Boerenblog

6 reacties

Texanen in Kazachstan (5)

Ik doe wel eens advieswerk op rundveegebied voor mijn buurman die een premixfabriek heeft. Dit keer kwamen we op een bijzonder bedrijf terecht. De eigenaar bood onverwacht een contract aan.

Op verzoek van mijn buurman was ik meegegaan naar een rundveebedrijf, 300 kilometer verderop. De eigenaar daarvan, een echte Big Boss die het halve dorp runt, vond namelijk dat zijn vleesvee slecht groeide. Vind je het gek, ik kwam erachter dat ze elkaars urine dronken. Funest voor de pens- en darmflora, en dus voor de groei!
Na bovenstaande ontdekking was de late middag erg goed, en na een feestelijke maaltijd was het buikje rond. Tegen de tijd dat het begon te schemeren, werden we snel weer weggebracht zodat we nog met daglicht de overstroomde weg konden nemen. Het water was alweer enkele centimeters gestegen bij het ochtendpeil.

Contract voor controle op vee

Voor we in auto zaten, vroeg Big Boss me om even met hem mee te lopen. Hij vroeg me om een contract af te sluiten zodat ik een jaar lang de controle over de koeien zou uitvoeren, zoals administratie, registratie en selectie van de koeien en stieren, de voeding en de ruwvoederoogst. Het is me echter te ver weg, en eigenlijk is het ook niet nodig. Het bedrijf is goed georganiseerd en de werknemers willen best iets leren en luisteren goed naar hun chefs. Big Boss wil echter slecht luisteren naar zulke argumenten. “Als ik in Almaty kom, zoek ik je op en pluk ik je weg van je eigen bedrijf.” Gelukkig, ik heb dus enkele maanden uitstel van executie.

Eetcafé van schoonmoeder

Nadat we door het water waren, stopten we weer bij het eetcafé. Big Boss ging mee naar binnen en het was duidelijk zichtbaar dat het niet eerste keer was dat hij er kwam. Op mijn vraag of het café soms van hem was, antwoordde hij: “Ja, het is mijn schoon moeder die het runt. Waarom denk je dat ik de weg onder water zet? Zo krijgen we veel klanten binnen.” Dat laatste zei hij wel lachend.

Bedrijf van 40.000 hectare

Het bedrijf, dat in totaal zo’n 40.000 hectare telt, is in relatief korte tijd uit de grond gestampt. De afgelopen jaren is er miljoenen dollars in geïnvesteerd, alleen al in aankoop van dik 200 koeien uit Texas, een nieuw machinepark, een slachtlijn voor runderen en een voor ganzen. En dan nog wat klein grut eromheen.

Runderen op stal van november tot april

‘s Zomers lopen de koeien met kalveren en het jongvee op afstand in het veld. Van november tot april staan ze op stal. Ontwormen bij opstallen was nog onbekend. Dat zal komend jaar wel gebeuren, ik heb de directeur een en ander uitgelegd.

Wordt vervolgd.

Foto's: Bert van Lier

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Hoi Bert, je maakt mij wel héél erg nieuwsgierig!!!... Het is wel een héél bijzondere man, die Texaanse Big Boss. Het is voor mij al een spannend vervolgverhaal !!!... En als jullie door het water rijden, zie je dan de sloot nog ???...

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Piet.Piet het is een dal vol smelt water is gelopen. normaal staat er geen drup water in dat dal.de chauffeur moest ogen op andere kant op de weg zetten en recht recht rijden.zou hij langs weg komen dan kon je het vergeten in de natte leem kwam je niet meer uit.

 • no-profile-image

  Marco van den Broek

  Bert,
  stuur mij even een mailtje aub. Op je oude hotmail adres krijg ik alles weer terug. Heb weer wat gekocht. Wil je wat foto's sturen.
  Marco

 • no-profile-image

  jan van der zwaan

  Hallo Bert,

  In ieder geval bedankt voor de leuke verhalen die je altijd schrijft.
  In Nederland heb ik momenteel zo'n 70 herefords lopen. echter ben ik op zoek naar nog meer dieren. nu zie ik op de foto's dat daar op het bedrijf waar je komt ook herefords lopen.
  graag zou ik hier wat contact over hebben. Je kunt me bereiken op het onderstaande e-mail adres:janvanderzwaan@hotmail.com.
  Ben zeer benieuwd of het de moeite waard is om vanuit die kant stiertjes naar Nederland te halen en ze dan hier af te mesten.

  groeten,
  Jan van der Zwaan

 • no-profile-image

  Bert

  Beste Jan. je krijgt ze nooit NL in.van wegen vet documenten. deze koeien hier komen uit Amerika met vliegtuig hier heen.Denk je moet gaan kijken in Engeland.Daar zijn er veel.

 • no-profile-image

  onno

  En in denemarken wemelt het van de Herefords...

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.