Boerenblog

530 x bekeken 7 reacties

Veel te veel voer, en dan?

In Rusland is de oogst minimaal, in Canada wordt mogelijk een recordhoeveelheid gewonnen. Dat leidt ook weer tot problemen, want wat moet je met een immens ruwvoeroverschot?

Vorige week was ik nog in Rusland, waar het snikheet en gortdroog was. Nu ben ik met de kinderen bij mijn familie in Canada. Daar is het minder warm dan in Rusland en er valt meer dan genoeg regen. De mais, soja en de luzerne staan er perfect bij en de eerste sneden luzerne hebben ook een uitmuntende opbrengst laten noteren. In het verleden was dat perfect, dan kocht je extra quotum en je kon weer groeien. Maar mede door al die gedreven Nederlanders ging de quotumprijs jaar in, jaar uit omhoog en daar heeft de marketing board nu een eind aangemaakt. Er is daardoor maar mondjesmaand quotum te koop. Het is nu elke maand inschrijven en dan maar hopen dat je iets krijgt. Zo schrijft mijn broer elke maand in op quotum voor tien koeien en krijgt hij quotum voor hoogstens een halve koe.

Snijmais maar verkopen als korrelmais

As je niet meer koeien mag houden, wat dan? Mijn broer heeft maar besloten alle luzerne in te kuilen. Dat past nog net in de sleufsilo. In de herfst wil hij de rest van de silo’s vullen met snijmais en de torensilo met korrelmais. Wat daarna nog overblijft, gaat hij verkopen als korrelmais.
Anderen hebben onvoldoende ruimte in de silo’s om alle luzerne in te kuilen. Zij hooien nu de derde snede. Maar dat is geen succes, want het regent net te vaak. Lekker groeizaam, maar dan kun je hooien wel vergeten!

Regen

Vanochtend (1 augustus) regende het ook, en dat was niet alleen slecht voor de boeren die nog luzerne los hebben liggen. Ook mijn zoon Mark was zeer teleurgesteld, want hij zou het gazon maaien. En na regen gaat dat niet. Gelukkig klaarde het snel op en kon hij toch nog maaien. Want niets mooier dan maaien met een zelfrijdende gazonmaaier!

Geen krapte aan voergranen

De kranten schrijven hier dat de regen in heel Noord-Amerika slecht is voor de kwaliteit van de granen. Ja, die kun je perfect oogsten met mooi droog weer, maar als er iedere paar dagen een dikke bui in valt, komt dat de kwaliteit niet ten goede. De verwachting is dan ook, mede gezien de droogte in Rusland en de Oekraïne, dat de graanprijzen zullen stijgen. Gezien de slechte kwaliteit in Noord-Amerika geloof ik dat dat zeker zal gelden voor brouwgerst en baktarwe. Maar voor het voergraan zou de prijs nog wel eens mee kunnen vallen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gary

  Luxeprobleem dus.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Overschot is niet erg volgend jaar is er misschien een tekort dan heb je teminste een voorraad zitten.

 • no-profile-image

  Han

  Rene het kan voor jouw toch niet moeilijk zijn dit overschot te verpatsen in het door brand en droogte geteisterde Rusland of dichter bij huis, nederland.. Perslot kopen de Jappen al jaren hooi in Canada.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Han en Saudi ´s kopen Luzerne hooi in California , genoeg schepen liggen stil.

 • no-profile-image

  peter klashorst

  Han, zou je hier wat meer over kunnen vertellen, zoals iedereen hier ben ik ook bezig om 1 x die grote goudmijn aan te boren en rijk te worden. Mischien dat het importeren van voer wel wat is.

  Ik ben ook wel bereid om de samenwerking te zoeken, ik zit immers op het zuidelijk halfrond maar reizen is geen probleem voor mij

 • no-profile-image

  onno

  @Peter. dat is niets nieuws. Japanners kopen al jaren luzerne, timothee en andere hooisoorten in USA.
  Waar je wel even op moet letten dat deze uit gebieden komt waar het 1 of 2 dagen per jaar regent. De gewassen worden bevloeid. Op deze manier geen schimmels. Alle grenzen gaan dicht bij het vinden van een enkele schimmel spore.
  Ik heb het al jaren geprobeerd om hooi etc aan te kopen uit deze gebieden, maar is domweg te duur. Het overstijgt eenvoudig de prijs van krachtvoer.
  Hartogh drogerijen kan ook zoiets met gras en luzerne, kost alleen 250 euro per ton exw. Tel uit je winst.

 • no-profile-image

  Sybren

  Hier in het oosten van Washington werd ook veel luzerne verkocht aan de Jappen. En dan keken die Jappen niet naar kwaliteit maar naar kwantiteit, want ze lieten de luzerne doorgroeien tot de pluimen erop zitten, want daar vroegen de Jappen om. Zonde om te zien.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.