1 vaste dierenarts en 2 weekend diensten en eventuele vakantie's). En onze ervaring verschild sterk per dierenarts. Maar daar kom ik later op terug in 1 van de blog's. Vera heel veel succes in Frankrijk. En Jan natuurlijk ook maar dan in Noorwegen.

 • no-profile-image

  riet

  Hoi Vera, Wat betreft kanker bij koeien: dat kan heel goed. Wij hebben ook een keer een vaars gehad, we dachten met dikke poot, melk weg, antibiotica-kuur hielp niet. Zolang doorgemolken tot ie naar de slacht kon, bericht terug: koe afgekeurd = betalen, de hele koe zat onder de kanker (hadden wij toen ook nog nooit van gehoord). Maar het kan zeer zeker wel.
  Wat betreft zelf insem. en drachtig voelen: hier in Ned. mogen we allebei doen, zijn ook cursussen voor te volgen.
  En wat de overige reacties mbt DA e.d betreft: ieder land heeft zijn eigen wetten, waarden en normen, kan zelfs per streek verschillen. De ned. situatie is dus echt niet één op één te vertalen naar 'een buitenland'!
  Vera, veel succes in Frankrijk gewenst! We zullen je blogs zeker blijven volgen!

 • no-profile-image

  Kees

  Ik lees net dat je met de noordenwind vertrokken bent Vera! Nog bedankt voor je leuke stukjes over Noorwegen, die ik zal missen. Verder heel veel succes in Frankrijk!

  Groeten Kees

 • no-profile-image

  Marnix

  Vera,
  Ik begrijp je punt dat je niet 1 2 3 om je huidige DA heen kunt, maar je kan en moet hem wel aangeven dat jij zijn 'gepruts' niet gewent bent en het simpele feit dat je geld kost. One way or the other! Maar ik kijk inderdaad wel naar je andere blogs, want op een losstaand geval ga ik niet zo snel iets roepen. Naar ik aanneem zal de rest wel naar wens zijn en dat is uiteraard ook veel waard.
  De oude DA stopte er mee, dus wij hadden op dat moment niet veel keuze. Echter zijn we er wel blij mee geweest en nog beter af ook, want ons drachtpercentage en aantal kalveren steeg wel vanaf de overname.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.