Boerenblog

957 x bekeken 13 reacties

Akkefietjes met de gemeente

We hebben weer eens een probleem met de gemeente. Nu over de aanleg van een trottoir en verlichting een straat verderop. Prima dat die er komt, maar dat hoeven wij toch niet te betalen?

In Duitsland slaat de kredietcrisis ook toe. De gemeenten krijgen nu minder uit de staatskas, en proberen de tekorten aan te zuiveren door het verhogen van de gemeentelijke heffingen. Een heffing die in de meeste deelstaten nog steeds geldt, dwingt inwoners mee te betalen aan de aanleg of het vernieuwen van wegen of trottoirs. De burgers krijgen daarvoor ineens een rekening voorgeschoteld die zomaar €8.000 of meer is.
De hoogte van de rekening verschilt per gemeente. Bij ons is die berekend naar rato van de eigen perceelsgrootte. Ons weiland grenzend aan de bebouwde kom wordt daarbij gezien als bouwkavel. U snapt het al, dat valt niet gunstig uit. We moeten maar liefst €9.000 meebetalen aan de vernieuwing van een stoep waarover wij nooit zullen lopen.

Vriendjespolitiek in de gemeenteraad

De gemeenteraad van Scheid bestaat uit zeven leden, van wie twee boer. Die twee hebben ervoor gezorgd dat zij zelf, met nog een boer, niet hoeven bij te dragen aan de stoep omdat ze een Aussiedlerhof hebben, een boerderij buiten de bebouwde kom. Over ons en een andere boer binnen de bebouwde kom hebben ze met geen woord gerept tijdens de raadsvergadering over de aanleg van deze stoep. Voor het gemak zijn ze ook nog eens vergeten bij ons een uitnodiging in de brievenbus te doen voor deze openbare vergadering.

Afgelopen week hebben we een hoorzitting gehad over ons bezwaar tegen de aangezegde heffing. Let wel, het was alleen een aanzegging dat er een heffing zou worden opgelegd. Op dat moment wisten we nog geeneens de hoogte van de tweede betaling. Pas na vijf maal aandringen kregen we eindelijk te horen wat we moeten betalen.
We sloegen steil achterover, want in plaats van de eerste rekening voor de stoep van €1.400 die we al hebben betaald, worden we, in plaats van een gelijk bedrag als de eerste betaling, nu aangeslagen voor ruim het vijfvoudige. In totaal komt dat op zo’n €9.000.

Tijdens de zitting probeerden ze ons af te troeven door ene heer Willems, met zo te zien een gecorrigeerde hazenlip, in hoog tempo het Gebühren und Auslagenbescheid voor te laten lezen. Dat ambtelijke Duits was koeterwaals voor ons.
Toen ze na lang aandringen eindelijk het bedrag zeiden, ben ik opgestaan en samen met Henk de zaal uitgelopen. De heer Willems vroeg namelijk direct na het ‘verlossende’ antwoord hoe lang we al eigenaar van de boerderij waren en of de vorige eigenaar ons niet had ingelicht.
Die vorige eigenaar zat ook in de zaal, als plaatsvervanger van de burgemeester van Jünkerath. Ik weet dat als ik toen had gezegd wat ik wilde zeggen, we nu een proces wegens smaad aan onze broek hadden gehad. Der Willi is daar erg scheutig mee, had ik al van een dorpsgenoot gehoord die ook aanvaringen heeft met onze Ortsburgemeister.

Onze verzekering heeft al laten weten dat we geen rechtsbijstand krijgen bij een eventuele rechtszaak. Een rechtszaak tegen de gemeente zien ze als kansloos, heb ik inmiddels begrepen. Na alle aanvaringen die we daar mee hebben gehad, verbaast me dat eigenlijk ook al niet meer.

Meer akkefietjes met de ambtenarij

Afgelopen vrijdag kregen we een brief dat we €186,90 moeten betalen wegens intrekking van ons verweer. Nou, hoe ze daarbij komen is me een vraag. We weten echter niet of we dit bezwaar door kunnen zetten. Inmiddels is het duidelijk dat, als de gemeente daartoe heeft besloten, er niets meer aan gedaan kan worden.

Daarnaast is het hier op het erf al meer dan 12 weken een rotzooi wegens de aanleg van het gescheiden riool in de gemeente. En dan is er nog steeds de wateroverlast bij onze kuilhoop. Dat water mag alleen geloosd worden op de nieuwe leidingen voor gescheiden waterafvoer als we de aanlegkosten voor onze rekening nemen. Dan ben je ook weer €7.000 tot 10.000 verder.
Nee, we blijven nog wel even bezig met die gemeente. Wat een land.

Foto's: Monique Vos

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Krusinge

  Monique,

  ik kan me voorstellen dat je er niet op zit te wachten, maar in Duitsland komt het vaker voor dat de aanwonenden mee moeten betalen aan de wegverbeteringen. Bij ons in het Emsland is dat niet anders. Maar normaal heb je wel inspraak.

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Natuurlijk willen we meebetalen. Je woont tenslotte samen in een dorp. Maar dat wij het dubbele betalen van wat de ander boer in het dorp hoeft te betalen waar het weiland niet is meeberekend (Ons weiland grenst aan onze inrit en een landweg. Raakt de straat niet. Maar alles wat 40 meter naar achteren ligt èn grenst aan een weg word meegerekend) en 10 maal meer dan de rest van de inwoners vinden wij toch een beetje te gortig. Ons weiland word berekend alsof de helft ervan bebouwd is, dat is beslist in een open vergadering waarvan iedereen een uitnodiging heeft gehad, door onze ortsburgemeester zelf rond gedeeld. Iedereen had een uitnodiging in de bus, behalve wij. Echt heel toevallig zag Henk hem die dag lopen en is daarna bij de brievenbus gaan kijken. En vertelde me verbaasd dat wij niets in de bus hadden gehad. We hebben, hoe toevallig, ook het gemeentelijke weekblaadje niet gehad waarin vermeld dat er een bijeenkomst was, en ook de uitleg van wat je kon gaan verwachten. Je ziet de man sinds we op de hoogte zijn gesteld van wat we moeten betalen in geen velden of wegen. Ik heb tijdens het gesprek verteld dat we niet op de hoogte waren gesteld. En dat het wel heel erg toevallig was dat we beide uitnodigingen niet hebben ontvangen. 3 weken geleden zat ook het gemeenteblaadje niet in de bus (word tegelijk met reclame rondgebracht) Henk zei nog tegen me "ga eens gauw bij de buren langs er staat vast wat belangrijks in" Tja, zo ga je denken, helaas.

 • no-profile-image

  Vera

  Hoi Monique, €9.000 voor de stoep en €7.000 tot €10.000 voor het riool! Wat verschrikkelijk veel geld! En onrechtvaardig wanneer andere dorpsbewoners (de 2 boeren) niets hoeven te betalen! Ik kan me voorstellen dat je er moedeloos van wordt. Maar jullie weiland dat aangemerkt wordt als bouwkavel... klopt dat wel? Of wordt door de gemeenteraad gemakshalve 'vergeten' dat het een agrarische bestemming heeft. Ik wens jullie veel sterkte met alles, en hoop dat er een oplossing komt. Groet

 • no-profile-image

  Fanatieke lezer

  Proficiat !

  Bevestigd krijgen dat jullie bouwkavels daar hebben, en verzilveren, hoop dat het mooi wat opsmijt.

 • no-profile-image

  Monique vos

  Droomland, hier staan ontzettend veel bouwkavels te koop. Het is een uitstervend dorp. De jeugd vertrekt naar de steden. Huis aan de overkant en twee huizen verder staan al heel lang leeg.
  Vera, natuurlijk weten ze dat er een agrarische bestemming op zit ehh zat. Dat hebben ze via de "Kreisverwaltung" veranderd. Je snapt wel waarom. En nee er valt helemaal niets tegen te doen.

 • no-profile-image

  Han

  Monique begrijp ik het goed dat in Duitsland de bestemming van een perceel zonder toedoen (aanvraag) van de eigenaar kan worden veranderd, als dat de bureaucraten beter uitkomt? Dit lijkt mij inbreuk op het eigendomsrecht en dat in een >gründlig< land als Duitsland. Weet je zeker dat je niet bij de poot bent genomen?

 • no-profile-image

  Klaas-Jan

  Schrijf een brief aan Angela Merkel. Dat kan wonderen doen. Eventueel via de Nederlandse ambassade.

 • no-profile-image

  Maaike

  In het deel van Frankrijk waar ik woon zijn ze ook niet altijd even scheutig met informatie; je moet als 'buitenlander' er behoorlijk bovenop zitten of je loopt zomaar heel veel euro's mis. Voor een groot gedeelte komt dat ook omdat 'alles' voor 'iedereen' hier zo logisch is, dat men voor het gemak vergeet dat het voor ons soms helemaal niet zo logisch is! Maar ondanks dat bureaucratie een Frans woord is, is wet wel wet. Dus die inbreuk op eigendomsrecht waar Han het over had zou ik eens heel snel (laten) uitpluizen!!

 • no-profile-image

  Han

  Monique kan je makelaar je geen uitsluitsel geven over het al dan niet wettelijk zijn van de bestemmingswijziging van je grasland. Ik begrijp uit je reactie dat dieze wijziging uit de lucht is komen vallen en wel via een Rekening, dus niet een onafankelijk schrijven waarin dit is uitgelegd en met redenen omkleed is of was voor de kop deze bouwbestemming al aanwezig. Is dit het geval dan lijkt het me dat dit in de koopakte moet staan.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Monique, Ik zou jou nog altijd een adres geven van een goede Rechtsanwalt. Als jij mij een mailtje stuurt dan geef ik het adres door. Laat het in ieder geval niet zo makkelijk over je heen lopen. Succes

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Naar aanleiding van een E-mail die ik vorige week heb gestuurd, heeft de burgemeester van Jünkerath me een mail gestuurd waarin ze me uitnodigt voor een gesprek. Een afspraak word nog gemaakt. Dat gesprek wachten we eerst maar af (dus: word vervolgd) Het valt wel op dat de oorspronkelijke inwoners mij geen gedag meer zeggen, Henk trouwens wel. Ook als ik wat vraag krijg ik geen antwoord merkte ik gisteren. Ik heb een donkerbruin vermoeden dat mijn E-mail aan Jünkerath aan onze ortsburgemeester is doorgestuurd :)

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Af en toe beleef je bijzondere onaangename verrassingen in de Bundesrepubliek Deutschland. Als je dan ook nog met een gefrustreerde persoonlijkheid te maken krijgt die de nodige pappegaaien om zich heen verzamelt is het niet eenvoudig Monique. Wijsheid en sterkte toegewenst, blijf rustig en denk steeds ''wie het laatst lacht, lacht het best''. Alhoewel ik goed begrijpen dat allemaal niet eenvoudig is.

 • no-profile-image

  femmy

  beste Monique,
  2 jaar geleden hadden we kontakt over onze aankoop in sachsen. Nu 2 jaar later ben ik weer terug in frankrijk en hopen we binnenkort de verkoop van ons bedrijf af te ronden en dan snel weg uit dit bureaucratische land. Onze rijhal lag in het nationaalpark maar onze woonboerderij in het dorp. We werden van 's morgens vroeg tot 's avonds laat in de gaten gehouden en bekletst en beroddeld en uitgescholden zelfs.
  Nee we hebben met veel plezier van 2000 tot 2008 in frankrijk gewoond maar zijn naar duitsland gegaan om wat dichter bij de kinderen te wonen. Nu gaan we naar de voet van de Pyreneen (ik ben daar al geruime tijd met een aantal van onze paarden) en gaan daar weer wat maken voor vakantiegangers. Dat was in Oostduitsland niet mogelijk.
  Wat een mentaliteit en dan al die hekken om de erven die altijd dicht zijn. Geef mij maar de franse vriendelijkheid.
  Wens je al het beste en hoop zo af en toe nog eens kontakt te hebben. Femmy.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.